Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

22/04/2021 10:42

Επιστολή Πλακεντά στον Αδωνη Γεωργιάδη ζητά να ανοίξει το λιανεμπόριο απο τις 24 Απριλίου

Κατηγορία: Πτολεμαΐδα
Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και λιανεμπορίου ενόψει της Πασχαλινής περιόδου. Κύριε Υπουργέ Εν αναμονή των εξαγγελιών από πλευράς της Κυβέρνησης, σχετικά με την λειτουργία του λιανεμπορίου
22/04/2021 09:03

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες» -Συλλέγονται υπογραφές απο την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Κατηγορία: Πράσινα νέα
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλους «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες».
22/04/2021 08:49

Οι "Ενεργοί Πολίτες" Φλώρινας στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατηγορία: Φλώρινα
Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή Πλακεντά στον Αδωνη Γεωργιάδη ζητά να ανοίξει το λιανεμπόριο απο τις 24 Απριλίου

Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και λιανεμπορίου ενόψει της Πασχαλινής περιόδου. Κύριε Υπουργέ Εν αναμονή των εξαγγελιών από πλευράς της Κυβέρνησης, σχετικά με την λειτουργία του λιανεμπορίου
22/04/2021 10:42
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

Ορυχείο στο Νότιο πεδίοΘέλουν δεν θέλουν η ΔΕΗ, οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγοί και η ελληνική κυβέρνηση, το 40% της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα περάσει με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στον έλεγχο ιδιωτικών ομίλων του εξωτερικού. Αυτό το μήνυμα εκπέμπει η Κομισιόν προς την Ελλάδα.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθιστά ξεκάθαρο πως αν το μοντέλο της ανταλλαγής ενέργειας που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση δεν «δουλέψει» ..

μέχρι το 2012-2013, ο στόχος για απελευθέρωση της πρόσβασης τρίτων στη λιγνιτική ενέργεια, που αποτελεί και όρο του μνημονίου, θα επιτευχθεί είτε με απευθείας πώληση των τεσσάρων πιο σύγχρονων λιγνιτικών μονάδων, είτε με την ανταλλαγή τους, είτε με πώληση ενέργειας που θα παράγεται από αυτές.

Η δημόσια διαβούλευση επί του συγκεκριμένου σχεδίου ξεκίνησε την Παρασκευή και θα ολοκληρωθεί στις 11 Φεβρουαρίου. Από την ανταπόκριση των ενδιαφερομένων και τις ενέργειας της Ελλάδας θα εξαρτηθεί αν η Κομισιόν θα ανάψει το τελικό πράσινο φως για να προχωρήσει αυτό το μοντέλο, ώστε μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2012 να έχουν γίνει οι σχετικοί διαγωνισμοί και να έχουν υπογραφεί οι μακροχρόνιες συμβάσεις ανταλλαγής ισχύος με ενδιαφερόμενες κοινοτικές επιχειρήσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβάλλει ως όρο ότι κάθε νέα λιγνιτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής που θα κατασκευαστεί στο μέλλον είτε θα πρέπει να έχει ως μέτοχο κατά 40% ανεξάρτητο ιδιώτη είτε να διαθέτει σε τρίτους το ισοδύναμο της παραγωγής της.

Οι πιο αποδοτικές

Οι λιγιντικές μονάδες τις οποίες επέλεξε η Κομισιόν τόσο για την ανταλλαγή ενέργειας σε αυτή τη φάση όσο και ως υποψήφιες προς πώληση, εφόσον η συγκεκριμένη λύση δεν «περπατήσει», είναι οι τέσσερις πιο αποδοτικές και με το μεγαλύτερο χρόνο ζωής.

Πρόκειται για τις παραγωγικές μονάδες Μελίτη Φλώρινας (ισχύος 289 MW, με χρόνο ζωής ώς το 2040), Αγιος Δημήτριος 5 στην Πτολεμαΐδα (342 MW, μέχρι το 2040), Μεγαλόπολη 3 (255 MW, με ζωή ώς το 2025) και Μεγαλόπολη 4 (ισχύς 256 MW και χρόνο απόσυρσης το 2025). Η συνολική ισχύς τους είναι 1.124 MW ενώ η συμφωνία προβλέπει ανταλλαγή ισχύος 457 MW -λίγο πάνω από το 40%.

Η Κομισιόν δίνει τη δυνατότητα παράτασης της διαδικασίας ώς το 2013, εφόσον η Ελλάδα δεν προλάβει, αλλά υποχρεώνει τη χώρα να υλοποιήσει μεταβατικές συμφωνίες ανταλλαγής μέχρι το 2020 για ισχύ 1.043 μεγαβάτ που θα προέρχεται και από παλαιότερης τεχνολογίας μονάδες, οι οποίες θα αποσυρθούν σταδιακά ώς τα 2020.

Το μοντέλο της ανταλλαγής ενέργειας με ξένες επιχειρήσεις βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους εγχώριους παίκτες της ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν σήμερα μονάδες ισχύος άνω των 2.000 μεγαβάτ με φυσικό αέριο.

Ο Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (συμμετέχουν οι Ελλάκτωρ-Elpedison, ΕΛΛ.ΠΕ.-Edison, ΓΕΚ Τέρνα-Ηρων, όμιλος Μυτιληναίου-Protergia) ενίσταται επειδή η διαδικασία των swaps αποκλείει τις ελληνικές επιχειρήσεις. Αντιπροτείνει ως λύση την ενοικίαση λιγνιτικής ισχύος με διαφορετική τιμολόγηση για τους παραγωγούς και τους προμηθευτές, ώστε να έχουν όλοι τη δυνατότητα να ανταγωνιστούν τη ΔΕΗ.

απο enet.gr ΒΑΣΙΛΗΣ ΓΕΩΡΓΑΣ

EDITORIAL