Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 10:40

Η ξύλινη γλώσσα η αλλιώς πως μιλάω χωρίς να πω κάτι

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπουλου

Οι πολιτικοί είναι ένα είδος που δεν συμπαθώ ιδιαίτερα. Συνήθως προσπαθώ να τους αποφύγω.

Δεν με ενδιαφέρουν ,ούτε σαν είδος ούτε σαν περιεχόμενο .Ξέρω ότι στερούνται πολλών αρετών. Δεν έχει νόημα να σπαταλήσω ψυχική ενέργεια. Πριν λίγες ημέρες ξεχάστηκα και άφησα μία εικόνα να παίξει για λίγη ώρα. Στην τηλεόραση. Δεν πρόσεξα αφηρημένη στο να συνδυάσω σωστά. Τις χάνδρες μου. Σε ένα παράθυρο ήταν κρεμασμένος ένας πολιτικός. Ερμαίος στα χέρια του δημοσιογράφου. Μάταια προσπάθησα να μπω στο νόημα των λόγων που άκουγα. Επιδεκτικά με πολύ στόμφο και υπερβολική ασάφεια. Κατανάλωσα φαιά ουσία. Ο κόπος μου πήγε χαράμι. Τίποτα! Άκρη δεν έβγαλα! Ο δημοσιογράφος επέμενε σε μία συγκεκριμένη ερώτηση. Σχετικά με το ποια επιλογή θα κάνει τις επόμενες ημέρες. Εκεί στην Βουλή. Εκεί που χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί την μάνα. Εκεί που πολλοί γίνονται επαναστάτες, δηλώνουν άρνηση όμως μπροστά στην κάλπη υπακούνε, γίνονται αρνάκια και βουβά στρατιωτάκια. Ο εκπρόσωπος του λαού μιλούσε ,με βροντερή φωνή. Έλεγε, έλεγε αλλά απάντηση δεν έδινε. Ο τηλεοπτικός χρόνος είναι αμείλικτος έτσι η εκπομπή έκλεισε χωρίς ο πολιτικός να διασαφηνίσει την στάση του απέναντι στο συγκεκριμένο θέμα. Σκέφτηκα ότι έτυχε. Ίσως και εγώ να μην κατάλαβα. Συμβαίνει συχνά να μη μπορείς να βρεις τις σωστές φράσεις και τις σωστές απαντήσεις. Πολλές φορές υπάρχει και μία συναισθηματική φόρτιση άσε που υπάρχουν ,ευτυχώς ακόμα, μερικοί άνθρωποι που είναι ντροπαλοί. Από την φύση τους.

Σε λίγες ημέρες τον ξανάδα. Σε άλλο κανάλι. Σε ένα πάνελ με άλλους πέντε. Σε άλλη πολιτική εκπομπή. Μία φάτσα που δύσκολα ξεχνάς. Ύφος σοβαρού και ανεξάρτητου πολιτικού. Η ίδια ερώτηση είχε την ίδια ΄΄ ανταπόκριση ΄΄ Τα. λόγια, χωρίς περιεχόμενο, πέφτανε σαν χαλάζι. Ίδιες δικαιολογίες με την ίδια αναποφασιστικότητα. Διατυπωμένη με άλλα λόγια. Αναρωτήθηκα ποιός ήταν ο λόγος που κουβαλήθηκε αφού δεν ήθελε να αναλάβει την ευθύνη των πράξεων του. Τι το καινούργιο είχε να προσφέρει; Αυτοί που τον καλέσανε κάνουν την δουλεία τους. Ζούνε από τις ειδήσεις και από τα σχόλια αλλά αυτός; Για τι χαραμίζεται ;

Η ξύλινη γλώσσα αποτελεί αγαπημένο είδος για τους πολιτικούς. Παρουσιάζουν τα μελλοντικά τους πλάνα. Επέκτασης της πολιτικής τους δραστηριότητας. Σίγουροι και αποφασιστικοί .Δεν τους ενδιαφέρουν η αποδοχή του κόσμου. Η γλώσσα ροδάνι. Λόγια πολλά ,όνειρα, ανέφικτα σε μια ταλαιπωρημένη κοινωνία. Θεωρίες με ξένες ορολογίες, παραδείγματα από χώρες μακρινές. Εσύ χάνεις την μπάλα. Την έχουνε στείλει στην εξέδρα. Κατάλαβα ότι υπάρχει σκοπιμότητα. Οι πολιτικοί θέλουν μόνο να εντυπωσιάσουν. Όχι να πείσουν να αναλάβεις δράση. Για τι κάποιοι επιμένουν στις σοφιστείες και τα μεγάλα λόγια αντί να έχουν μια σαφήνεια στον λόγο τους; .Άλλο ο ποιητικός λόγος και άλλο ό πολιτικός. Θέλουν την προσοχή σου. Ο ποιητής απευθύνεται στην ευαισθησία σου. Ο δεύτερος ζητεί την συμμετοχή σου, την ενεργή σου δράση. Για τι το κάνει; Ενώ ξέρουν πως πρέπει να ειπωθεί κάτι σε μπλέκουν σε λαβύρινθους χωρίς να έχεις ούτε μία δάδα στο χέρι σου. Θολούρα και όχι ευθύτητα. Ρήτορες ή τσαρλατάνοι; Γενικολογίες και αοριστίες για να τσιμπήσεις ;Τι θα κάνεις;

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 09:50
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.