Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014 09:48

Η χαμένη αξιοπρέπεια μας

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Βίαιες συγκρούσεις μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών επισκίασαν τις χθεσινές μαζικές διαδηλώσεις (πορεία για την αξιοπρέπεια) στην Ισπανία

κατά της πολιτικής λιτότητας της κυβέρνησης Ραχόι. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 101 άνθρωποι (67 αστυνομικοί) ενώ έγιναν 24 συλλήψεις, μεταξύ των οποίων ήταν και τρεις ανήλικοι. «Διαδηλώνουμε εναντίον του εκπαιδευτικού συστήματος και του συστήματος υγείας, των κατασχέσεων, των περικοπών αλλά και κατά της μεγάλης διαφθοράς που έχουμε στην Ισπανία», έλεγε ένας διαδηλωτής
Όταν ρωτάς ένα έλληνα τι τον έχει ενοχλήσει παραπάνω από όλα τα τέσσερα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα σου απαντήσει αμέσως, ότι του έχουνε στερήσει το αυτονόητο. Την αξιοπρέπεια του. Η αξιοπρέπεια είναι μία άυλη έννοια που μας συνοδεύει από την πρώτη την στιγμή μου ήμαστε μέλη της κοινωνίας και μέχρι τον θάνατο μας. Είναι θεμιτή και αξίζει να κάνεις θυσίες για να την αποκτήσεις και να την διατηρήσεις. Πως εκτιμάται η ύπαρξη της χειροπιαστά ;Όταν σε σέβονται όλοι! Μπορείς να την επιβάλεις; Όχι !Το σύνταγμα της χώρας μας την προστατεύει με νόμους και κανόνες κοινωνικής πολιτικής. Υπάρχει ποινικοποίηση όταν προσβάλλεται με πράξεις ή με λόγια. (Προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας= ασελγείς χειρονομίες ή προτάσεις που αφορούν ασελγείς πράξεις).

Η αξιοπρέπεια είναι η αίσθηση που έχει ένας άνθρωπος όταν οι άλλοι τον σέβονται και κυρίως όταν ο ίδιος νιώθει ότι έχει κάποια αξία. Τα βασανιστήρια προσβάλλουν βάναυσα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Αυτά γράφονται στα σοφά βιβλία από έγκριτους επιστήμονες. Αυτοί ξέρουν. Εμείς που το βιώνουμε τι λέμε; Ξέρατε ότι ο ένας στους πέντε ενήλικους ζει σε νοικοκυριό όπου δεν εργάζεται κανένα μέλος; Το ποσοστό ανεργίας σκαρφάλωσε στο 29%. Το 17,9% των Ελλήνων (διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα) δεν διαθέτει χρήματα για να εξασφαλίσει τα αναγκαία τρόφιμα, υπογραμμίζει έρευνα του ΟΟΣΑ (Society at a Glance 2014), ενισχύοντας τη θέση όσων μιλούν εδώ και καιρό για ανθρωπιστική κρίση.
Τι πρέπει να κάνεις όταν συστηματικά και μεθοδευμένα κάποιοι καταπατούν την αξιοπρέπειά σου; Όταν η εικόνα ανθρώπων που ψάχνουν στα σκουπίδια δεν αποτελεί εξαίρεση αλλά κανόνας σε μερικές γειτονιές. Πως την προστατεύεις όταν διαπιστώνεις μία βάναυση εκμετάλλευση σου και σε έχουνε κουράσει τα ψέματα των πολιτικών που κυβερνούν τον τόπο σου; Όταν τους βλέπεις ότι δίχως ντροπή και κόπο πολεμάνε μόνο για την καρέκλα τα λεφτά και τα αξιώματα τους ενώ εσένα σε σπρώχνουν στον αφανισμό και την αυτοκτονία; Ποια είναι η καταλληλότερη αντίδραση για να σταματήσει η κατήφορος της χώρας μας; Για τι δεν εμπιστευόμαστε τα λόγια του πρωθυπουργού μας ότι όλα πάνε καλά και ότι βγαίνουμε από την κρίση; Σήμερα υπάρχει απαγόρευση συμμετοχής των γονέων στην μαθητική παρέλαση που θα γίνει στο κέντρο της Αθήνας.

Αύριο τι θα μας απαγορεύσουν και πως θα περπατήσουμε στο κέντρο μίπως ενοχλήσουμε τους ξένους και δυσανασχετήσουν οι δανειστές μας. Οι ισπανοί έκαναν μία κινητοποίηση ενωτική, μαζική και αποφασιστική εναντίον των πολιτικών τους που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και την κοινωνική δικαιοσύνη. Τόλμησαν και ξεκίνησαν από όλα τις επαρχίες της Ισπανίας διαδηλώνοντας με θάρρος και τόλμη. Εμείς τι περιμένουμε;

ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.