Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Αυγούστου 2013 22:21

Για τα πανηγύρια....

Γράφτηκε από τον
Απο τον ''τρανό χορό'' στην Σαμαρίνα Απο τον ''τρανό χορό'' στην Σαμαρίνα

του Σπύρου Κουταβά

Η χώρα βρίσκεται στην πιο κρισιμότερη στιγμή της με τους περισσότερους πολίτες της να έχουν ξεπεράσει τα όρια αξιοπρεπούς διαβίωσης. Στην Δ. Μακεδονία η ανεργία με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αγγίζει το 28% με τους νέους 18- 26 ετών

να είναι ως επί το πλείστον άνεργοι και οι ίδιοι με τις οικογένειές τους να να βρίσκονται σε σημείο έκρηξης. Κι ενώ συμβαίνουν όλα τούτα το πολιτικό προσωπικό της αυτοδιοίκησης, πολύ περισσότερο της αιρετής περιφέρειας πολιτεύεται με πολιτικές παλαιάς ξεπερασμένης λογικής, πολιτεύεται με το ύφος εκείνης της εξουσίας που βούλιαξε την χώρα στην αναξιοκρατία και την διαφθορά, πολιτεύεται με τον αγοραία ωμότητα του κατόπιν ενεργειών μου. Θα μου πείτε, παρ'όλη την κατάρρευση της χώρας, την κουβέντα που έχει ξεκινήσει από χαμηλά από  τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους για τις αιτίες που μας οδήγησαν έως εδώ - πολλές φορές οι συζητήσεις αυτές συνοδεύονται από γενναίες δόσεις αυτοκριτικής – φαίνεται ότι δεν συγκινεί καθόλου η δεν απασχολεί επί της ουσίας τον περιφερειάρχη και την περί αυτόν αυλή του.

Το μυαλό τους είναι στραμμένο στις επόμενες εκλογές για τις οποίες ο κ. Δακής φρόντισε να ξεκινήσει την προεκλογική του εκστρατεία από την tv που έχει αναλάβει την τηλεοπτική του προβολή από την εποχή ακόμη που ήταν Νομάρχης και στην οποία η μόλις ''προχθές'' διευθύντρια Ειδήσεων είναι στενή του συνεργάτιδα. Ο κ. Δακής και οι συνεργάτες του, ελλείψει  μείζονος και ελάσσονος αντιπολίτευσης αποφάσισαν το φετινό καλοκαίρι να τα δώσουν όλα. Αποφάσισαν να μην υπάρξει χωριό της περιφέρειας  που να μην γίνει πανηγύρι στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν  στις τεμπέλικες χορευτικές φιγούρες κάποιοι σύμβουλοί του η ο τοπικός αντιπεριφεριάρχης. Και πως θα γίνει αυτό;  Αποφάσισαν να χρηματοδοτήσουν συλλόγους που διοργάνωσαν ''Φεστιβάλ'' σε χωριά και ερημιές όπου τραγούδησαν γνωστά ονόματα του έντεχνου αλλά και του εμπορικού τραγουδιού.  Σε άλλες περιπτώσεις χρηματοδότησαν συλλόγους και αυτοί με την σειρά τους πλήρωσαν την  Ποντιακή και ''ντόπια'' καλλιτεχνική μετριότητα για να μην πω κακοφωνία.

Κατήφορος

Τις προεκλογικού χαρακτήρα εμφανίσεις στα πανηγύρια των χωριών έχει αναλάβει να προβάλλει  το ''αγαπημένο'' τηλεοπτικό κανάλι του Περιφερειάρχη και πολλών αντιπεριφερειαρχών του. Μάλιστα ο Αντιπεριφερειάρχης κ . Σβώλης στο πανηγύρι της Βουχωρίνας δεν παρέλειψε να προσφωνήσει μαζί με τους επισήμους και τον δημοσιογράφο ''εκπρόσωπο'' του καναλιού που  καλυπτε το πανηγύρι. Στο site voio.com μπορεί να δεί κανείς τις λεπτομέρειες

Χρηματοδότηση της φοροδιαφυγής

Εάν ανατρέξει κανείς στην θεματολογία της Οικονομικής επιτροπής θα δει ότι πολλές χρηματοδοτήσεις πανηγυριών εγκρίθηκαν χωρίς πονοκέφαλο και μάλιστα σε κάποιες περιπτώσεις ομόφωνα από την εν λόγω επιτροπή.  Κι ενώ ο κ. Στουρνάρας προβαίνει νυχθημερόν σε επαναλαμβανόμενες απειλές για το τι θα πάθουν όσοι δεν πληρώσουν το χαράτσι η τους φόρους στο κράτος  ο κ. Δακής αποφάσισε λόγω της προεκλογικής περιόδου να χρηματοδοτήσει με χιλιάδες ευρώ σε όλη την Περιφέρεια πανηγύρια και γιορτές  που στην ουσία  πρωταγωνιστούν στην φοροδιαφυγή. Καλλιτέχνες, μουσικοί, λαϊκοί οργανοπαίχτες, αμείβονται με μετρητά από τους συλλόγους -δηλαδή της περιφέρειας - και στις περισσότερες των περιπτώσεων χωρίς να κόβονται τα απαραίτητα παραστατικά. Το γεγονός έχει επισημανθεί κατ επανάληψη  στο παρελθόν αλλά μεταξύ κατεργαρέων προέχει να γίνει η δουλειά. Τον Μαυραγάνη του υπουργείου Οικονομικών τον ενδιαφέρει να ασχολούνται οι υπηρεσίες του και φυσικά ο κόσμος για λόγους εντυπωσιοθηρίας, με την φίρμα της Χαλκιδικής και όχι με την κρατική διαφθορά  που ευνοεί και προάγει την φοροδιαφυγή. Οι λόγοι είναι ευννόοητοι. Πρόκειται για τα δικά τους παιδιά.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς οι υπογραφές

Δεν προλαβαίνουμε να λαμβάνουμε γραπτές ενημερώσεις από την Περιφέρεια για τις υπογραφές που βάζει ο κ. Ρακής στις προεγκρίσεις των έργων, προσέξτε στις προεγκρίσεις και όχι στα έργα που έγιναν η που εξελίσσονται. Ενα παράδειγμα είναι χαρακτηριστικό της σπατάλης και της ανορθολογικότητας της διοίκησης. Ο βούρκος της λίμνης της Καστοριάς  διαχρονικά και διακομματικά έχει απορροφήσει πάνω από 6 εκ € την τελευταία 10 ετία τόσο σε μελέτες όσο σε εξοπλισμό και διάφορα μηχανήματα παρακολούθησης. Οταν άλλαζε ο εκάστοτε Περιφερειάρχης η ο νομάρχης γινόταν πάντα και μία νέα ακριβοπληρωμένη μελέτη από αρεστό η κολλητό επιστήμονα με την ομπρέλα  πάντα ενός πανεπιστημίου η κάποιας υπερτιμημένης Αναπτυξιακής που φυσικά μοίραζε τις μελέτες πάντα στους γνωστούς του πολιτικού παράγοντα. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο κ.Δακής υπόγραψε την προέγκριση δύο έργων όπως 350.000 € !! για αγορά μηχανήματος που θα κόβει τα καλάμια της λίμνης, και 270.000 € για αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού  μέτρησης της ποιότητας του νερού η λίμνη της Καστοριάς.

Τέλος θα περιμένουμε από την αιρετή διοίκηση για λόγους διαφάνειας να δώσει στην δημοσιότητα για το 2013 τις συνολικές ενισχύσεις σε συλλόγους και φεστιβάλ που έγιναν στην Περιφέρεια 

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 02 Οκτωβρίου 2016 21:15
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.