Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Παρασκευή, 21 Ιουνίου 2019 11:52

Στο φως «Βυζαντινό εργαστήριο κεραμοποιίας» στον Ανθότοπο Κοζάνης από τα έργα δημιουργίας Αιολικού πάρκου

ο Κλίβανος ο Κλίβανος

Δυο καλοδιατηρημένοι κλίβανοι της Βυζαντινής περιόδου εντοπίστηκαν στην περιοχή Γρατσάνη του Ανθότοπου Κοζάνης κατά την διάρκεια εργασιών κατασκευής υποσταθμού του Αιολικού Πάρκου στο  Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο.

Οι Αρχαιολόγοι που έκαναν την ανασκαφή, εκτιμούν ότι οι κλίβανοι με τους συμπληρωματικούς αποθηκευτικούς χώρους που εντοπίστηκαν, ανήκουν σε κάποιο εργαστηριακό συγκρότημα κεραμοποιίας της εποχής του Βυζαντίου.  

Σύμφωνα με την Α. Χονδρογιάννη Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης «ο ένας εκ των δύο κλιβάνων βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση, έχει εμβαδόν 10 τετραγωνικά μέτρα, στην σχάρα του φέρει σχεδόν 200 οπές, και  στηρίζεται σε 10 αψιδωτές κολώνες».  Οι αρχαιολόγοι παρατήρησαν ότι όλες οι οπές του κλίβανου είχαν κλειστεί με προσεκτικό τρόπο από κεραμίδες και πέτρες, ενώ οι δύο είσοδοί του είχαν σφραγιστεί. Εκτιμούν ότι οι ιδιοκτήτες του κεραμοποιείου για κάποιο λόγω σφράγισαν προσωρινά το εργαστήριο με την προοπτική να το χρησιμοποιήσουν εκ νέου σε μελλοντικό χρόνο. Το εργαστήριο φαίνεται ότι ανήκει σε κάποιο οικισμό που βρίσκεται πλησίον του ευρήματος για τον οποίο προς το παρόν δεν υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες.

Η αρχαιολόγος Σοφία Ελευθεριάδου που επέβλεψε την ανασκαφή τόνισε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ότι «οι δύο κλίβανοι είναι οι πρώτοι που ανασκάπτονται στον νομό Κοζάνης, αποτελούν σημαντικό εύρημα όχι μόνο  για την  χρονολόγησής τους αλλά γιατί φέρουν ατόφια την σχάρα ψησίματος που σπανίως διατηρείται στο χρόνο».

Η Αρετή Χονδρογιάννη πρόσθεσε  ότι για την προστασία του ανασκαφικού ευρήματος, η Εφορεία βρίσκεται σε στενή συνεργασία  με την Εταιρεία που έχει αναλάβει το έργο του Αιολικού πάρκου «ώστε με δαπάνη της  να κατασκευαστεί κλειστό στέγαστρο,  προκειμένου όχι μόνο να προστατευτεί, αλλά να είναι και επισκέψιμο στο κοινό».

Λίγα χιλιόμετρα πιο δίπλα στην κοινότητα Ποντοκώμης, οι εργασίες για την όδευση των καλωδίων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας του Αιολικού πάρκου, αποκάλυψαν  οίκημα 30 τ.μ. περίπου, που ανήκει στην ύστερη εποχής του χαλκού (1600-1100 π.Χ.). Το κτίσμα φαίνεται ότι μοιάζει ως προς τα υλικά δημιουργίας του με άλλες κατασκευές της ίδιας περιόδου που έχουν έρθει στο φως τόσο στην λεκάνη που σήμερα λειτουργούν τα ορυχεία της ΔΕΗ, όσο και σε άλλες ανασκαφές στην Φλώρινα και την Καστοριά. Δίπλα από το κτίσμα εντοπίστηκε κι ένας τάφος που από τις δύο χάλκινες οκτωσχημες πόρπες του, οι αρχαιολόγοι συμπεραίνουν ότι ανήκει σε γυναίκα της εποχής.

Τα αρχαιολογικά ευρήματα ήρθαν στο φως στο πλαίσιο σωστικών ανασκαφών που ξεκίνησαν οι αρχαιολόγοι το 2018  κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου «Αιολικό Πάρκο Ανατολικό και Δυτικό Άσκιο».

Πηγη΅ΑΠΕ ΜΠΕ Σπύρος Κουταβας

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 24 Ιουνίου 2019 08:39