Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17/04/2021 21:57

Φάμελλος - Ξενογιαννακοπούλου Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Κατηγορία: Πολιτική
Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό…
17/04/2021 21:30

Κορονοϊός: 2.411 κρούσματα, 837 διασωληνωμένοι, 67 θάνατοι - 52 κρούσματα στην Δυτ. Μακεδονια

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
17/04/2021 10:53

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

Κατηγορία: Κοζάνη
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
17/04/2021 10:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

oikologoipraslogoΜε επιστολή τους στον αρμόδιο υπουργό οι Οικολόγοι Πρασινοι ζητούν την άμεση παρέμβαση ωστε να σταματήσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα που πλήττει το Ενεργειακό Λεκανοπέδιο Κοζάνης Πτολεμαϊδας Φλώρινας.

 

Προς: τον Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευάγγελο Λιβιεράτο και την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας κα Μαργαρίτα Καραβασίλη
Εδώ και πολλές μέρες παρατηρείται, το σύνηθες βέβαια φαινόμενο για την περιοχή της Εορδαίας, της Κοζάνης και του Αμυνταίου, των πολύ υψηλών συγκεντρώσεων ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Αυτό δείχνουν και οι μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης που πραγματοποιεί το κέντρο περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και παρουσιάζονται καθημερινά στην ιστοσελίδα www.kepekozanis.gr. Θεωρούμε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται κατά κύριο λόγο στη λειτουργία των μονάδων παραγωγής ρεύματος από λιγνίτη που βρίσκονται και λειτουργούν στην περιοχή, αλλά και από την λειτουργία των ορυχείων που εξορύσσουν λιγνίτη στην περιοχή, ενώ και ο καιρός παίζει καθοριστικό ρόλο.
Με βάση τις μετρήσεις που καταγράφει το Κέντρο Περιβάλλοντος της Περιφέρειας, έχουμε καθημερινές υπερβάσεις των ορίων που έχουν τεθεί από τη νομοθεσία και προβλέπεται ότι και τις επόμενες μέρες θα έχουμε πάρα πολύ υψηλές θερμοκρασίες και δυστυχώς διαφαίνεται να διαμορφώνονται πολύ άσχημες συνθήκες για τους πολίτες της περιοχής.
Σας επισημαίνουμε ακόμα πώς, με βάση μια σειρά από μελέτες και πορίσματα αρμόδιων φορέων (επιθεωρητές περιβάλλοντος, Νομαρχία Κοζάνης, Συνήγορος του πολίτη) παρουσιάζονται καθημερινά φαινόμενα παραβίασης περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των μονάδων της ΔΕΗ .
Στοιχεία με τα περιβαλλοντικά προβλήματα των περιοχών Κοζάνης και Αρκαδίας και τις παραβιάσεις της νομοθεσίας έχουν κατατεθεί με αναφορά 10 περιβαλλοντικών οργανώσεων των περιοχών αυτών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αξίζει να σημειωθεί η γενικότερη αδιαφορία της ΔΕΗ για την προστασία του περιβάλλοντος, χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως το 2010 και κατά τη συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για την αναθεώρηση της Οδηγίας για την ατμοσφαιρική ρύπανση από βιομηχανικές εγκαταστάσεις, η ΔΕΗ διεκδίκησε εξαιρέσεις και παρατάσεις σχετικά με τη συμμόρφωση των παλιών μονάδων της με τις νέες προδιαγραφές. Αλλά και στα ζητήματα της περιβαλλοντικής πληροφορίας τα προβλήματα είναι σημαντικά, στο αναλυτικό Ετήσιο Δελτίο για το 2011 που κυκλοφόρησε πριν λίγες μέρες, για την ατμοσφαιρική ρύπανση η ΔΕΗ αναφέρεται αναλυτικά στις παρεμβάσεις που έκανε το ...2007 (σελ 170) ενώ για τις υποχρεώσεις της σε συνέχεια της Οδηγίας 2010/75 λέει το εξής λακωνικό αλλά χαρακτηριστικότατο: «Πρόσθετες επενδύσεις, που ενδεχομένως απαιτούνται στις υφιστάμενες μονάδες, αξιολογούνται με βάση και τον υπολειπόμενο χρόνο ζωής των μονάδων αυτών»
Κατά το παρελθόν, οικολογικοί φορείς της περιοχής όσο και το κόμμα μας, είχαν επισημάνει την ανάγκη λήψης προληπτικών μέτρων ώστε να περιορίζονται τα φαινόμενα ρύπανσης στην περιοχή. Δυστυχώς τίποτα από αυτά δεν υιοθετήθηκε, έτσι πολύ συχνά πλέον οι πολίτες της περιοχής ζουν τον εφιάλτη της συνύπαρξης με την ρύπανση.
Είναι προφανές πώς στην περιοχή έχει ξεπεραστεί η φέρουσα ικανότητα ως προς τις δραστηριότητες της ΔΕΗ. Οι ενδείξεις και όποιες μελέτες έχουν γίνει στην περιοχή καταδεικνύουν την αυξημένη νοσηρότητα των κατοίκων της περιοχής απόρροια της υψηλής και μακροχρόνιας έκθεσής τους στην ρύπανση, επίσης είναι προφανές πώς οι αρμόδιες για τον έλεγχο αρχές θα πρέπει να επιδείξουν επιπλέον δραστηριότητα ως προς τον έλεγχο της εφαρμογής της τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας.
Δεδομένου πώς και οι επόμενες μέρες προβλέπονται με ιδιαίτερα υψηλές θερμοκρασίες, θα πρέπει να ληφθούν άμεσα όλα τα προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα προκειμένου να προστατευθεί η υγεία των κατοίκων και το δικαίωμα τους σε αξιοπρεπείς συνθήκες ζωής.
Πρέπει να γίνει κατανοητό το προφανές, πώς αυτή η κατάσταση είναι το αποτέλεσμα ενός κοντόφθαλμου, βρώμικου μοντέλου ανάπτυξης για την περιοχή, είναι επιτακτική η ανάγκη για την στροφή της περιοχής σε ένα πράσινο μοντέλο, που θα διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες ζωής για τους κατοίκους και θα δημιουργήσει πράσινες και βιώσιμες θέσεις εργασίας. Οι Ο.Π. έχουμε καταθέσει στην ΔΕΗ και στην πολιτεία τις συγκεκριμένες προτάσεις μας για το μέλλον της περιοχής με σκοπό να βγάλουμε τον τόπο από το οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό αδιέξοδο.
Ελπίζουμε σε άμεση παρέμβαση σας. Είμαστε στη διάθεση σας για οποιοδήποτε πρόσθετο στοιχείο.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΕΚΟΣ

EDITORIAL