Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 10:46

Αποχή με νόημα στο Βελβεντό. Τι προδιαγράφεται στο μέλλον;

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Το αποτέλεσμα του χθεσινού δημοψηφίσματος στο Bελβεντό είναι υπέρ της αποχής από τις διαδικασίες των επερχόμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.

Η αριθμητική του αποτελέσματος όμως είναι πολύ κακή για όσους στην ηγετική ομάδα της ΜΚΟ σκέφτονται ότι υπάρχει χρόνος για την τοπική κοινωνία να παλέψει το δίκαιο αίτημα της που είναι ο αυτόνομος δήμος. Από το τελευταίο δημοψήφισμα ψήφισαν 1000 άτομα λιγότερα δηλαδή 1397 άτομα και από αυτούς οι 1026 επέλεξαν την αποχή από τις εκλογές και οι 371 την συμμετοχή.

Η κούραση, το αδιέξοδο, πολιτικά παίγνια στην κορυφή της πυραμίδας της ΜΚΟ, τραμπούκικες ενέργειες από θερμόαιμους σε πολίτες και επαγγελματίες της κοινότητας που διαφώνησαν με την αποχή και την πολεμική στο Δήμο Σερβίων Βελβεντού, συνέβαλαν στο χθεσινό αποτέλεσμα. Η αποχή 1000 πολιτών από τις κάλπες ερμηνεύεται ως αποδοκιμασία στις μέχρι τώρα πρακτικές που οδήγησαν σε αδιέξοδο τα πράγματα και δυσαρέστησαν αρκετούς από τους ψύχραιμους. Γιατί υπάρχουν οι νηφάλιοι και οι ψύχραιμοι που μπορούν να προσφέρουν διέξοδο με τις παρεμβάσεις τους. Ως τέτοια μπορώ να ερμηνεύσω την άποψη του πρώην δημάρχου Μάκη Μπελιά που πρότεινε το Βελεβεντό να κατέβει με δικό του σχήμα στις εκλογές, η άποψη δείχνει ρεαλισμό και επίγνωση της πραγματικότητας εν αντιθέσει με άλλους της ΜΚΟ που κρύφτηκαν πίσω απο επιλογές ''ρήξης''.

Όσοι από την ηγετική ομάδα της ΜΚΟ περπατούν στην πιάτσα το τάξιμο του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα ικανοποιήσει το δίκαιο αίτημα της κοινωνίας πλανώνται οικτρά. Μια και μόνο ανάγνωση στο καθημερινό υποσχολόγιο του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα πόσα δίκαια αιτήματα θα ικανοποιήσει όταν έλθει στην εξουσία αρκεί για να καταλάβει κάποιος το μάταιο της υπόθεσης.
Το Βελβεντό έκανε ένα δύσκολο αγώνα, κινητοποίησε δυνάμεις της κοινωνίας, τις ένωσε σ'ενα κοινό σκοπό, κράτησε ζωντανό το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για τρία χρόνια και πλέον, πολλοί στην Ελλάδα μίλησαν για τον αγώνα της περιοχής, έτυχε πρωτοφανούς δημοσιότητας από τα ΜΜΕ και συμπάθειας από τον τοπικό δημοσιογραφικό κόσμο. Σήμερα το γυαλί έχει ραγίσει, ο συνεκτικός κρίκος που ένωνε την κοινωνία έχει χαλαρώσει, εμφανίζονται διαλυτικά φαινόμενα και καταστάσεις μίσους στο εσωτερικό της κοινότητας, πολλοί επαγγελματίες και οι οικογένειες τους αιμορραγούν οικονομικά από την διοικητική απομόνωση και την πολεμική έναντι του Δήμου. Το Βελβεντό απουσιάζει οργανικά από τις εξελίξεις στο μεγάλο θέμα της παραλίμνιας ζώνης, που θα καθορίσουν τα επόμενα χρόνια την μορφή της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής.
Υπάρχει ακόμη χρόνος για διορθώσεις, εξάλλου το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος δεν είναι δεσμευτικό για όσους θέλουν να λάβουν μέρος στα κοινά και να επηρεάσουν με θετικό τρόπο το μέλλον της περιοχής τους.

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 26 Μαρτίου 2014 12:02
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.