Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 09:41

"Στα Μαγειρεία των Αρχαίων", το βιβλίο, της δημοσιογράφου Μαρία Θερμού

Μαρία Θερμού, Στα Μαγειρεία των Αρχαίων

Τη διατροφή στην αρχαιότητα ως έκφραση πολιτισμού και εκλέπτυνσης της ζωής και όχι μόνον ως αναγκαίο παράγοντα επιβίωσης πραγματεύεται το βιβλίο Στα Μαγειρεία των Αρχαίων, της Μαρίας Θερμού,

δημοσιογράφου με μακρόχρονη θητεία στο χώρο του πολιτισμού και ειδίκευση στην αρχαία πολιτιστική κληρονομιά. Μια πρωτότυπη σύνθεση αρχαίων κειμένων που γράφτηκαν από ιστορικούς, γιατρούς, ποιητές, κωμωδιογράφους, μάγειρες και γαστρονόμους σε μια αφηγηματική διαδρομή, από την Κυκλαδική και Μινωική εποχή ως την Κλασική και Ελληνιστική.

Τα είδη των τροφών και οι πρώτες ύλες, τα εξωτικά προϊόντα, τα συμπόσια, οι μάγειροι και οι συνταγές τους, τα ιδιαίτερα φαγητά και οι καλοφαγάδες, οι συνήθειες και οι υπερβολές κάθε εποχής, τα σκεύη παρασκευής και σερβιρίσματος  ζωντανεύουν μέσα από τα κείμενα, αποκαλύπτοντας έναν κόσμο γεμάτο γεύσεις, μυρωδιές, εικόνες, αισθήματα, ακόμη και ήχους. «Συνομιλητές», ο Αριστοφάνης, ο Μένανδρος, ο Αρχέστρατος, ως πατέρας της γαστρονομίας, ο Αθήναιος με τους περίφημους Δειπνοσοφιστές του, αλλά και ο Όμηρος, ο Ησίοδος, ο Αριστοτέλης, ο Πλάτωνας, ο Ευριπίδης, ο Σοφοκλής.

Μια Ιστορία που βαδίζει παράλληλα με την επίσημη προσεγγίζοντας μια παράδοση που οι ρίζες της φτάνουν ως σήμερα, με το λάδι και το κρασί να συνθέτουν μαζί με το ψωμί την αγία τριάδα της ελληνικής διατροφής.

πηγη:http://www.archaiologia.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2018 09:44