Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 11:22

Είμαι φοροφυγάς

Γράφτηκε από την

''Που είναι πού είναι το δακτυλίδι; Ψάξε, ψάξε δεν θα το βρεις'' (Το δακτυλίδι-παιδικό τραγούδι)

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Είμαι φοροδιαφυγάς. Το λέω χαμηλόφωνα. Δεν θέλω να με καταλάβουν οι εχθροί μου. Μην με ακούσει η εφορία.

Και με κυνηγήσει. Το κούτελο μου είναι καθαρό και όμως κρύβω ένα μυστικό. Κρύβω επιμελώς την κινητή περιουσία μου. Ελπίζω να μην με ανακαλύψουν. Να μην με ρουφιανέψουνε οι γείτονες και οι γνωστοί. Οι φίλοι μου το ξέρουνε και ίσως και για αυτό με αγαπάνε. Οι πιστωτές της χώρας μου δεν μπορούν να ανιχνεύσουν την κινητή μου περιουσία. Δεν αναγράφεται πουθενά! Είμαι χρόνια στην παρανομία. Ακόμα ζω!

Είμαι φοροδιαφυγάς. Το αναγνωρίζω! Χρειάστηκε χρόνια να στήσω αυτό το προφίλ. Ζω σε μία χώρα που ΄΄ ήρωες ΄΄ είναι αυτοί που κλέβουν την εφορία και όμως εγώ το κρύβω, δεν το έχω δηλώσει στην εφορία. Η κινητή μου περιουσία είναι άυλη. Δεν καταγράφεται σε καμία δήλωση περιουσιακών στοιχείων. Δεν αναφέρεται σε κανέναν λογαριασμό. Δεν είναι αυτοκίνητο και ούτε σκάφος πολυτελείας. Ούτε αγωνιστικό σκυλί και ούτε άλογο. Δεν ζυγίζεται σε χρυσό !Είναι το μυαλό μου!
Οι επιστημονικές έρευνες απέδειξαν ότι χρησιμοποιούμε μόνο το 10%του εγκέφαλου μας και ότι το αριστερό ημισφαίριο ελέγχει τη λογική και το δεξί τα συναισθήματα. Το ένα τμήμα του νευρικού μας συστήματος ελέγχει τη διέγερση, και το άλλο τη συστολή.
και πολλές φορές αυτά τα δύο δεν συνεργάζονται. Τότε λέμε ότι αντιδράμε με την κάρδιο μας και όχι με το μυαλό μας. Το ανθρώπινο μυαλό έχει τρεις τύπους μνήμης: την αισθητήρια, τη μακροπρόθεσμη και τη βραχυπρόθεσμη. Η μακροπρόθεσμη είναι κάτι σαν το σκληρό δίσκο του υπολογιστή. Την ώρα που κοιμόμαστε, η μακροπρόθεσμη μνήμη μας κατεβάζει ρολά.
Στην πραγματικότητα δεν ξέρουμε τα μέτρα των ικανοτήτων μας απλώς πιστεύουμε ότι χρησιμοποιούμε το μυαλό μας όταν εύκολα βρίσκουμε λύσεις στα άμεσα και έμμεσα προβλήματα μας. Ο Μπρεχτ έλεγε ότι περιφρονεί εκείνους που τα μυαλά τους είναι ανίκανα να γεμίσουν το στομάχι τους και κάτι ήξερε. Σίγουρα το μυαλό μας δουλεύει συνέχεια καθορίζοντας το επίπεδο των απαιτήσεων μας, των πραγματικών αναγκών μας και των τρόπο αποφυγής των δυσκολιών που συναντάμε. Σαφέστατα όμως μας ''τρέφει'' με ελπίδες και όνειρα.
Το μυαλό μας, στα νιάτα μας είναι λίγο και ανώριμο. Τρυφερό και αγνό. Μικρό και χαριτωμένο. Σταδιακά, με τα χρόνια και κυρίως μετά από την τριβή μας με διάφορα προβλήματα, ουσιαστικά και μη, πλαισιώνεται από καχυποψία, κυνισμός και κακεντρέχεια. Πρέπει να φάμε πολλά χαστούκια για να ξυπνήσουμε στην σκληρή πραγματικότητα. Αργά μαθαίνουμε ότι ο κόσμος γύρω μας δεν είναι ιδανικά πλασμένος και πράττουμε ανάλογα. Είναι το κρυφό όπλο μας ενάντια στους εχθρούς μας. Όσο και να το ψάξει η εφορία, σαν το δακτυλίδι του παιδικού τραγουδιού, δεν θα το βρει. Ποτέ!

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2013 11:29
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.