Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 17:40

Ήταν ένας που έλεγε λίγα λόγια

Γράφτηκε από την
 Φωτογραφία Tomislav Peternek Φωτογραφία Tomislav Peternek

της Αννιτας Λουδάρου

Eίναι ένας που στο σπίτι του δεν περισσεύει φαγητό. Έτρωγε πάντα μικρότερη μερίδα απ΄όσο του υπολόγιζαν και του σέρβιραν.

Έπινε μικρές γουλιές και ξέμενε να παίζει με το αλατοπίπερο όταν οι άλλοι είχαν τελειώσει το φαγητό τις Κυριακές τα μεσημέρια. Οι άλλοι τον έβλεπαν παράξενο και διαφορετικό. Δεν ήξεραν που να τον κατατάξουν. Στα κοντά ξεχείλιζε, στα μακριά γλυστρούσε.
Ήρθε κάποια μέρα που κάποια του είπε πως την πρόδωσε. 'Εγραψε στο ημερολόγιο ''σε ψάχνω'' και τράβηξε μια μεγάλη γραμμή.
Ήταν απ΄αυτούς τους λίγους που λένε λίγα λόγια. Του άρεσαν οι ασπρόμαυρες φωτογραφίες, τα αδέσποτα σκυλιά, τα μελτέμια του καλοκαιριού, οι μικρές γουλιές, οι μεγάλες σιωπές, η βαθιά ησυχία, τα σιδερένια χεράκια στις πόρτες, οι ξύλινες τάβλες στα πατώματα και τα ευγενικά αστεία.
Μια μέρα τον περικύκλωσαν τα παιδιά της γειτονιάς. Τον ρωτούσαν για εκείνο και για τ΄ άλλο. Δεν ήξερε που να χωρέσει την χαρά του, χαμογελούσε και μας απαντούσε. Φλυαρούσε κι εξηγούσε. Μάλλον δεν εξηγούσε, τραγουδούσε. Χώρεσε την χαρά του τελικά στην έκφραση του. Γέμισαν τα μάτια του δάκρυα, κύλησαν και φτιάξανε λιμνούλες στο πάτωμα. Πέσαμε μέσα εμείς και κολυμπήσαμε. Ήπιαμε και ξεδιψάσαμε.
Κάποτε μια αρρώστια άρχισε να του τρώει τα σωθικά. Ξάπλωσε σ΄ένα μεγάλο κρεβάτι και τρεφόταν με κάλια και νάτρια που περνούσαν από ένα σωληνάκι στο αίμα του. Πού και πού κάπνιζε και κανένα τσιγαράκι.
Ήρθε μια στιγμή που δεν ήθελε άλλο. Τράβηξε το σωληνάκι, έκλεισε τα μάτια όση ώρα βαφόντουσαν κόκκινα τα σεντόνια του. Πέρασε μια πλαστική πεταλούδα μπροστά στα μάτια του και του είπε πως την πρόδωσε. Δεν απάντησε.
Ήταν κάποιος που έλεγε λίγα λόγια. Κάποτε δεν ξαναμίλησε. Τότε ήταν που τα είπε όλα. Δεκαετίες μετά κρατήσαν τα παιδιά αναλλοίωτη την έκφραση του εκείνο το απόγευμα που γέλαγε και τραγουδούσε. Στην γειτονιά δεν ξαναμίλησε κανείς για προδοσία.

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 17 Μαϊος 2014 17:44
ΑΝΝΙΤΑ ΛΟΥΔΑΡΟΥ

Είμαι ψυχοθεραπεύτρια ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού της Ελληνικής Εταιρείας Ομαδικής Ανάλυσης και Οικογενειακής θεραπείας (μέλος του European Federation of Psychoanalytic Psychotherapy), όπου και εκπαιδεύτηκα παρακολουθώντας τον 7αετή κύκλο σπουδών της. Εργάζομαι ιδιωτικά σε ατομικό και ομαδικό επίπεδο.

Τελευταίες σπουδές Ψυχολογία UK OPEN UNIVERSITY Msc ( πριν απ΄αυτό και επειδή η ζωή κάνει τους κύκλους της, πτυχίο Γεωλογίας Πανεπιστήμιο Πατρών, Msc Cass University Λονδίνο ) Λάτρης του γράφειν, του σκέπτεσθαι και της ζωής, της εξερεύνησης της ανθρώπινης ψυχής, του πως και του γιατί, της έντιμης και μάχιμης δημοσογραφίας, του θεάτρου,του κινηματογράφου, της ποίησης, και οποιουδήποτε άλλου μέσου που διατηρεί τον έρωτα με την ζωή. Πολλά κείμενα μου έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα ηλεκτρονικά site (aixmi.gr, vetonews.gr, protagon, maga.gr ).

Με χαρά διατηρώ την προσωπική μου σελίδα εδώ και δύο χρόνια στην διεύθυνση http:// ann-lou. blogspot.com και ονειρεύομαι πως κάποτε θα σταθώ ικανή και τυχερή να γράψω ένα βιβλίο.

Το ιστολόγιο της Αννίτας Λουδάρου http://ann-lou.blogspot.gr/

ann-lou.blogspot.gr/