Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

14/04/2021 17:52

Π. Πέρκα: «Η αλήθεια για τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία»

Κατηγορία: Πολιτική
Δήλωση της Βουλευτή Φλώρινας και Αν. Τομεάρχη Περιβάλλοντος & Ενέργειας Π. Πέρκα σχετικά με τις σιδηροδρομικές συνδέσεις της Ελλάδας με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία Κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής & Εμπορίου
13/04/2021 14:47

ΚΚΕ: Παρέμβαση στην Βουλή για να μην κλείσει η μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Μακεδονία

Κατηγορία: Πολιτική
Ένα χτύπημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές καταφέρνει η κυβέρνηση με την απόφασή της, της διοίκησης της 3η Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης να κλείσει η μοναδική δημόσια στη Δυτική Μακεδονία
13/04/2021 10:30

Είκοσι έξι θέσεις εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ

Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την κάλυψη είκοσι έξι (26) θέσεων ανειδίκευτου προσωπικού (εργάτες) στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, 
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

samaras_katarΗ «σφήνα» από το Κατάρ για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και το ενδιαφέρον του για τη ΔΕΗ, συμπλέουν, σύμφωνα με πληροφορίες, με το σχέδιο για πώληση μικρών μονάδων της επιχείρησης, το οποίο παρουσιάζεται τελευταία ως συμπληρωματική λύση στην πώληση μετοχών της, που έχουν περάσει ήδη στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στο πρόσφατο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ εκφράστηκε ...

ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού Στο πρόσφατο ταξίδι του Αντ. Σαμαρά στο Κατάρ εκφράστηκε ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού Το Κατάρ εμφανίζεται να διεκδικεί μονάδες της ΔΕΗ αν δοθούν προς πώληση, μαζί με τους «αιώνιους» Γερμανούς της RWE και της ΕΟΝ, που θα εξετάσουν την απόκτηση και του μετοχικού μεριδίου της ΔΕΗ, όπως πιστεύουν παράγοντες της αγοράς. Από κοντά Γάλλοι (Edf), Ιταλοί, Ισπανοί και πιθανόν και Ελληνες επιχειρηματίες, έτοιμοι να μπουν στη μάχη.

Από το Κατάρ, πράγματι, εκφράσθηκε ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που συνοδευόταν από κυβερνητικά στελέχη και επιχειρηματίες. Το ενδιαφέρον αυτό δεν έχει προσδιορισθεί, ακόμα, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες συμπίπτει με το σχέδιο για πώληση και μονάδων παραγωγής, εκτός των μετοχών.

Στο ΤΑΙΠΕΔ, πέρυσι τον Σεπτέμβρη, πέρασε μερίδιο 17% του Δημοσίου στη ΔΕΗ. Στην αγορά υπάρχει σε ελεύθερη διασπορά και σε μετόχους με ποσοστά κάτω του 5% μερίδιο μετοχών που αντιστοιχεί στο 30% της επιχείρησης, ενώ ποσοστό 13,80% των μετοχών κατέχει από τον Δεκέμβρη του 2011 το fund της Silchester International. Το Δημόσιο διατηρεί ακόμα το 34,12%, ποσοστό που του δίνει καταστατικά τη μειοψηφία, δηλαδή τον απολύτως απαραίτητο αριθμό μετοχών για να ασκεί έλεγχο. Παραμένει επίσης ο μεγαλύτερος μέτοχος.

Ωστόσο η πώληση 17% των μετοχών της ΔΕΗ δεν είναι αρκετή για την τρόικα, αλλά ούτε για τις ευρωπαϊκές νόρμες που επιτάσσουν άνοιγμα της αγοράς, μικρότερα μεγέθη των παικτών στην ενέργεια για να ανοίξει ο ανταγωνισμός και πρόσβαση στα υδάτινα και λιγνιτικά αποθέματα της χώρας.

Μια «μικρή» επιχείρηση

Εδώ μπαίνει και το σχέδιο για τη δημιουργία μιας «μικρής ΔΕΗ». Δηλαδή πώληση μονάδων που θα αλλάξει τα μερίδια στην αγορά ενέργειας και θα προσφέρει και τη δυνατότητα να ικανοποιηθεί η απαίτηση για πρόσβαση των ιδιωτών στα υδάτινα και λιγνιτικά αποθέματα της Ελλάδας.

Η πληροφορία για το σχέδιο αυτό διέρρευσε ταυτόχρονα με την προετοιμασία του πρωθυπουργικού ταξιδιού στο Κατάρ, κατά το οποίο έγινε και επισήμως γνωστό το επενδυτικό ενδιαφέρον για την αγορά ηλεκτρισμού. Η πρώτη πληροφόρηση, μάλιστα, ήθελε να πωλούνται προσεχώς μία ή δύο «μικρές ΔΕΗ». Αργότερα οι δύο έγιναν μία...

Κι εδώ υπάρχει βέβαια το ζήτημα που σχετίζεται με την απροθυμία του Κατάρ να παίρνει μέρος σε διαγωνισμούς, όταν διεκδικεί επενδύσεις. Ιδιαιτερότητα που έγινε γνωστή κατά το προηγούμενο διάστημα και είναι βέβαιο ότι προκαλεί τις αντιδράσεις Ευρωπαίων και μελών της τρόικας, εταιρείες των οποίων επίσης διεκδικούν τώρα, φθηνά, κομμάτια από την επενδυτική ελληνική «πίτα». Ωστόσο πληροφορίες από την κυβέρνηση μιλούν για ενδιαφέρον των Αράβων, να συμμετάσχουν σε διαγωνισμό για την πώληση μονάδων της ΔΕΗ.

Το ιταλικό μοντέλο

Ετσι η «ιδέα» για την πώληση δύο-τριών μονάδων, λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών, πρόκειται να παρουσιαστεί στην τρόικα για να πάρει έγκριση. Το λεγόμενο «ιταλικό μοντέλο», με την πώληση μονάδων πάντως, είναι απολύτως βέβαιο ότι θα ξεσηκώσει το σύνολο των εργαζομένων στην Επιχείρηση.

Το πρόβλημα σχετίζεται με τα περιουσιακά στοιχεία της ΔΕΗ που ανήκουν σε ταμεία εργαζομένων, όπως και με το γεγονός ότι «πωλούνται» ουσιαστικά και οι συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στις μονάδες οι οποίες θα βγουν στο σφυρί..

Το «ιταλικό μοντέλο» προκάλεσε πλήθος προβλημάτων στην Ιταλία, όπου και εφαρμόσθηκε. Νομικά προβλήματα που σχετίζονται με την απόσχιση περιουσιακών στοιχείων, εργατικά προβλήματα και αναταραχή που εκτιμάται ότι μπορεί να επαναληφθεί στην Ελλάδα και τελικά προβλήματα στη γρήγορη επίτευξη ενός δημοσιονομικού αποτελέσματος από την πώληση μονάδων, εφόσον είναι αυτός ο στόχος.

 

πηγη:enet.gr ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

EDITORIAL