Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 14:50

Tiocfaidh ar la η αλλιώς θα έρθει και η δική μας ημέρα

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Tiocfaidh ar la  είναι ένα παλιό ιρλανδέζικο ρητό  και είναι μία προτροπή για την ενότητα. Αποτέλεσε σύνθημα του  πολιτικού σκέλους του ΙRA Σιν Φέιν, ρεπουμπλικανικών  οργανώσεων και  καθολικών παραστρατιωτικών  και αποδίδεται στον Μπόμπη Σάντς

που πέθανε στην φυλακή μετά από απεργία πείνας το 1981. Εδώ και 2,5 χρόνια ο Κώστας Σακκάς βρίσκεται προφυλακισμένος χωρίς δίκη. Aν ήταν δολοφόνος κατά συρροή, βιαστής ή διαπλεκόμενο λαμόγιο των δημοσίων ταμείων ή του προδικαστικού θα ήταν ελεύθερος μετά τη συμπλήρωση της 18μηνης προφυλάκισης, μέχρι να γίνει η δίκη. Οι νομικές πηγές λένε ότι ο Κώστας Σακκάς, θα έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος την 4.5.2013 επειδή το πρώτο ένταλμα προσωρινής κράτησης είχε ισχύ 18 μήνες( μέχρι 4.5.2012), ενώ το δεύτερο που άρχισε να εκτελείται από την ημέρα αυτή, είχε διάρκεια κατ' ανώτατο χρονικό σημείο τους 12 μήνες και έπαψε να ισχύει από την 4.5.2013 και εφεξής. Όμως, ο K. Σακκάς  που  κάνει απεργία πείνας  από τις 4.06.2013, είναι αναρχικός και για το κράτος και τις διωκτικές αρχές είναι επικίνδυνος. Διεκδικεί το αυτονόητο: να εφαρμοστεί ο νόμος που απαγορεύει την προφυλάκιση πέραν των 30 μηνών. 31 ημέρες τώρα τα όργανα της δικαιοσύνης είτε διαπράττουν, είτε καλύπτουν, είτε ανέχονται την πρωτοφανή αυτή παρανομία. Η κατάσταση της υγείας του είναι κρίσιμη και όμως.... κανείς υπεύθυνος δεν συγκινείται! Οι δικαστές έγιναν τυφλοί; Οι αριστεροί όχι! Οι ξένοι επίσης. Το δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian για τον Κώστα Σακκά αναρωτιέται το λόγο για τον οποίο η δικαιοσύνη και η κυβέρνηση συνηγορούν υπέρ μίας παράνομης κράτησης.

Tiocfaidharla   Σίγουρα θα έρθει και η δική μας ημέρα αλλά μόνο αν εμείς το επιθυμούμε. Η Νέμεσις, που είναι τυφλή, αντικειμενική και ανεξάρτητη, αλλάζει; Το κάνει  για ποιούς; Ανοίγει τα μάτια της μόνο σε ειδικές καταστάσεις; Υποκύπτει σε κομματικούς υπολογισμούς; Η  ρίζα του ονόματος «νέμω», προέρχεται από τη δίκαιη διανομή, τη μοιρασιά που γίνεται βάσει νόμιμης εξουσίας. Με τον καιρό απέκτησε τη σημασία της ανάληψης δικαστικής δράσης εκ μέρους της εξουσίας, ώστε να απονεμηθεί δικαιοσύνη. Η λέξη  «Νέμεσις» έχει αντικειμενική αξία και όχι υποκειμενική. Αναφέρεται στο φορέα της εξουσίας που την ασκεί. Μεταφορικά λέγοντας «Νέμεσις» εννοούμε τη θεία δίκη. Έρχονται δύσκολες ημέρες και εμείς καλούμαστε να αντέξουμε και να δώσουμε λύσεις. Όλοι αδικούμαστε είτε ήμαστε πράσινοι, μπλε ή κόκκινοι! Πρέπει, σε αυτή την μεγάλη δοκιμασία, να παραμείνουμε ενωμένοι και να πολεμήσουμε για τον κοινό μας σκοπό. Οι μικρο εγωισμοί και οι ματαιόδοξες πολιτικές κινήσεις πρέπει να σταματήσουνε αφού έχουμε  κοινό εχθρό. Ενωμένοι επειδή υπάρχουν κοινοί στόχοι. Η σωτηρία της χώρας από τα δεινά του μνημονίου. Η τήρηση των νόμων του κράτους. Η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και η χάραξη μίας σταθερής πορείας ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας. Να γίνουν πράξη και να μην περιοριστούν στα λόγια οι τόσες υποσχέσεις που δόθηκαν. Δεν πρέπει να σκύψουμε το κεφάλι μας μπροστά στην αδικία.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Ιουλίου 2013 14:57
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.