image002500 χιλιάδες στρέμματα για τα 20 δισ. του «Ηλιος»
Μισό εκατομμύριο στρέμματα 50 δήμων, υπουργείων και κρατικών επιχειρήσεων διεκδικούν την...

ανατολή των επενδύσεων 20 δισ. ευρώ του «Hλιος». Το φιλόδοξο και ελπιδοφόρο για τη μείωση του χρέους πρόγραμμα του υπουργού ΠΕΚΑ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, που προβλέπει την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων για την παραγωγή κι εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Γερμανία και άλλα κράτη της ΕΕ, προχωρά μετά και την κατάθεση του νομοσχεδίου στη Βουλή.

Το «Εθνος της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα ενδεικτικούς χάρτες υποψήφιων περιοχών που θα φιλοξενήσουν φωτοβολταϊκά του προγράμματος «Ηλιος». Πρόκειται για ακίνητα, οικόπεδα κυρίως, στο Ακραίφνιο Βοιωτίας, βόρεια της Λάρισας (κοντά σε Τίρναβο και Στεφανοβίκιο) και στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα. Δήμοι των περιοχών αυτών έχουν στείλει στην ειδική βάση δεδομένων του ΥΠΕΚΑ τις διαθέσιμές τους εκτάσεις.

Επίσης δημόσια κτήματα έχουν υποδείξει και τα υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Αμυνας, η ΔΕΗ, η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου και η «Κτηματολόγιο ΑΕ».

Καλύφθηκε η ζήτηση

Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ

Στους χάρτες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος της Κυριακής» φαίνονται κάποιες από τις υποψήφιες για ένταξη στο πρόγραμμα «Ηλιος» περιοχές. Οι ζώνες με τις οριζόντιες γραμμές είναι το δίκτυο της ΔΕΗ

Πέραν των προαναφερόμενων κρατικών υπηρεσιών, και περισσότεροι από 50 δήμοι της χώρας έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον στο ΥΠΕΚΑ να διαθέσουν εκτάσεις για την ανάπτυξη του «Ηλιος». Ετσι, συνολικά έχουν καταχωρισθεί πάνω από 500.000 στρέμματα, αριθμός που θα ανέβει κι άλλο, καθώς η διαδικασία προχωρά. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι το σχέδιο προβλέπει για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 10 Γιγαβάτ την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε 200.000 στρέμματα. Αρα ο στόχος έχει υπερκαλυφθεί.

Από τους 50 δήμους που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον, τουλάχιστον 15 έχουν αποστείλει εκτάσεις ιδιοκτησίας τους για να ενταχθούν στη βάση δεδομένων. Το σύνολο είναι 120.000 στρέμματα. Πρόκειται για τους δήμους Σοφάδων, Περάματος, Μαντουδίου, Λάρισας, Κοζάνης, Κέας, Λευκάδας, Πάργας, Λαγκαδά, Δίου - Ολύμπου, Ξάνθης, Καλύμνου, Ελασσόνας, Λεβαδέων και Σιθωνίας. Τις περισσότερες εκτάσεις έχει στείλει ο Δήμος Κοζάνης (64.000 στρέμματα). Το ΥΠΕΚΑ επεξεργάζεται τα στοιχεία για να αξιολογήσει ποιες από αυτές τις εκτάσεις πληρούν τα κριτήρια καταλληλότητας.

Το «Ηλιος», για το οποίο η Ε.Ε. και η Γερμανία επανειλημμένως έχουν εκδηλώσει τη στήριξή τους, σε πλήρη ανάπτυξη, αναμένεται να εξάγει ηλεκτρική ενέργεια 10 Γιγαβάτ. Η επένδυση θα ανέλθει γύρω στα 20 δισ. ευρώ. Αναμένεται να δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας. Τα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια είναι 4,7 δισ. ευρώ και τα δανειακά 14,2 δισ. ευρώ. Οι συνολικές καθαρές ταμειακές εισροές εκτιμώνται στα 40,2 δισ. ευρώ και τα φορολογικά έσοδα του Δημοσίου σε 7 δισ. ευρώ. Σε πρώτη φάση, στον πρώτο χρόνο λειτουργίας αναμένεται να παραχθούν και να εξαχθούν 2 Γιγαβάτ και σταδιακά στο τέταρτο έτος να έχουν εγκατασταθεί φωτοβολταϊκά 10 Γιγαβάτ.Από αυτά τα έσοδα περίπου 20 δισ. ευρώ, με τιτλοποίηση, μπορούν να διατεθούν για την απομείωση του χρέους.

Οι εξαγωγές
Οπως φαίνεται και στον ένθετο χάρτη, το ΥΠΕΚΑ σε συνεργασία με την ΕΕ μελετά τις καταλληλότερες οδούς διασύνδεσης με την Ευρώπη.

Η διαδρομή 1α είναι τα «Δυτικά Βαλκάνια» με εναέρια διασύνδεση της χώρας μας με την Αλβανία.
Η διαδρομή 1β τα «Αν. Βαλκάνια» με διασύνδεση Ελλάδας - ΠΓΔΜ.
Η διαδρομή 2α είναι με υποθαλάσσια και εναέρια διασύνδεση Ελλάδας - Ιταλίας
Η διαδρομή 2β είναι με υποθαλάσσιο καλώδιο στην Αδριατική και στη συνέχεια εναέρια στην Ιταλία και την Αυστρία.

 

 

πηγη:ΕΘΝΟΣ