Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

22/04/2021 10:42

Επιστολή Πλακεντά στον Αδωνη Γεωργιάδη ζητά να ανοίξει το λιανεμπόριο απο τις 24 Απριλίου

Κατηγορία: Πτολεμαΐδα
Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και λιανεμπορίου ενόψει της Πασχαλινής περιόδου. Κύριε Υπουργέ Εν αναμονή των εξαγγελιών από πλευράς της Κυβέρνησης, σχετικά με την λειτουργία του λιανεμπορίου
22/04/2021 10:38

Πράσινο φώς απο E.E. για κρατικές ενισχύσεις 40% -80% στις πράσινες επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία

Κατηγορία: Οικονομία
Ισχυρό κίνητρο για το «ξεκλείδωμα» σημαντικών επενδύσεων που θα στηρίξουν το «πρασίνισμα» των λιγνιτικών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης (που βρίσκονται σε τροχιά ταχείας απολιγνιτοποίησης)
22/04/2021 09:03

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες» -Συλλέγονται υπογραφές απο την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών

Κατηγορία: Πράσινα νέα
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να καταχωρίσει δύο Ευρωπαϊκές Πρωτοβουλίες Πολιτών (ΕΠΠ) με τίτλους «Πρόγραμμα ανταλλαγών δημοσίων υπαλλήλων (CSEP)» και «Πράσινες στέγες».
22/04/2021 08:49

Οι "Ενεργοί Πολίτες" Φλώρινας στο Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Κατηγορία: Φλώρινα
Το Κέντρο Επισκεπτών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που έχει την έδρα του στις Βρυξέλλες, παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Επιστολή Πλακεντά στον Αδωνη Γεωργιάδη ζητά να ανοίξει το λιανεμπόριο απο τις 24 Απριλίου

Λειτουργία εμπορικών καταστημάτων και λιανεμπορίου ενόψει της Πασχαλινής περιόδου. Κύριε Υπουργέ Εν αναμονή των εξαγγελιών από πλευράς της Κυβέρνησης, σχετικά με την λειτουργία του λιανεμπορίου
22/04/2021 10:42
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

ορυχεια δεηΠρόστιμο ύψους 10.000 ευρώ επέβαλε ο νομάρχης Κοζάνης Γιώργος Δακής στη ΔΕΗ για την εκπομπή σκόνης από τις αποθέσεις τέφρας της εφεδρικής αυλής του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Αγίου Δημητρίου.

Το πρόστιμο έρχεται να προστεθεί στο μακρύ κατάλογο των προστίμων που έχουν επιβληθεί, ιδιαίτερα τον τελευταίο χρόνο, στη ΔΕΗ για τα περιβαλλοντικά επεισόδια που προκαλεί αλλά και για τις διάφορες παραβιάσεις των περιβαλλοντικών όρων που διέπουν την λειτουργία της στο ενεργειακό λεκανοπέδιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ο κ. Δακής τόνισε πως το νέο πρόστιμο που επέβαλε προέκυψε μετά από αυτοψία που διενήργησε, στις 29 Σεπτεμβρίου, στον συγκεκριμένο χώρο το κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

«Η ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή επιβαρύνεται έντονα από την εκπομπή σκόνης των αποθέσεων τέφρας. Αυτό οφείλεται στην έλλειψη διαβροχής, που η ΔΕΗ υποχρεούται να κάνει, τόσο στις αποθέσεις της τέφρας, όσο και κατά τη διάρκεια μεταφόρτωσής της σε φορτηγά αυτοκίνητα. Η ΔΕΗ στο παρελθόν έχει παραδεχθεί ότι διαβρέχει μόνο την επιφάνεια των αποθέσεων και πως θα δρομολογήσει διαδικασίες ώστε να διαβρέχεται όλο το βάθος της απόθεσης. Αυτό δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα και η ποιότητα του αέρα στην ευρύτερη περιοχή επιβαρύνεται ανεπανόρθωτα», σημείωσε ο κ. Δακής.    

Αξίζει να αναφέρουμε πως για τον ίδιο λόγο τον περασμένο Ιούλιο ο τότε υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς είχε επιβάλει πρόστιμα στα λιγνιτωρυχεία Πτολεμαϊδας και Μαυροπηγής, κυρίως «γιατί δεν λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της σκόνης και δεν γίνεται η κατάλληλη διαχείριση των υγρών και στερεών αποβλήτων», συνολικού ύψους 450.000ευρώ.

Ο Νομάρχης Κοζάνης την προηγούμενη εβδομάδα επέβαλε ακόμη ένα πρόστιμο στη ΔΕΗ ύψους 40.000 ευρώ για σειρά παραβάσεων στον επαρχιακό δρόμο Ακρινής – Κλείτου και συγκεκριμένα γιατί «δεν τηρήθηκαν από τη ΔΕΗ οι εγκεκριμένοι περιβαλλοντικοί όροι ούτε και οι αποστάσεις ασφαλείας κατά την εναπόθεση των στείρων υλικών κατά μήκος του δρόμου».

«Η σοβαρότητα των παραβάσεων από πλευράς ΔΕΗ, σύμφωνα με τον κ. Δακή, επιτείνει την ένταση των περιβαλλοντικών προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή και για το λόγο αυτό η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση είναι αποφασισμένη να παρεμβαίνει άμεσα όταν διαπιστώνονται παραβάσεις».

Εξάλλου τον περασμένο Αύγουστο ο τότε γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Ανδρέας Λεούδης, μετά από εισήγηση του κ. Δακή, επέβαλλε στη ΔΕΗ πρόστιμο 90.000 ευρώ, για τη συνεχιζόμενη παράνομη απόθεση στείρων υλικών στην περιοχή της Μαυροπηγής και τη μη τήρηση των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων εκμετάλλευσης του λιγνιτωρυχείου Βορειοδυτικού Πεδίου.

«Είναι επιτακτική η ανάγκη πλήρους συμμόρφωσης της ΔΕΗ στην κείμενη νομοθεσία και στους εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους για τις δραστηριότητές της στο Νομό Κοζάνη. Τα προβλήματα είναι πολύπλευρα και πολυσύνθετα, η επιβάρυνση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής του λιγνιτικού κέντρου από τις δραστηριότητες της ΔΕΗ είναι έντονη. Η κατανόηση και η ανοχή της κοινωνίας μας φτάνει στα όριά της», κατέληξε ο κ. Δακής.     

 

10 πρόστιμα σε δύο χρόνια

 

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ν.Α. Κοζάνης μέσα στα δύο τελευταία χρόνια έχουν επιβληθεί στη ΔΕΗ 10 πρόστιμα για παραβάσεις των περιβαλλοντικών όρων.

Το συνολικό ύψος των προστίμων ανέρχεται σε 400.000 ευρώ.

Αναλυτικά 4 πρόστιμα συνολικού ύψους 170.000 ευρώ επιβλήθηκαν στη ΔΕΗ για δραστηριότητες στο ορυχείο Πτολεμαϊδας που παραβίαζαν περιβαλλοντικούς όρους (παράνομη παρέμβαση στον επαρχιακό δρόμο Ακρινής – Πτολεμαίδας, υπερβάσεις ορίων εκπομπής σωματιδίων, εκπομπή σκόνης τέφρας κλπ) .

190.000 ευρώ επιβλήθηκαν για δραστηριότητες στο ορυχείο Μαυροπηγής (για μη διαβροχή των αποθέσεων, για εξωτερικές αποθέσεις και επεμβάσεις στο δάσος).

Στον ΑΗΣ Καρδιάς επιβλήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου του 2008 πρόστιμο 30.000 ευρώ για λειτουργία χωρίς περιβαλλοντικούς όρους και στον ΑΗΣ Πτολεμαϊδας επιβλήθηκε πρόστιμο 50.000 ευρώ, στις 4 Μαρτίου του 2009, για υπερβάσεις των ορίων εκπομπής σωματιδίων.

EDITORIAL