Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

22/04/2021 19:18

Κορονοϊός: 2.759 κρούσματα, 822 διασωληνωμένοι, 75 θάνατοι - 56 κρούσματα στην Δυτική Μακεδονία

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.759, εκ των οποίων 2 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
22/04/2021 18:27

Ικανοποίηση του Γιώργου Κασαπίδη από την ανακοίνωση των ενισχύσεων για τις Λιγνιτικές περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει η πράσινη Περιφέρεια της χώρας

Κατηγορία: Κοζάνη
του Σπύρου Κουταβα Την ικανοποίηση του για τα νέα ποσοστά Κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και που αφορούν τις περιοχές
22/04/2021 09:03

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες» -Συλλέγονται υπογραφές απο την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Κατηγορία: Πράσινα νέα
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλους «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες».
22/04/2021 08:49

Οι "Ενεργοί Πολίτες" Φλώρινας στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατηγορία: Φλώρινα
Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ικανοποίηση του Γιώργου Κασαπίδη από την ανακοίνωση των ενισχύσεων για τις Λιγνιτικές περιοχές. Η Δυτική Μακεδονία θα γίνει η πράσινη Περιφέρεια της χώρας

του Σπύρου Κουταβα Την ικανοποίηση του για τα νέα ποσοστά Κρατικών ενισχύσεων που εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και που αφορούν τις περιοχές
22/04/2021 18:27
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

altΟ Δήμος Δ. Υψηλάντη με σκοπό την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος με τίτλο «Ολοκληρωμένη αποτίμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στο Δήμο Δημ.Υψηλάντη από υφιστάμενες και μελλοντικές πηγές ρύπανσης» ανέθεσε μελέτη στο Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας (ΕΦΑ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για την καταγραφή και μελέτη του προβλήματος της σωματιδιακής ρύπανσης.

Το έργο προβλέπει τόσο την πραγματοποίηση μετρήσεων όσο και υπολογισμούς με μοντέλα ποιότητας του αέρα. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με συνολικό πρ/σμό 89.250,00€.

Επιπλέον, έγινε προμήθεια, εγκατάσταση και λειτουργία δύο σταθμών παρακολούθησης των επιπέδων της σωματιδιακής ρύπανσης και των μετεωρολογικών παραμέτρων, στην Ποντοκώμη και το Μαυροδένδρι, αντίστοιχα. Έγινε επίσης λεπτομερής υπολογισμός των εκπομπών από διαφορετικές κατηγορίες πηγών (ενδεικτικά τους ΑΗΣ, την εξόρυξη και μεταφορά του λιγνίτη, την κυκλοφορία οχημάτων, την κεντρική θέρμανση, την επαναιώρηση σκόνης κτλ) για την ευρύτερη περιοχή της κοιλάδας της Εορδαίας-Κοζάνης, ενώ εφαρμόστηκαν μοντέλα ποιότητας αέρα τα οποία επιτρέπουν τον υπολογισμό της συνεισφοράς στα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης της κάθε πηγής ξεχωριστά.

Το έργο που υλοποιεί ο Δήμος Δημητρίου Υψηλάντη είναι πραγματικά πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, ιδιαίτερα αν ληφθεί υπόψη ότι υλοποιείται από ένα πολύ μικρό Δήμο.

Πρώτον, γιατί βασίζεται στην αντίληψη ότι η τοπική ανάπτυξη θα πρέπει να συνδυάζεται με την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, και δεύτερον γιατί υιοθετούνται τεχνολογίες και μεθοδολογίες οι οποίες μέχρι σήμερα έχουν χρησιμοποιηθεί μόνο σε ένα πολύ περιορισμένο αριθμό περιπτώσεων στους μεγάλους Δήμους της χώρας. Για παράδειγμα, ο λεπτομερειακός υπολογισμός των εκπομπών των ρύπων με χωρική ανάλυση 1.1 χιλιόμετρο και η χρήση προηγμένων μοντέλων ποιότητας του αέρα για ένα πλήρη ετήσιο κύκλο αποτελούν σημαντικές καινοτομίες.

Επίσης, είναι πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι ο Δήμος Δημ.Υψηλάντη με μόλις 3.018 κατοίκους, εγκατέστησε και λειτουργεί δύο σταθμούς μέτρησης συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων, γεγονός που επιτρέπει την λεπτομερειακή παρακολούθηση της ποιότητας του αέρα σε περιοχές του Δήμου που βρίσκονται πλησίον αλλά σε διαφορετικές αποστάσεις από τις μεγάλες πηγές ρύπανσης. Οι σταθμοί μέτρησης της ρύπανσης είναι ιδιοκτησίας του Δήμου, συνολικού πρ/σμού 80.401,51€ και χρηματοδοτήθηκαν από ιδίους πόρους και από το 3ο ΕΑΠ Ν.Κοζάνης. Ακόμη προβάλλονται όλες οι μετρήσεις στην ιστοσελίδα του Δήμου www.dimosypsilanti.gr για την πλήρη ενημέρωση των δημοτών. Αξίζει, τέλος να αναφερθεί ότι σημαντικό ρόλο στην ιδέα του προγράμματος έπαιξε ο σύλλογος περιβάλλοντος και ποιότητας ζωής του Δήμου Δημητρίου Υψηλάντη. Συνολικά λοιπόν 170.000,00€ χρησιμοποιήθηκαν για δράσεις σχετικά με την ποιότητα του περιβάλλοντος του Δήμου Δημ.Υψηλάντη.

Η ιδιαιτερότητα της υπό μελέτη περιοχής είναι ότι αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα λιγνιτικά κέντρα του κόσμου.

ØΛειτουργούν τέσσερα λιγνιτωρυχεία και έξι ΑΗΣ με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 4.438 MW.

ØΓια τη λειτουργία του συστήματος αυτού στην περιοχή λειτουργούν πάνω από 1000 ντιζελοκίνητα οχήματα και πάνω από 210 Km ταινιόδρομων.

ØΜόνο για το 2010 και για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου στην περιοχή έγιναν εκσκαφές περίπου 210∙103 m3 και εξορύχτηκαν 33.000.000 τόνοι λιγνίτη.

ØΜόνο το 2009 οι ΑΗΣ της περιοχής έκαψαν πάνω από 100 εκατομμύρια τόνους λιγνίτη.

Οι παραπάνω δραστηριότητες έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην ποιότητα του αέρα στην περιοχή. Τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα των μετρήσεων στον σταθμό της Ποντοκώμης δείχνουν σημαντικό αριθμό υπερβάσεων, ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, του ημερήσιου ορίου των 50μg/m3, το οποίο προβλέπεται από την Ελληνική νομοθεσία για την προστασία της ανθρώπινης υγείας. Τα υψηλότερα επίπεδα σωματιδιακής ρύπανσης καταγράφονται όταν στην περιοχή πνέουν άνεμοι βορειανατολικού τομέα, διεύθυνση στην οποία βρίσκεται το ορυχείο Νοτίου Πεδίου της ΔΕΗ.

Για τους περισσότερους ρύπους, ο τομέας ενέργειας είναι η κυρίαρχη πηγή ρύπανσης στην περιοχή μελέτης με

·        78% συνεισφορά στο CO,

·        98% στα NOx, 88% στο SO2,

·        89% στα πρωτογενή σωματίδια PM10 και τέλος

·        92% στα πρωτογενή σωματίδια PM2.5.

Οι εκπομπές από τα ορυχεία λιγνίτη της περιοχής γίνονται κοντά στο έδαφος και έχουν δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση στην ποιότητα αέρα των γειτονικών περιοχών.

 

EDITORIAL