Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 20:18

Μια όμορφη ημέρα αρχίζει

Γράφτηκε από την

 της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Τα μαύρα σύννεφα  μαζεύτηκαν και ο καθαρός ουρανός τα φοβάται πλέον. Η είδηση της σιγής της ΕΡΤ εξέπληξε όλο τον κόσμο. Ο κόσμος , έξω από την χώρα μας,

ανταποκρίθηκε, άμεσα και έμμεσα, στο κάλεσμα των ελλήνων. Αλληλέγγυοι και ανήσυχοι για τις εξελίξεις στα μαύρο που πήγε να μας πνίξει μέσα από τις οθόνες των τηλεοράσεων. Συμβολικά εξέπεμπαν δελτία  λέγοντας λίγες ελληνικές λέξεις. Ζήτησαν το αυτονόητο από τον έλληνα πρωθυπουργό. Υπενθύμισαν  ότι δεν είναι δυνατόν να σβήσει η πυγή των κρατικών ειδήσεων. Σε μία δημοκρατική χώρα δεν πρέπει και δεν μπορεί να φιμωθεί η φωνή της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης.  

Για μας τα πράγματα εξελίχτηκαν σε τάχιστους ρυθμούς. Το πλήθος μέσων της ΕΡΤ, που γέμιζαν την καθημερινότητά μας, έκανε αμέσως αισθητή την απουσία της. Δεν ξέρω πολλά στατιστικά στοιχεία για την ακροαματικότητά αλλά ακόμα και οι παππούδες μας ,που παρακολουθούν την εκκλησία, έμειναν με το στόμα ανοικτό. Η παράξενη  αίσθηση της μαύρης σιωπής δεν ήταν μόνο ενοχλητική αλλά έκρυβε πολλά στοιχεία απειλής για τα επόμενα μέτρα της τρίτο κομματικής κυβέρνησης.

Η είδηση των 2600 απολύσεων έκανε να παγώσει το αίμα σε πολλές οικογένειες. Η αμέριστη συμπαράσταση, τόσο των δημοσιογράφων αλλά κυρίως του λαού που συγκεντρώθηκε έξω από το μέγαρο της ΕΡΤ, μας γέμισε την ψυχή χαρά και ελπίδα. Ακόμα αντιδράμε στην αδικία. Ακόμα αντιστεκόμαστε στην αδικία και την παρανομία. Έχουμε ακόμα δυνάμεις να  εμποδίσουμε  και να καταγγείλουμε τον αυταρχισμό .Οι σπασμωδικές κινήσεις της κυβέρνησης και οι μπερδεμένες έννοιες προκαλούν μόνο γέλιο. Τα μισόλογα και οι κριτικές ανθρώπων που οι ίδιοι φρόντισαν να ΄΄ φυτέψουνε ΄΄ στην ΕΡΤ τα δικά τους παιδιά  κρύβουνε πολλά. Προς τι οι απορίες και οι κριτικές; Έκλεισε αλλά δεν έκλεισε, νέα ΝΕΡΗΤ αλλά με τους παλιούς συνεργάτες που θα προσληφθούν μέσω ΑΣΕΠ. Οι καινούργιοι, που φημολογείται ότι ήδη  είναι στην λίστα, θα είναι πάλι κομματικών επιλογών; Σίγουρα πάντως η έκρηξη στην ΕΡΤ είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για αλλαγές στην πολιτική ζωή μας  και ανακατατάξεις στην κομματική σύνθεση της αντιπολίτευσης.

Πολλές κριτικές ακούσαμε για τις πολλαπλές δραστηριότητες της ΕΡΤ σε πολιτιστικό επίπεδο. Συναυλίες ,αναμεταδόσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και εκπομπές καλλιτεχνικές. Μα αυτή δεν είναι η ψυχαγωγία που μια δημόσια ραδιοτηλεόραση οφείλει και πρέπει να προσφέρει; Μακριά από την εμπορικότητα και την ευτέλεια ων ιδιωτικών καναλιών. Μακριά από την κοινοτυπία και την κακογουστιά; Μπορεί το Τρίτο πρόγραμμα να έχει χαμηλή ακροαματικότητα αλλά αποτελούσε κόσμημα  στα Μ.Μ.Ε. και πολλοί έλληνες ήμαστε καθηλωμένοι σε αυτή την συχνότητα. Που αλλού θα ακούσουμε αυτά που θέλουμε; Δεν είναι η ΕΡΤ η αρχή που παράλληλα με την αντικειμενική ενημέρωση δίνει βήμα  στους ποιοτικούς καλλιτέχνες; Ούτε επί χούντας δεν σίγησε η ΕΡΤ.

Μία όμορφη  ημέρα αρχίζει και το μαύρο θα φύγει από την ζωή μας. Μαζί με τον λαό οι δημοσιογράφοι και οι εργαζόμενοι του χώρου θα καταφέρουνε θα κερδίσουν την μάχη. Ενωμένοι θα διώξουν την ισοπέδωση και την αυθαιρεσία.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 14 Ιουνίου 2013 20:25
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.