Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 09:51

Από την εκδήλωση «Η Λευκοπηγή του άλλοτε…»

Μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Η Λευκοπηγή του άλλοτε» πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Νοεμβρίου στο Πνευματικό κέντρο Λευκοπηγής.

Έγινε μια τιμητική αναφορά στον παλιό φωτογράφο του χωριού Νίκο Κερασιώτη (1931-2006), ο οποίος στα χιλιάδες ενσταντανέ του μνημείωσε μια ολόκληρη εποχή. Προβλήθηκαν περισσότερες από 130 φωτογραφίες παλιές από τη δεκαετία του ‘50 και μετά. Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Δ. Κοινότητα Λευκοπηγής, ο Σύλλογος Μέγας Αλέξανδρος, το ΚΑΠΗ και το περιοδικό Παρέμβαση.

            «Τα τοπία του χωριού και τα πρόσωπα που χάθηκαν και χώθηκαν στη μνήμη πλέον τώρα αποτελούν τα άδηλα κι αόρατα θεμέλια και συστατικά της άλλοτε και της σημερινής Λευκοπηγής. Αυτά σε μια ενότητα χρόνου, ιστορίας, γεγονότων αποτυπώνονται συνοπτικά σε φωτογραφίες αποτέλεσμα μιας τέχνης που είτε μαθαίνεται είτε εμπειρικά καταχτιέται.

            Στις μικρές κοινωνίες σχεδόν πάντα θα υπάρχει ένας ερασιτέχνης φωτογράφος που θα αποτυπώνει τον και΄ιι σαν χόκα ες που περα απο την αννουν σ'θα υπαρχει εανς ερασιτεχνης φωτογρφαος που θα αποτυπωνει τον καιρό και τα υποκείμενα που μπαινοβγαίνουν σ’ αυτόν. Αυτοί οι ερασιτέχνες που πέρα από την ανάγκη της καθημερινής επιβίωσης αφημένοι σε εργασίες ποικίλες τους, κινούνται ταυτόχρονα και από ένα μεράκι στον κόσμο της φωτογραφίας μητου﷽﷽﷽﷽﷽αιες επι τοπλειστον  αλλα κιεκεινε ςπου εοχυν την κιηση του αυθογρφαος που θα αποτυπωνει τον καικαι φος υψιχ﷽﷽﷽﷽υν στιημοί οι ερασποτελλα κιεκεινε ςπου εοχυν την κιηση του αυθογρφαος που θα αποτυπωνει τον καιρές ακόμα κι άθελα τους, συλλαμβάνουν στιγμές της ζωής και του χώρου συναρπαστικές και καταγράφουν την μικρή ιστορία του τόπου με μια συνέπεια και με μια αισθητική τεχνική που κάποτε μας εκπλήσσουν.

             Οι στημένες συνήθως  φωτογραφίες αλλά κι εκείνες που έχουν την κίνηση του αυθμητου﷽﷽﷽﷽﷽αιες επι τοπλειστον  αλλα κιεκεινε ςπου εοχυν την κιηση του αυθογρφαος που θα αποτυπωνει τον καιόρμητου, της ζωής δηλαδή,  αποτελούν τον μεγάλο πίνακα κάθε τόπου που τιμοι﷽﷽﷽﷽﷽ αοι αυτοκι την παρετελλα κιεκεινε ςπου εοχυν την κιηση του αυθογρφαος που θα αποτυπωνει τον καιφέρουν το στίγμα του δημιουργού και την παρέμβασή του πάνω στην διαχρονική πραγματικότητα που είναι η μικροϊστορία.

            Οι φωτογράφοι αυτού του είδους είναι τελικά οι  πολύτιμοι διασώστες  της ιστορίας των μικρών τόπων.

            Ενας τέτοιος ήταν ο Νικόλαος Κ. Κερασιώτης που γεννήθηκε στη Λευκοπηγή το 1931. Αρχικά εργάστηκε μαζί με τον πατέρα του ως κτίστης και μαραγκός. Αργότερα προσλήφτηκε ξυλουργός στη ΛΙΠΤΟΛ (ΔΕΗ μετέπειτα) από όπου συνταξιοδοτήθηκε το 1985. Με τη φωτογραφία ασχολήθηκε ερασιτεχνικά από το 1955 και στη συνέχεια από το 1960 ως φωτογράφος του χωριού απαθανατίζοντας την πορεία ό﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽﷽ οΛαραγκο 1931. Αρχικα 1960 ως φωτογρφαος του χωριο και τη ζωή της Λευκοπηγής μέχρι το 1975. Απεβίωσε το 2006».

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 04 Νοεμβρίου 2019 09:54