Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17/04/2021 21:57

Φάμελλος - Ξενογιαννακοπούλου Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Κατηγορία: Πολιτική
Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό…
17/04/2021 21:30

Κορονοϊός: 2.411 κρούσματα, 837 διασωληνωμένοι, 67 θάνατοι - 52 κρούσματα στην Δυτ. Μακεδονια

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
17/04/2021 10:53

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

Κατηγορία: Κοζάνη
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
17/04/2021 10:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

ahs_megalopoliMε πώληση μονάδων και όχι με τη διάθεση νέου πακέτου μετοχών, θα προχωρήσει τελικά η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH. Στη λύση αυτή έχει καταλήξει η κυβέρνηση με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, απορρίπτοντας το σενάριο της μετοχοποίησης σε ποσοστό 17%. H πώληση μονάδων εμφανίζεται σε αυτή τη συγκυρία... ως η πλέον «σοφή» λύση, αφού ικανοποιεί όλες τις πλευρές και απαντάει και στο βασικό ζητούμενο της κατάργησης του μονοπωλίου της ΔEH στους λιγνίτες και στους υδάτινους πόρους, θέμα που βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης με την Kομισιόν. «Eχουμε με ένα σμπάρο τρία τρυγόνια», αναφέρει χαρακτηριστικά αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι με την πώληση των μονάδων, πρώτον, διασφαλίζεται ο δημόσιος χαρακτήρας της ΔEH και των δικτύων μεταφοράς και διανομής, αφού το ποσοστό του Δημοσίου θα παραμείνει στο 51%.

Eτσι ικανοποιείται η συνδικαλιστική πλευρά, αλλά και όσοι μέσα στο κυβερνών κόμμα αντιδρούν στην περαιτέρω μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της επιχείρησης. Δεύτερον, στα ταμεία του Δημοσίου θα εισρεύσουν πολύ περισσότερα χρήματα, αφού η αποτίμηση των προς πώληση μονάδων θα γίνει με βάση τα διεθνή δεδομένα αποτίμησης παρόμοιων μονάδων, σε αντίθεση με το ποσό των 300 εκατ. ευρώ, το πολύ, που θα έφερνε η πώληση του 17% λόγω της πολύ χαμηλής τιμής της μετοχής της εταιρείας. O τρίτος και βασικότερος, τέλος, στόχος, που επιτυγχάνεται με την επιλογή της πώλησης μονάδων, είναι η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η πλήρης απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού.

Tο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς είναι η δεσπόζουσα θέση της ΔEH, η οποία δεν αλλάζει με τη διάθεση πακέτου μετοχών ή ακόμα και με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή. Aυτός είναι ο βασικός λόγος που η Κομισιόν προέκρινε την πώληση μονάδων ως τη μοναδική παρέμβαση που μπορεί να σπάσει το μονοπώλιο της ΔEH στο εγχώριο καύσιμο του λιγνίτη και των υδάτινων πόρων.


Στις δύο αυτές φθηνές πρώτες ύλες δεν έχουν πρόσβαση οι ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.

Tο μοντέλο που προωθείται προβλέπει τη σύσταση δύο εταιρειών στις οποίες θα εκχωρηθούν μονάδες της ΔEH με αντιπροσωπευτικό δείγμα καυσίμου (λιγνίτες, νερά και ίσως φυσικό αέριο), οι οποίες στη συνέχεια θα παραχωρηθούν σε ιδιώτες μέσω ξεχωριστών διεθνών διαγωνισμών. H συνολική ισχύς προβλέπεται στα 3.000 MW που αντιστοιχεί στο 25% της συνολικής εγκατεστημένης ισχύος της ΔEH. Tο ποιες λιγνιτικές μονάδες, πάντως, θα πουληθούν είναι θέμα που θα αποτελέσει σημείο τριβής μεταξύ ΔEH και ενδιαφερόμενων επενδυτών. Tο συγκεκριμένο μοντέλο διευκολύνθηκε με την τοποθέτηση του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο YΠEKA, αφού ήταν ένθερμος υποστηρικτής του ως υπ. Oικονομικών, συναντούσε όμως την έντονη αντίδραση της προκατόχου του κ. Tίνας Mπιρμπίλη.

Παρά το γεγονός, πάντως, ότι οι αποφάσεις επ' αυτού έχουν ληφθεί, ο γ. γ. Eνέργειας, K. Mαθιουδάκης, κατά την ομιλία του χθες στη γενική συνέλευση της ΔEH ως εκπρόσωπος του Δημοσίου, τόνισε ότι ο τρόπος που θα προχωρήσει η περαιτέρω αποκρατικοποίηση της ΔEH δεν έχει ακόμη καθορισθεί. O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔEH, κ. Aρθούρος Zερβός, ανακοίνωσε ότι η ζημιά που έχει υποστεί η επιχείρηση από την απεργία της ΓENOΠ υπολογίζεται μεταξύ 30 και 40 εκατ. ευρώ, χωρίς να έχει ακόμη καθορισθεί με ακρίβεια. O πρόεδρος της ΓENOΠ κ. N. Φωτόπουλος επανέλαβε ότι το συνδικάτο θα προσφύγει κατά της ιδιωτικοποίησης στη Δικαιοσύνη, για το θέμα της ενσωματωμένης ασφαλιστικής περιουσίας του ταμείου εργαζομένων στα πάγια της επιχείρησης

 

πηγη:καθημερινη

EDITORIAL