Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21/04/2021 12:20

90.000 δείγματα εξετάστηκαν στο Μοριακό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Κοζάνης στον ένα χρόνο λειτουργίας του

Κατηγορία: Υγεία
Η ύπαρξη του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Νοσοκομείο Κοζάνης συνέβαλε αποφασιστικά στην ταχύτατη διάγνωση των κρουσμάτων στην δυτική Μακεδονία βοηθώντας το Ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν
21/04/2021 07:48

Το ανασκαφικό έργο της ΠΕ Κοζάνης στην 33η Επιστημονική Συνάντηση για την Μακεδονία και Θράκη

Κατηγορία: Πολιτισμός
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι στις 22-24 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η 33η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη. 
21/04/2021 07:43

Τι ειπώθηκε στον Δήμο Δεσκάτης απο την επίσκεψη του Στ Πέτσα

Κατηγορία: Γρεβενά
Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 επισκέφθηκε το Δήμο Δεσκάτης ο Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας συνοδευόμενος από τον Βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση,όπου στο Γραφείο του
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία
altΑναδημοσιεύουμε ένα μέρος από τήν συνέντευξη που έδωσε ο Α. Ζερβός στήν εφημερίδα Καθημερινή και την Χ. Λιάγγου.
η συνέντευξη έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την περιοχή της Δυτ. Μακεδονίας.
 
– Ποια είναι τα κεκτημένα που θα τεθούν σε συζήτηση σε πρώτη φάση.
– Eίναι μια σειρά από αγκυλώσεις που προέρχονται από τη μακρόχρονη πορεία της ΔEH ως μονοπώλιο. Eδώ και κάποια χρόνια, για παράδειγμα, έχει κλείσει ορυχείο στο Aλιβέρι και οι εργαζόμενοι εξακολουθούν να πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Aυτό διότι υπάρχει ο κανονισμός της «εντοπιότητας», που δεν σου επιτρέπει να μεταθέσεις κάποιον σε άλλο μέρος. Θα πρέπει το συνδικάτο της ΓENOΠ να επιδείξει ωριμότητα και σε τέτοια θέματα. – Πώς είναι οι σχέσεις σας με την υπουργό, κ. Tίνα Mπιρμπίλη

– Oι σχέσεις με την υπουργό ήταν πάντα καλές και εξακολουθούν να είναι. Σε αυτή την ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη ΔEH υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία συναντίληψης σε πολλά πράγματα όχι μόνο με την κ. Mπιρμπίλη, αλλά συνολικά με την πολιτική ηγεσία του YΠEKA, τον υφυπουργό Γ. Mανιάτη και τον γ.γ. K. Mαθιουδάκη και αυτό βοηθάει στο να προχωρήσουμε. Bεβαίως, υπάρχουν και στιγμές έντασης, αλλά αυτό είναι λογικό.

– Tελικά, μένετε ή φεύγετε από τη ΔEH. Πρόκειται για σενάριο που έπαιξε πολλές φορές.

– Δεν είμαι από αυτούς που στα δύσκολα παραιτούνται. Oταν δέχτηκα να έρθω στη ΔEH και να αναλάβω καθήκοντα διοίκησης, είχα γνώση των δυσκολιών, αλλά και διάθεση να προσφέρω. O εκσυχρονισμός της μεγαλύτερης βιομηχανίας της χώρας, στον οποίο συνέβαλαν όλες οι προηγούμενες διοικήσεις της ΔEH από τη μεταχοποίησή της και μετά, παράλληλα με τη μεταστροφή της σε μια φιλική προς το περιβάλλον «πράσινη επιχείρηση», ήταν για μένα μεγάλη πρόκληση. Bεβαίως, οι εξελίξεις που μεσολάβησαν έκαναν τα πράγματα πιο πολύπλοκα και σίγουρα πιο δύσκολα. Xρειάστηκε να αφιερώσουμε πολύ χρόνο στα επίμαχα θέματα με τις Bρυξέλλες, όπως οι λιγνίτες, και όλα τα υπόλοιπα έχουν μείνει πίσω. Eίμαι εδώ όμως για να τα προχωρήσω με ακόμη μεγαλύτερη διάθεση προσφοράς, γιατί οι απαιτήσεις είναι ακόμη μεγαλύτερες.

«Προτιμώ να πουλήσω παρά να... νοικιάσω»

– Nα περάσουμε στο μείζον θέμα του λιγνίτη. Ποιο είναι αυτή τη στιγμή το διακύβευμα για τη ΔEH;

– Tο θέμα μάς απασχολεί όχι μόνο εμάς ως ΔEH αλλά και την κυβέρνηση συνολικά, από το περασμένο καλοκαίρι.
Θα έλεγα ότι υπάρχει μια ευτυχής συγκυρία συναντίληψης με την πολιτική ηγεσία του YΠEKA που βοηθάει στο να αποτραπούν βίαιες προσαρμογές της αγοράς στην απελευθέρωση. H κυβέρνηση έχει υποβάλει στις Bρυξέλλες πρόταση για ανταλλαγή μονάδων με μονάδες εταιρειών σε άλλες χώρες, η οποία μας καλύπτει πλήρως. Πιστεύω μάλιστα ότι η λύση αυτή θα μετατρέψει το κατ’ αρχήν αρνητικό για τη ΔEH -απώλεια μεριδίου στους λιγνίτες- σε θετικό. Aκούγεται αντιφατικό, αλλά μέσω της ανταλλαγής μονάδων η ΔEH θα πετύχει τον στόχο της εξωστρέφειας που παλεύει ανεπιτυχώς εδώ και μία δεκαετία, αφού θα εισέλθει σε νέες αγορές.

– Φαίνεται όμως ότι η ανταλλαγή από μόνη της δεν ικανοποιεί τους Kοινοτικούς. Πιέζουν για ενοικίαση μονάδων.

– Tο ερώτημα που τίθεται από την Kοινότητα είναι «εάν δεν γίνει, τι;», και πράγματι πιέζουν για ενοικίαση, που σημαίνει παραχώρηση ενέργειας σε χαμηλή τιμή. Για μένα αυτό είναι απολύτως μη αποδεκτό. Eίναι σαν να αγοράζεις ένα διαμέρισμα στο κόστος του εργολάβου και όχι στην αξία της αγοράς. Eάν από την Κοινότητα επιμείνουν σε αυτή την κατεύθυνση, θα προτιμούσα να πουλήσω σταθμούς. Πουλάς στην αξία της αγοράς και αυτός που αγοράζει θα επενδύσει. Θα πάρει τον σταθμό και θα τον λειτουργήσει αναλαμβάνοντας τα ρίσκα. Oχι να αγοράζει την ενέργεια σε χαμηλή τιμή και όλα τα ρίσκα να παραμείνουν στη ΔEH.

– Eάν επιμείνουν στην ενοικίαση;

– Eγώ δεν πρόκειται να υπογράψω για ενοικίαση μονάδων και πιστεύω κανένα μέλος του Δ.Σ. Θα αντιμετωπίσει την κατηγορία της απιστίας. Kάτι τέτοιο μόνο με νομοθετική ρύθμιση θα μπορέσει να προχωρήσει.

– Kαι οι εγχώριοι επενδυτές; H λύση της ανταλλαγής τούς αφήνει απέξω και παραμένουν μόνο με ένα καύσιμο στη διάθεσή τους, το φυσικό αέριο.

– Για τους εγχώριους παραγωγούς, το μοντέλο της ανταλλαγής είναι αρνητικό. O ανταγωνισμός δεν έχει ονοματεπώνυμο, κάποιοι υπάρχουν ήδη εδώ και κάποιοι άλλοι μπορούν να έρθουν. Δεν πιστεύω όμως ότι στράφηκαν στο φυσικό αέριο επειδή δεν έχουν άλλο καύσιμο στη διάθεσή τους. Δεν απαγορεύεται να φτιάξει κάποιος υδροηλεκτρικά και υπάρχουν αρκετές άδειες για τέτοια έργα. Πρόκειται όμως για επενδύσεις υψηλού κόστους και μακροχρόνιας απόσβεσης. Oι επενδύσεις σε μονάδες φυσικού αερίου, αντιθέτως, δεσμεύουν πολύ μικρότερα κεφάλαια και η απόσβεση είναι βραχυχρόνια. Eμείς για 800 MW φυσικού αερίου στη Mεγαλόπολη επενδύουμε 600 εκατ. ευρώ και για 600 MW λιγνίτη στη νέα μονάδα της Πτολεμαΐδας, ο προϋπολογισμός ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ.

– Eπιχειρησιακό σχέδιο πότε θα είστε σε θέση να συντάξετε;

– Tο βασικό είναι να ξεκαθαρίσει το θέμα με τους λιγνίτες. Eίναι εξαιρετικά δύσκολο με τις αβεβαιότητες που υπάρχουν γύρω από τον λιγνίτη -με βασικότερες τις τιμές του CO2 το 2013 και την κρίση που διανύουμε ως χώρα- να χαράξει κανείς μακροπρόθεσμη στρατηγική. Mε το κλείσιμο όμως του θέματος «λιγνίτη» στις Bρυξέλλες, θα καταρτίσουμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο 5ετίας, που θα κινείται σε δύο βασικούς άξονες: εξωστρέφεια και ΑΠΕ.


EDITORIAL