Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

13/04/2021 14:47

ΚΚΕ: Παρέμβαση στην Βουλή για να μην κλείσει η μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Μακεδονία

Κατηγορία: Πολιτική
Ένα χτύπημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές καταφέρνει η κυβέρνηση με την απόφασή της, της διοίκησης της 3η Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης να κλείσει η μοναδική δημόσια στη Δυτική Μακεδονία
13/04/2021 10:30

Είκοσι έξι θέσεις εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ

Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την κάλυψη είκοσι έξι (26) θέσεων ανειδίκευτου προσωπικού (εργάτες) στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, 
13/04/2021 08:51

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου για τις καταστροφές απο την παγωνιά

Κατηγορία: Φλώρινα
Καλούνται οι αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα αλλά και γενικότερα όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης με αφορμή τον παγετό που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου τις προηγούμενες μέρες.
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου για τις καταστροφές απο την παγωνιά

Καλούνται οι αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα αλλά και γενικότερα όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης με αφορμή τον παγετό που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου τις προηγούμενες μέρες.
13/04/2021 08:51
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

altAποφάσεις για τον ρόλο της ΔΕΗ εντός του νέου περιβάλλοντος της απελευθερωμένης αγοράς και της υιοθέτησης του τρίτου ενεργειακού πακέτου καλούνται να λάβουν μέσα στον Ιανουάριο η κυβέρνηση και το αρμόδιο υπουργείο, μετά την τελευταία παράταση που έδωσε η Ε.Ε. τον Δεκέμβριο του 2010.

Από τον Ιούλιο -οπότε τέθηκε από την τρόικα το πιεστικό αίτημα για πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ- έως και σήμερα η Πολιτεία αποδύεται σε έναν αγώνα ανεύρεσης «ισοδύναμης» λύσης, επιχειρώντας να ισορροπήσει ανάμεσα στις δεσμεύσεις έναντι της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού,

στο δημόσιο συμφέρον αλλά και στο πολιτικό κόστος, δεδομένης της σκληρής στάσης που τηρεί το ισχυρό συνδικάτο της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η υπόθεση της ΔΕΗ αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για την Ε.Ε., καθώς ο αρμόδιος επίτροπος φέρεται να έχει δηλώσει σε θεσμικούς παράγοντες της ΡΑΕ ότι «δεν θα επαναληφθεί το σενάριο της Ολυμπιακής, που μας πήρε 17 χρόνια για να πουληθεί». Σ’ αυτό το περιβάλλον, η κυβέρνηση διά στόματος της αρμόδιας υπουργού έχει κατηγορηματικά δηλώσει ότι δεν τίθεται θέμα πώλησης των λιγνιτικών μονάδων, αλλά αναζητά το πλέον ανώδυνο καθώς και πειστικό σενάριο για την απελευθέρωση της αγοράς.
Ήδη, η εναλλακτική προοπτική ενοικίασης μονάδων σε ιδιώτες έχει απορριφθεί τόσο από το ΥΠΕΚΑ όσο και από τη ΔΕΗ, όπως και από το οικείο συνδικάτο. Ως αντίβαρο για κάποιο μικρό διάστημα προκρίθηκε το σενάριο ανταλλαγής μονάδων της Επιχείρησης με άλλες του εξωτερικού, πρόταση την οποία διατύπωσε δημοσίως με συνεντεύξεις και τοποθετήσεις του και ο πρόεδρός της, κ. Α. Ζερβός. Ωστόσο, η υποστήριξη της παραπάνω «ισοδύναμης» λύσης φαίνεται να ατόνησε, καθώς τόσο στελέχη του ΥΠΕΚΑ όσο και θεσμικοί φορείς της αγοράς επισήμαναν ότι η συγκεκριμένη πρόταση θα συναντήσει την άρνηση της Ε.Ε., αφού απαιτούνται πολλοί μήνες μέχρι να ολοκληρωθεί μια ανταλλαγή και η Κομισιόν έχει σαφώς ξεκαθαρίσει ότι το θέμα της ΔΕΗ και της απελευθέρωσης πρέπει να κλείσει έως τον Μάρτιο του 2011.

Η μέση λύση

Ως μέση λύση μεταξύ της ανταλλαγής μονάδων της ΔΕΗ και της ενοικίασης - πώλησής τους θεωρείται το μοντέλο των ηλεκτρονικών δημοπρασιών ισχύος, το οποίο είχε εφαρμοστεί στη Γαλλία από την EDF. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο, η ΔΕΗ θα παραδίδει σε τρίτους (εμπόρους ή παραγωγούς) συγκεκριμένες ποσότητες ενέργειας μέσω δημοπρασιών.

Οι υποστηρικτές της συγκεκριμένης λύσης θεωρούν ότι μπορεί να έχει άμεση εφαρμογή (συνεπώς ικανοποιείται η Κομισιόν και αποφεύγεται το χειρότερο, δηλαδή η πώληση μονάδων) και αφήνει χώρο για τους εγχώριους παραγωγούς και προμηθευτές. Ωστόσο, υπάρχουν αντιδράσεις από αυτούς που θεωρούν πως οι ιδιώτες παραγωγοί θα βρεθούν στην ίδια μοίρα με εμπόρους οι οποίοι δεν έχουν επενδύσει αντίστοιχα ποσά.

Παρά τις όποιες αμφιβολίες, φαίνεται ότι το συγκεκριμένο μοντέλο αποτελεί τη λύση (ως πιο άμεση, ισοδύναμη και δοκιμασμένη ήδη στη Γαλλία) που προκρίνεται.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η Κομισιόν προχωρά χωρίς καθυστέρηση σε market testing στην ευρωπαϊκή αγορά για να διαπιστώσει αν και κατά πόσον υπάρχει και στην πράξη ενδιαφέρον από ξένες εταιρείες να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς ανταλλαγής ενέργειας μεταξύ της ΔΕΗ (ίσης με το 40% της λιγνιτικής ισχύος που θα έχει στο τέλος του 2013) και ξένων εταιρειών.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η διαδικασία του testing δεν θα διαρκέσει παρά μόνο μερικές εβδομάδες και το αποτέλεσμά του θα κρίνει τις τελικές αποφάσεις που θα ληφθούν για το μέλλον της Επιχείρησης. Αν αποδειχθεί ότι η λύση της ανταλλαγής ενέργειας η οποία προκρίνεται δεν θα λειτουργήσει (είτε από έλλειψη ενδιαφέροντος είτε λόγω χρονοβόρων διαδικασιών), ο κίνδυνος που προκύπτει είναι οι πιέσεις της Κομισιόν για άλλες λύσεις -όπως η πώληση μονάδων- να επιστρέψουν, και μάλιστα πιο πιεστικές, αφού θα έχουν εξαντληθεί τα χρονικά περιθώρια καθώς και οι εναλλακτικές προτάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι όποιες αποφάσεις εκ μέρους της ελληνικής πολιτείας για να ξεπεραστεί ο συγκεκριμένος σκόπελος θα ληφθούν σε ανώτερο επίπεδο, πέραν των τεχνοκρατικών υπηρεσιών, δείχνοντας ως τελικούς ρυθμιστές το πρωθυπουργικό γραφείο και τις αντοχές της κυβέρνησης.

ΠΗΓΗ: euro2day


 

EDITORIAL