Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17/04/2021 21:57

Φάμελλος - Ξενογιαννακοπούλου Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Κατηγορία: Πολιτική
Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό…
17/04/2021 21:30

Κορονοϊός: 2.411 κρούσματα, 837 διασωληνωμένοι, 67 θάνατοι - 52 κρούσματα στην Δυτ. Μακεδονια

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
17/04/2021 10:53

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

Κατηγορία: Κοζάνη
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
17/04/2021 10:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

papakonstantinou-giourgosΟ Ευρωβουλευτής των πρασίνων Μ. ΤρεμόπουλοςΑποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης η επιβάρυνση των καταναλωτών και η αναδρομική ενίσχυση του ομίλου Μυτιληναίου
Υπεκφυγές στην απάντηση της Κομισιόν στο Μιχ. Τρεμόπουλο
Αδειάζει τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Παπακωνσταντίνου η Κομισιόν, για τον ισχυρισμό του ότι αποτελούσε ευρωπαϊκή επιταγή η πρόσφατα νομοθετημένη επιδότηση της μονάδας συμπαραγωγής της «Αλουμίνιο της Ελλάδος» από το

Ειδικό Τέλος που πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ΑΠΕ. Η απάντηση υπογράφεται από τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Oettinger, γνωστό από την πρόσφατη απαράδεκτη πρότασή του να κυματίζουν μεσίστιες στα κτίρια της Ε.Ε. οι σημαίες των χωρών με υψηλά χρέη.
Στην απάντησή του στη σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου, ο Επίτροπος ξεκαθαρίζει πως η στήριξη της συμπαραγωγής ηλεκτρισμού-θερμότητας υψηλής απόδοσης (ΣΗΘΥΑ) είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών. Η απάντηση πάντως της Κομισιόν αποφεύγει να πάρει θέση επί της ουσίας για το θέμα της ενίσχυσης της συγκεκριμένης μονάδας ορυκτών καυσίμων από πόρους που προορίζονται για Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Κανένα ορυκτό καύσιμο δεν είναι λογικό να εξισώνεται με την Ανανεώσιμη Ενέργεια. Η Συμπαραγωγή ως τεχνολογία σίγουρα χρειάζεται να ενισχυθεί ως μεταβατικό μέτρο στο πλαίσιο της επιτακτικής στροφής σε ένα καθαρότερο ενεργειακό μοντέλο, είναι όμως απαράδεκτο να έχει την ίδια μεταχείριση με τις ΑΠΕ. Μέτρα στήριξης για μεγάλες μονάδες φυσικού αερίου, που έχουν όλες τις προϋποθέσεις για κερδοφορία, πρέπει κατ' αρχή να αφορούν μάλλον την προτεραιότητα τους απέναντι στο λιγνίτη και το πετρέλαιο, παρά την - αναδρομική μάλιστα - επιδότησή τους από την κοινωνία, ιδίως σε τέτοιους καιρούς. Αν πάλι κριθεί απαραίτητη η επιδότηση, ας έχουν έστω την ειλικρίνεια να θεσπίσουν ένα Τέλος Συμπαραγωγής και Φυσικού Αερίου ώστε ο καταναλωτής να ξέρει τουλάχιστον τι πληρώνει.

Η απάντηση του Επιτρόπου Oettinger δεν είναι επαρκής, και ελπίζουμε να μη θέλει να δει μεσίστιες και τις ελληνικές ανεμογεννήτριες. Επιβεβαιώνει όμως ότι η «φωτογραφική ρύθμιση» είναι αποκλειστική επιλογή του κ. Παπακωνσταντίνου. Μια επιλογή που, πέρα από την οικονομική επιβάρυνση των καταναλωτών εν μέσω κρίσης, δυσφημεί τις ΑΠΕ διογκώνοντας το Ειδικό Τέλος ΑΠΕ για χρηματοδότηση άλλων μονάδων».

Απάντηση του κ. Oettinger εξ ονόματος της Επιτροπής
Στην οδηγία για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (2009/28/ΕΚ)(1) ορίζονται για κάθε κράτος μέλος δεσμευτικοί στόχοι για την αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο εθνικό ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2020, αλλά δεν ρυθμίζονται τα καθεστώτα στήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Εναπόκειται στα κράτη μέλη να αποφασίσουν σχετικά με το είδος του καθεστώτος στήριξης και το επίπεδο στήριξης που σκοπεύουν να εφαρμόσουν. Ωστόσο, όλα τα εφαρμοζόμενα (ή προγραμματιζόμενα) μέτρα στήριξης πρέπει να περιγράφονται στα εθνικά σχέδια δράσης για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΕΣΔΑΕ)(2) που τα κράτη μέλη υποχρεούνται να υποβάλλουν στην Επιτροπή. Η Επιτροπή θα παρακολουθεί την πρόοδο για την επίτευξη των εθνικών στόχων, καθώς και την εφαρμογή των μέτρων που κοινοποιούνται μέσω των ΕΣΔΑΕ και τα αποτελέσματά τους. Η πρώτη έκθεση προόδου βάσει της οδηγίας 2009/28/ΕΚ αναμένεται το 2012.
Δυνάμει της οδηγίας για τη συμπαραγωγή (2004/8/ΕΚ)(3), τα κράτη μέλη υποχρεούνται να προβλέπουν εθνικά προγράμματα στήριξης για συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, σύμφωνα με τους κανόνες της Συνθήκης, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και την ελεύθερη κυκλοφορία. Ωστόσο, στην εν λόγω οδηγία δεν καθορίζεται ούτε απαγορεύεται συγκεκριμένο μέσο στήριξης.

EDITORIAL