Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

21/04/2021 12:20

90.000 δείγματα εξετάστηκαν στο Μοριακό Εργαστήριο του Νοσοκομείου Κοζάνης στον ένα χρόνο λειτουργίας του

Κατηγορία: Υγεία
Η ύπαρξη του εργαστηρίου Μοριακής Βιολογίας στο Νοσοκομείο Κοζάνης συνέβαλε αποφασιστικά στην ταχύτατη διάγνωση των κρουσμάτων στην δυτική Μακεδονία βοηθώντας το Ιατρικό προσωπικό που βρισκόταν
21/04/2021 07:48

Το ανασκαφικό έργο της ΠΕ Κοζάνης στην 33η Επιστημονική Συνάντηση για την Μακεδονία και Θράκη

Κατηγορία: Πολιτισμός
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης ενημερώνει το ενδιαφερόμενο κοινό ότι στις 22-24 Απριλίου 2021 θα πραγματοποιηθεί η 33η Επιστημονική Συνάντηση για το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη. 
21/04/2021 07:43

Τι ειπώθηκε στον Δήμο Δεσκάτης απο την επίσκεψη του Στ Πέτσα

Κατηγορία: Γρεβενά
Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 επισκέφθηκε το Δήμο Δεσκάτης ο Υπουργός κ. Στέλιος Πέτσας συνοδευόμενος από τον Βουλευτή της Περιφερειακής Ενότητας Γρεβενών κ. Ανδρέα Πάτση,όπου στο Γραφείο του
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

oikologoipraslogoΠαραβλέπουμε τους χαρακτηρισμούς του «Σπάρτακου» περί τοπικών πρακτορείων της Greenpeace (ευτυχώς αυτή τη φορά δεν πρακτορεύουμε ξένα συμφέροντα), τα περί στημένων παιγνιδιών και τις άλλες «φιλοφρονήσεις» και προχωρούμε σε μια πρόταση ουσίας:
Κύριοι του «Σπάρτακου» (και γιατί όχι και των άλλων σωματείων),

σας προτείνουμε να διοργανώσουμε μια ΚΟΙΝΗ ΗΜΕΡΙΔΑ για τις επιπτώσεις που προκαλούν στην υγεία οι Σταθμοί και τα Ορυχεία της ΔΕΗ. Με έναν όρο: Δεν θα μιλήσουμε ούτε εμείς ούτε εσείς. Θα καλέσουμε ως ομιλητές τους ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ που ερεύνησαν τη νοσηρότητα - θνησιμότητα του τόπου μας και έχουν κάνει σχετικές δημοσιεύσεις. Ήτοι:
• Σιχλετίδη, Τσότσο, Γαβριηλίδη κ.α που δούλεψαν στα αναπνευστικά
• Μακρή, Κουτσογιαννόπουλο (Ιατρική Θεσσαλονίκης) που ασχολήθηκαν με θνησιμότητες, καρδιακά και εγκεφαλικά.
• Λινού και άλλους από Ιατρική Αθηνών
• Τριχόπουλο (διεθνώς αναγνωρισμένος) Κατσουγιάννη (ειδική στην Περιβαλ-λοντική Επιδημιολογία, την είχε φέρει και ο Ιατρικός Σύλλογος Κοζάνης). Οι τελευταίοι θα μας πουν αν είναι έγκυρες αυτές οι μέθοδοι μοντελοποίησης των επιπτώσεων της ρύπανσης στην υγεία, τις οποίες χρησιμοποίησε η αρμόδια Ευρωπαϊκή Υπηρεσία (κι η Greenpeace) κι αν υπάρχει άλλος εκτός από τους μεγαλοσυνδικαλιστές της ΔΕΗ που τις αμφισβητεί !
Τη μορφή της συνδιοργάνωσης, μπορούμε να τη συμφωνήσουμε. Θα μπορούσε π.χ να την αναλάβει επίσημα η Αυτοδιοίκηση. Έτσι δεν κινδυνεύει κανείς συνδικαλιστής να κατηγορηθεί για .. συμπόρευση με το κόμμα των Οικολόγων Πράσινων, παρότι στο συνδικαλισμό όλων των ΔΕΚΟ επικρατεί η κομματοκρατία και κυριαρχούν τα δυο μεγάλα κόμματα που οδήγησαν τη χώρα σε χρεωκοπία και τον τόπο μας σε αδιέξοδο.

Στρογγυλό επιστημονικό τραπέζι λοιπόν, με τον πρώτο λόγο στους ειδικούς. Για να διαπιστώσουμε με στοιχεία αυτό που ακόμη μερικοί – ελάχιστοι ευτυχώς - αμφισβητούν: ότι ο λιγνίτης «βλάπτει σοβαρά την υγεία μας».

Όσο για «τις τσέπες μας» να πούμε τα εξής. Κάποιοι βγάζουν το ψωμί τους από τη ΔΕΗ και καλά κάνουν. Όμως υπάρχουν κι άλλοι που πλήττονται από τη ΔΕΗ και πληρώνουν πολλά σπασμένα. Είναι οι φορολογούμενοι που καλούνται να καλύψουν τις κρυφές επιδοτήσεις της ΔΕΗ, είναι οι αγρότες που καλούνται να πληρώσουν το αυξημένο κόστος εκμετάλλευσης των κατεστραμμένων νερών, των διαβρωμένων εδαφών κλπ. Για το κόστος αυτό, γνωστό ως ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΟΥ ΛΙΓΝΙΤΗ, σας δώσαμε το δικό μας νούμερο : 5 c€ / kWh. Κάποιος ερευνητής μπορεί να το βγάλει μεγαλύτερο ή μικρότερο, ανάλογα με τη μέθοδο και τις παραδοχές. Καμιά αντίρρηση. ΕΣΕΙΣ ΟΜΩΣ –εδώ και χρόνια – ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑ ΝΟΥΜΕΡΟ. Πόσο το υπολογίζει η ΔΕΗ; Καταλαβαίνουμε ότι η ΔΕΗ σιωπά, γιατί αν αναγνωρίσει το περιβαλλοντικό κόστος του λιγνίτη, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΠΛΗΡΩΣΕΙ στις τοπικές κοινωνίες και μάλιστα αναδρομικά (γύρω στα 5 δις). Εσείς όμως γιατί στο θέμα αυτό ταυτίζεστε με τη Διοίκηση (και τους ιδιώτες υποψήφιους αγοραστές) ; Εάν δεν σας αρέσουν οι τέσσερις πανεπιστημιακές έρευνες που σας αναφέραμε προχτές για το περιβαλλοντικό κόστος, έχουμε κι άλλη μία για να σας πείσουμε. Ίσως αυτή σας φανεί πιο ...ευκολοχώνευτη, γιατί προέρχεται από τα σπλάχνα της ΔΕΗ, αλλά λίγοι την ξέρουν. Πρόκειται για την εργασία ενός επιστήμονα, του Η. Κορδά, που το 1997 είχε υπολογίσει σε 7 δις δρχ. το ετήσιο περιβαλλοντικό κόστος από την ατμοσφαιρική ρύπανση (μόνο), χωρίς να συμπεριλάβει τις παρενέργειες των εξορύξεων. Από τότε μέχρι σήμερα δεν είδαμε από τη ΔΕΗ να προωθεί καμιά επικαιροποίηση των στοιχείων ή μια πιο πλήρη έρευνα. Η εργασία αυτή καταχωνιάστηκε στα συρτάρια για προφανείς λόγους..., ας μην κουράζουμε άλλο.

Τέλος όσον αφορά στις θεωρίες ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος ΕΥΠ «κουμπώνεται» και δε δίνει πλήρη στοιχεία για το πώς κοστολόγησε την ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ευρώπη (102 έως 169 δις το 2009) ή το πώς υπολόγισε τον αριθμό των θανάτων, η λύση είναι απλή για τους δύσπιστους: Αν δεν σας αρκεί η Έκθεση της ΕΥΠ http://www.eea.europa.eu/publications/cost-of-air-pollution/at_download/file (που είναι 70 σελίδες), γιατί δεν ζητάτε τον ΠΛΗΡΗ ΦΑΚΕΛΟ όπως έχετε δικαίωμα με βάση τη συνθήκη του Άαρχους, η οποία δίνει πλήρη πρόσβαση στην περιβαλλοντική πληροφορία; Τόσος κόσμος πηγαινοέρχεται από τη ΔΕΗ στις Βρυξέλλες. Αν θέλετε μπορούμε να το ζητήσουμε κι εμείς μέσω του Ευρωβουλευτή μας.
Κι αν ούτε αυτά σας φτάνουν, να σας στείλουμε και τη σχετική Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας, στην οποία υπολογίζεται ότι στη χώρα μας η κλιματική αλλαγή (με βασικό ένοχο το λιγνίτη) θα κοστίσει περίπου 700 δις μέχρι το 2100 !

Καλές Αποκριές....
Και περιμένουμε μια απάντηση στην πρόταση μας ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ ΝΑ ΜΙΛΗΣΟΥΝ.
Ιδού η Ρόδος....

 

EDITORIAL