Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 08:35

Ο καλός φίλος και η σκιά μας

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Όταν γεννιόμαστε δεν καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ένα μόνιμο σύνοδό μας . Την σκιά μας. Μετά, στην πορεία της εφηβείας και της ενηλικίωσης μας

την αντικρίζουμε για πρώτη φορά. Ο περισσότερος κόσμος ταυτίζει τον εαυτό του με το σώμα του πρωταρχικά και μετά με τις πεποιθήσεις του, τα συναισθήματά του, τα πιστεύω του, την κουλτούρα του, την εθνικότητά του, το επάγγελμά του, την οικονομική του κατάσταση. Στην πραγματικότητα, όλα αυτά που θεωρούμε ότι ορίζουν τον εαυτό μας δεν έχουν καμία σχέση με τη πραγματική μας υπόσταση, την αληθινή μας ταυτότητα.(Θ.Λουκίδου-2011)

Η σκιά μας είναι υπαρκτή! Είτε μας αρέσει είτε όχι, μας ακολουθεί παντού.΄Αυλη και άφωνη ύπαρξη, μάρτυρας όλων τω πράξεών μας. Παρούσα σε όλες τις εκδηλώσεις του θυμού μας. Μόνιμος κατήγορος των δραστηριοτήτων μας. Αδιαμφισβήτητα ενοχλητική, παρείσακτη και ειρωνική, κυνική και σαρκαστική πάνω σε οτιδήποτε κάνουμε. Είναι η μόνιμη σύντροφος της αφόρητης μοναξιάς μας.
Πολλές φορές μας συντροφεύει φιλικά, πολλές φορές μας ενοχλεί. Όταν το φως είναι στραβό, και η σκιά είναι στραβή λέει μία εβραϊκή παροιμία. Δεν μας παρατάει ποτέ. Δεν ξεκουράζεται ποτέ. Εφημερεύει χειμώνας καλοκαίρι για να καταγράψει τις καλές ή τις κακές πράξεις μας. Δεν πτοείται με τίποτα. Δεν εξαγοράζεται! Κάνει αισθητή την παρουσία της μόνο όταν περπατάμε κάτω από τον αφιλόξενο ήλιο. Δεν μας αρέσει η μορφή της επειδή παραμορφώνει το γερασμένο σώμα μας, υπέρογκων τα αντανακλαστικά μας και μας παχαίνει!
Αυτή η σκιά που αντικρίζεις είναι η αντανάκλαση της εικόνας σου.(Οβίδιος, 43 π.Χ.-17 μ.Χ.-«Μεταμορφώσεις». Όταν ζούμε στιγμές απελπιστικής μοναξιάς μας αρέσει η συνοδεία της, μας κολακεύει η μονιμότητά της. Μας ικανοποιεί η ύπαρξη της. Μας αμβλύνει το αίσθημα της απόγνωσης. Ισορροπεί τις ανασφάλειες μας. Στηλιτεύει την διαμελισμένη αυτοεκτίμησή μας. Είναι το παράνομο δίδυμο αδελφάκι μας.
Ο καλός φίλος και η σκιά εμφανίζονται μόνον όταν ο ήλιος λάμπει έλεγε ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790) και κάτι ήξερε. Θέλει καθαρό μυαλό και καθαρή αντίληψη η αναγνώριση της σκιάς.

Με τα χρόνια αρχίζουμε και αγαπάμε την σκιά μας. Γινόμαστε φιλαράκια και μαθαίνουμε να εκτιμάμε την ύπαρξη της. Την αναζητούμε όταν προβληματιζόμαστε για κάποια πράγματα. Η σκιά μας, μας βοηθάει να μάθουμε τον πραγματικό εαυτό μας, να το αγκαλιάσουμε και ίσως να το αγαπήσουμε. Είναι μία συναλλαγή που δεν μεταφράζεται σε κέρδος ή απώλειες.Είναι μία σχέση αγάπης και στοργής που κρατάει όσο ζούμε. Ο Ε.Ροστάντ(1868-1918) έλεγε ΄΄τα έδωσα όλα στον ήλιο, όλα εκτός από την σκιά μου, εννοώντας ότι η σχέση φιλίας με την σκιά μας δεν θα την προδώσουμε ποτέ.

 

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 24 Απριλίου 2014 08:43
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.