Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17/04/2021 21:57

Φάμελλος - Ξενογιαννακοπούλου Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Κατηγορία: Πολιτική
Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό…
17/04/2021 21:30

Κορονοϊός: 2.411 κρούσματα, 837 διασωληνωμένοι, 67 θάνατοι - 52 κρούσματα στην Δυτ. Μακεδονια

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
17/04/2021 10:53

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

Κατηγορία: Κοζάνη
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
17/04/2021 10:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

dei_fougaraΑυξημένη συχνότητα παθήσεων του αναπνευστικού συστήματος έχουν δείξει μελέτες σε παιδιά που βρίσκονται κοντά σε λιγνιτικούς σταθμούς, π.χ. Δυτική Μακεδονία. Ειδικώς όταν πρόκειται για τη λειτουργία τους χωρίς αυστηρές προδιαγραφές

Υπενθυμίζεται ότι σε μελέτη (βλέπε πίνακες), που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγα χρόνια σε 3.559 παιδιά ηλικίας 9-12 ετών στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, καταδείχθηκαν οι βλαβερές συνέπειες της έκθεσης σε ρύπους που σχετίζονται με τους λιγνιτικούς σταθμούς.

 

Οι υψηλότερες συχνότητες βρογχίτιδας, ρινίτιδας, οξείας βρογχίτιδας παρατηρήθηκαν, σύμφωνα με μελέτη του ΑΠΘ, στην Πτολεμαΐδα, την Κοζάνη και τη Φλώρινα, μας θυμίζει ο Τάκης Γρηγορίου από το ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Η μελέτη του Αριστοτελείου εξέτασε και άλλες γενεσιουργούς αιτίες παθήσεων του αναπνευστικού και κατέληξε ότι η βιομηχανικής προέλευσης επιβάρυνση ευθύνεται για τα υψηλά επίπεδα επιπλοκών σ' αυτές τις περιοχές. Ομως τα αναπνευστικά προβλήματα δεν είναι τα μόνα σοβαρότερα συμπτώματα της έκθεσης σε μικροσωματίδια και άλλους ρύπους, όπως δείχνουν μελέτες σε άλλες χώρες, διότι στην Ελλάδα δεν έχουμε -δυστυχώς- μια ολοκληρωμένη και λεπτομερή καταγραφή των άλλων επιπτώσεων.

Αποκαλυπτική χαρακτηρίζει ο Τάκης Γρηγορίου τη μελέτη που έγινε το 2004 από την Clean Air Taskforce στις ΗΠΑ: 23.600 άτομα χάνουν πρόωρα τη ζωή τους λόγω των εκλυόμενων μικροσωματιδίων από σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με ορυκτά καύσιμα, κυρίως άνθρακα. Η μέση μείωση του προσδόκιμου ζωής λόγω αυτής της αιτίας εκτιμάται σε 14 χρόνια και η οικονομική αποτίμηση των επιπτώσεων ανέρχεται σε 167,3 δισ. δολάρια ετησίως.

Οταν η έρευνα επαναλήφθηκε το 2010 και λαμβάνονταν υπόψη τα μέτρα που εφαρμόστηκαν στους ανθρακικούς σταθμούς των ΗΠΑ (τα τελευταία πέντε χρόνια) παρατηρήθηκε:

Απέδωσαν τα μέτρα στις ΗΠΑ

Αν και τα επίπεδα θνησιμότητας και περιστατικών παραμένουν υψηλά, εντούτοις καταγράφηκε μια σημαντική μείωση, που σχετίζεται άμεσα με τις αυστηρές προδιαγραφές που εφαρμόστηκαν στους αμερικανικούς σταθμούς. Τα μέτρα οδήγησαν σε σημαντική μείωση των επικίνδυνων εκπομπών (βλέπε πίνακα).

Οι συγγραφείς των δύο ξένων εκθέσεων στην άλλη άκρη του Ατλαντικού καταλήγουν ότι ο βασικός λόγος της μείωσης των περιστατικών είναι η μείωση εκπομπών.

Αυτό το παράδειγμα πρέπει να ακολουθήσουμε και στη χώρα μας, αν θέλουμε να έχουμε ουσιαστικά αποτελέσματα.

(κάντε κλικ στον παρακάτω πίνακα για μεγένθυση)

pinakas_lignitis_anapneustiko

του Φίλη Καϊτατζή από την "Ελευθεροτυπία"


EDITORIAL