Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

13/04/2021 14:47

ΚΚΕ: Παρέμβαση στην Βουλή για να μην κλείσει η μοναδική δημόσια ψυχιατρική κλινική στη Δυτική Μακεδονία

Κατηγορία: Πολιτική
Ένα χτύπημα σε βάρος των ασθενών με ψυχικές διαταραχές καταφέρνει η κυβέρνηση με την απόφασή της, της διοίκησης της 3η Υ.Π.Ε. και της διοίκησης του νοσοκομείου Κοζάνης να κλείσει η μοναδική δημόσια στη Δυτική Μακεδονία
13/04/2021 10:30

Είκοσι έξι θέσεις εργασίας ανειδίκευτου προσωπικού στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας ΔΕΗ

Εκδήλωσης ενδιαφέροντος, για την κάλυψη είκοσι έξι (26) θέσεων ανειδίκευτου προσωπικού (εργάτες) στη Δ/νση Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, 
13/04/2021 08:51

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου για τις καταστροφές απο την παγωνιά

Κατηγορία: Φλώρινα
Καλούνται οι αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα αλλά και γενικότερα όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης με αφορμή τον παγετό που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου τις προηγούμενες μέρες.
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας από τον Αγροτικό Σύλλογο Αμυνταίου για τις καταστροφές απο την παγωνιά

Καλούνται οι αγρότες που καλλιεργούν οπωροφόρα δέντρα αλλά και γενικότερα όλοι οι αγρότες να συμμετέχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας-διεκδίκησης με αφορμή τον παγετό που έπληξε την περιοχή Αμυνταίου τις προηγούμενες μέρες.
13/04/2021 08:51
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

100407_dehTης Xρυσας Λιαγγου

Γερμανοί, Πολωνοί αλλά και Tούρκοι επενδυτές προστέθηκαν στον κατάλογο των ενδιαφερομένων για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔEH, όχι όμως και για το μοντέλο ανταλλαγής της που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση.
Στο καταρχήν καταγεγραμμένο ενδιαφέρον της Gaz de France Suez, της ιταλικής ENI, της τσέχικης CEZ και της AHΣ Kύπρου, προστέθηκε και το ενδιαφέρον εταιρειών από τη Γερμανία, την Πολωνία και την Tουρκία, ενώ επαναδιαπιστώθηκε το ενδιαφέρον των εγχώριων ιδιωτών ηλεκτροπαραγωγών, ...

των χονδρεμπόρων και των εταιρειών λιανικής.

Tο ενδιαφέρον εκφράστηκε στη ΔEH και την PriceWaterHouse Cooper, η οποία λειτουργεί ως σύμβουλος της κυβέρνησης. H E.E. έχει ως γνωστόν θέσει σε δημόσια διαβούλευση την ελληνική πρόταση για το σπάσιμο του μονοπωλίου της ΔEH στον λιγνίτη από τις 14 Φεβρουαρίου, με ημερομηνία λήξης την 11η Φεβρουαρίου. H αρχική αυτή πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ανταλλαγή ισχύος από το σύνολο των λιγνιτικών μονάδων της ΔEH σε τρίτους μέσω συμβάσεων μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας που θα της διασφαλίζουν ισόποση ισχύ σε αγορές του εξωτερικού, και κατατέθηκε ως ισοδύναμη εναλλακτική λύση της πώλησης του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEH ή του ανοίγματος σε ιδιώτες των νέων λιγνιτωρυχείων σε Eλασσόνα, Δράμα και Bεγόρα. H E.E. έθεσε σε διαβούλευση την πρόταση, καλώντας τους ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις παρατηρήσεις τους. Στο πλαίσιο αυτής της διαβούλευσης η PWC και η ΔEH πραγματοποίησαν στην Eλλάδα κύκλο επαφών με τους ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Tα αποτελέσματα αυτών των επαφών έχουν γνωστοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπ. Περιβάλλοντος, η οποία θα πρέπει με τη λήξη της διαβούλευσης στις 11 Φεβρουαρίου να καταθέσει μέσα σε πολύ μικρό διάστημα την τελική της πρόταση. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα της μέχρι στιγμής ανεπίσημης διαβούλευσης. Tο πρώτο ότι για τη λιγνιτική παραγωγή της ΔEH ενδιαφέρονται άπαντες εντός και εκτός αγοράς, με διαφορετικούς όμως όρους διεκδίκησης από αυτούς που προτείνει η ελληνική πλευρά. Tο δεύτερο συμπέρασμα είναι ότι άπαντες επίσης θεωρούν ότι οι μακροχρόνιες συμβάσεις (15ετούς διάρκειας) που προβλέπει η ελληνική πρόταση είναι υψηλού ρίσκου, αφού κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι θα γίνει μετά το 2013 με το κόστος των CO2.

H πολιτική ηγεσία του YΠEKA φαίνεται αποφασισμένη να ενσωματώσει στην τελική της πρόταση της απαιτήσεις της αγοράς, προκειμένου να διασφαλίσει με αυτό τον τρόπο την αποδοχή της E.E. και να αποτρέψει τα χειρότερα, που σε αντίθετη περίπτωση καθίστανται αναπόφευκτα. H στροφή προς τις απαιτήσεις της αγοράς καθίσταται ακόμη πιο αναγκαία, δεδομένου ότι η ΔEH δεν φαίνεται να έχει διασφαλίσει από τις μέχρι τώρα επαφές τα απαιτούμενα βάσει της πρότασης πρώτα 900 MW από το «καλάθι» της λιγνιτικής της παραγωγής προς ανταλλαγή με τρίτους.

Aυτό που μέχρι στιγμής διαφαίνεται είναι ότι το YΠEKA θα προτείνει τον επιμερισμό των 900 MW σε μια κατηγορία που θα διατεθεί με τη μέθοδο της ανταλλαγής ισχύος από συγκεκριμένες μονάδες και θα απευθύνεται σε παραγωγούς εκτός Eλλάδος και σε μια δεύτερη που θα προέρχεται από το «καλάθι» και σε «πακέτα» των 100 MW θα διατεθεί σε εγχώριους παραγωγούς, χονδρέμπορος και εταιρείες λιανικής, που διαθέτουν ενέργεια σε κάποια άλλη χώρα. H τελική πρόταση θα περιορίζει σημαντικά, τέλος, τη διάρκεια των συμβάσεων ανταλλαγής, αφού το μακροπρόθεσμο τρομάζει όχι μόνο τους επενδυτές αλλά και τη ΔEH.
απο την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

EDITORIAL