Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

17/04/2021 21:57

Φάμελλος - Ξενογιαννακοπούλου Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης και της διοίκησης της ΔΕΗ για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα

Κατηγορία: Πολιτική
Κοινή δήλωση των Τομεαρχών Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και Εργασίας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, για τον τραγικό θάνατο των δύο εργαζομένων κατά τη διάρκεια εργασιών στον Ατμοηλεκτρικό Σταθμό…
17/04/2021 21:30

Κορονοϊός: 2.411 κρούσματα, 837 διασωληνωμένοι, 67 θάνατοι - 52 κρούσματα στην Δυτ. Μακεδονια

Κατηγορία: Υγεία
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου covid-19, που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες από τον ΕΟΔΥ, είναι 2.411, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός
17/04/2021 10:53

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

Κατηγορία: Κοζάνη
ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
ped

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ

Ομοβροντία ανακοινώσεων για το διπλό θανατηφόρο εργατικό ατύχημα απο τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ΚΙΝ.ΑΛ και ΚΚΕ

ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ Να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει ο φόρος αίματος Το εργατικό ατύχημα που έγινε σήμερα το μεσημέρι στο σταθμό του Αγίου Δημητρίου εκτός από τη θλίψη που προκάλεσε, μας δείχνει και την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο της εργασίας, και αυτή είναι:
17/04/2021 10:53
Περισσότερες ειδήσεις από την Δ. Μακεδονία

papakostantinoy_prespespapakostarktoyrΤην προστατευόμενη περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών καθώς και το Περιβαλλοντικό Κέντρο "Αρκτούρος" επισκέφθηκε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, την Παρασκευή 2 και το Σάββατο 3 Μαρτίου.

Η περιοχή του Εθνικού Δρυμού Πρεσπών χαρακτηρίστηκε αρχικά Εθνικός Δρυμός το 1974, και προστατεύτηκε από τη δασική νομοθεσία. Από το 2009 έχει χαρακτηριστεί και Εθνικό Πάρκο, όπου ισχύουν συγκεκριμένες ρυθμίσεις για την ολοκληρωμένη προστασία των σημαντικών ειδών της περιοχής, των λιμνών και του δάσους που τις περιβάλλει. Η λίμνη Μικρή Πρέσπα ανήκει και στους υγροτόπους Ραμσάρ, ενώ το 2010 υπογράφηκε από τους Υπουργούς Περιβάλλοντος της Ελλάδας, της Αλβανίας και της ΠΓΔΜ η συμφωνία για το Διασυνοριακό Πάρκο των Πρεσπών, συμφωνία που κυρώθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και πρόκειται σύντομα να επικυρωθεί και από την Ελληνική Βουλή.

papakostprespesΟ Υπουργός ΠΕΚΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Φορέα Διαχείρισης, Νίκο Γιαννάκη, και τους εργαζομένους και συζήτησαν για την δουλειά που γίνεται αλλά και τις ανάγκες που έχει η προστατευόμενη περιοχή. Στο Πάρκο υπάρχουν αρκετές ανθρώπινες δραστηριότητες, κυρίως γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δραστηριότητες εναλλακτικού και θεματικού τουρισμού, διαχείριση των δασών με επιλεκτική υλοτομία κτλ., συμβατές με την προστασία του περιβάλλοντος, από τις οποίες επωφελείται και η τοπική κοινωνία από τις θέσεις εργασίας που έχουν δημιουργηθεί για την προστασία και διαχείρισή του. Υπάρχουν όμως και παράνομες δραστηριότητες που απειλούν την ισορροπία της περιοχής και την επιβίωση των απειλούμενων ειδών, όπως η λαθροθηρία, η λαθροϋλοτομία, η παράνομη απόρριψη στερεών και υγρών αποβλήτων, ή ο κατακερματισμός των βιοτόπων από δρόμους που δεν είναι απαραίτητοι.

Για την προστασία και ανάδειξη του Πάρκου έχουν δουλέψει ενεργά, και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση και τους ΟΤΑ της περιοχής, οι περιβαλλοντικές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, που συνεχίζουν να έχουν ενεργό ρόλο στην έρευνα και τη διαχείριση της περιοχής, ενώ την περιοχή σήμερα διαχειρίζεται ο Φορέας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών που ιδρύθηκε το 2002, αλλά ουσιαστικά ενεργοποιήθηκε τα τελευταία δύο χρόνια. Ο φορέας χρηματοδοτήθηκε το 2011 από το ΠΕΠ Δ. Μακεδονίας και πρόκειται άμεσα να ενταχτεί στο ΕΠΠΕΡΑΑ για την περαιτέρω χρηματοδότηση των διαχειριστικών του προγραμμάτων. Όπως και οι άλλοι φορείς διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών ενισχύθηκε το 2011 από το Πράσινο Ταμείο, ενώ ανάλογη απόφαση έχει ληφθεί και για το 2012, με την ενίσχυση των 27 φορέων με ένα εκ. ευρώ.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ επισκέφθηκε την επόμενη μέρα το Περιβαλλοντικό Κέντρο "Αρκτούρος", το οποίο ασχολείται με τη διαφύλαξη των φυσικών πόρων και την καθιέρωση πρακτικών για την αειφορική διαχείρισή τους, τη διατήρηση του φυσικού περιβάλλοντος και των οικοσυστημάτων με έμφαση στα μεγάλα θηλαστικά. Είχε την ευκαιρία να δει τη λειτουργία του Κέντρου και των προγραμμάτων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης που λειτουργούν με μεγάλη επιτυχία, και να συζητήσει με τους εργαζομένους, ενώ τους ενημέρωσε ότι έχουν μπει σε προτεραιότητα δύο προγράμματα του "Αρκτούρου" για αποπληρωμή, ενώ σε προτεραιότητα βρίσκεται και η προσπάθεια να καλυφθεί μέρος από το κόστος επανένταξης δύο μικρών αρκούδων από τα κονδύλια του Ειδικού Φορέα Δασών του Πράσινου Ταμείου.

Ο Υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, έκανε σχετικά την ακόλουθη δήλωση:

«Το Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είναι μία από τις πιο πολύτιμες προστατευόμενες περιοχές της Ελλάδας. Αποτελεί υπόδειγμα καλής διαχείρισης, που δεν έλαβε υπόψη μόνο το φυσικό περιβάλλον αλλά και τους ανθρώπους που το κατοικούν, ενισχύοντας τις δραστηριότητές τους. Το ΥΠΕΚΑ στηρίζει τις προσπάθειες του Φορέα Διαχείρισης, που έχει πολλή και δύσκολη δουλειά, αφού έχει να διαχειριστεί μία ευαίσθητη οικολογικά περιοχή, όχι αποκλειστικά εθνικού, αλλά και διεθνούς ενδιαφέροντος, γι αυτό κι έχει προχωρήσει στην έγκριση της χρηματοδότησής του μέσω του Πράσινου Ταμείου και του ΕΠΠΕΡΑΑ. Όσον αφορά στο Περιβαλλοντικό Κέντρο "Αρκτούρος", που υλοποιεί εθνικά και διασυνοριακά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος, είμαστε όλοι περήφανοι για τη δουλειά που γίνεται, είμαστε σε συνεχή συνεργασία και βλέπουμε πώς μπορεί να συμβάλει το ΥΠΕΚΑ αποτελεσματικά, κυρίως μέσω της χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο αλλά και το ΕΠΠΕΡΑΑ.

Αισθάνομαι την ανάγκη να συγχαρώ όλους αυτούς τους αθρώπους που παλεύουν για την προστασία του περιβάλλοντος. Είμαστε δίπλα τους να τους βοηθήσουμε στο έργο τους και στη συνέχεια»

 

EDITORIAL