Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 09:41

Μην μου θυμώνεις ουρανέ

Γράφτηκε από την
φωτογραφια Σπυρος Χονδρογιαννης φωτογραφια Σπυρος Χονδρογιαννης

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Μπορεί η οικονομική κρίση να ΄χει λυγήσει πολλές οικογένειες. Μπορεί επίσης να έχει οδηγήσει πολλές οικογένειες στην διάλυση.

Το σίγουρο είναι ότι όμως ότι έχει ξαναζεστάνει τις ανθρώπινες σχέσεις. Το πιο σημαντικό είναι ότι μας έχει μάθει ότι η καλύτερη θεραπεία, για να περάσει η μπόρα, είναι η επαφή με τους ανθρώπους που αγαπάμε και εκτιμάμε. Οι συναντήσεις με τους δικούς μας ανθρώπους μας κάνουν πιο δυνατούς. Θα αντέξουμε όλες τις λιτότητες και τις κακοτυχίες όταν έχουμε με ποιούς να μοιραστούμε τα προβλήματά μας. Όταν αντικρίζουμε αγαπημένα πρόσωπα και ας λέμε τα ίδια αστεία εμείς γελάμε. Δεν έχει να κάνει με το πνεύμα των ημερών αλλά με την ανοικτή καρδιά μας. Η κρίση ξεκίνησε από το 2010 και συνεχίζεται. Οι φιλίες μας δεν είναι περιστασιακές.

Είναι διαπιστωμένη η φτώχεια που επισκέφτηκε πολλά νοικοκυριά. Οι άστεγοι ,οι άνεργοι και οι ταλαιπωρημένοι συνταξιούχοι μας αυξάνονται καθημερινά. Το αντίκτυπο της κρίσης είναι φανερό και στους έχοντες. Μειώθηκαν τα χειμερινά ταξίδια στο εξωτερικό για άγνωστα συνάμα εκλεπτυσμένα σπορ, 'άλλωστε καιρός ήταν να προσγειωθούμε στην πραγματικότητα. Ουδεμία σχέση είχαμε με σκι και πάγους. Γεννηθήκαμε για τέτοιες πολυτέλειες; Το πνεύμα των γιορτών επηρεάζει στο ελάχιστο τον έλληνα. Το φιλότιμο και η γενναιοδωρία δεν συσχετίζεται με καιρικές και εποχιακές παραδόσεις. Η επιβίωση σε αναγκάζει να κατεβάσεις χαμηλά το επίπεδο των απαιτήσεών σου. Δεν χρειάζεσαι ιδιαίτερη εξυπνάδα να καταλάβεις ότι πολλοί συνάνθρωποι μας θα αψηφήσουν την περηφάνια τους και θα καθίσουν στην σειρά των φιλανθρωπικών συσσιτίων.

Δύσκολα θα καταλάβουν οι σνομπ συνευρωαίοι μας από που πηγάζει η ατελείωτη όρεξη για ζωή των Ελλήνων. Οι γερμανοί έχουνε σκάσει από το κακό τους. Ενώ οικονομικά μας έχουν λυγήσει εμείς τολμάμε και γλεντάμε. Είτε φιλανθρωπικό γεύμα είτε συνεύρεση με την παρέα στο σπίτι. Το γιορταστικό δείπνο είναι σπουδαίο επειδή είναι γεμάτο αγάπη. Φτωχικό και διακριτικό με κέφι ανάλογο με ένα βασιλικό τραπέζι. Η μπουκιά ελαφριά, το χύμα κρασί άφθονο και η χαρά μεγάλη. Η διασκέδαση είναι αυτονόητη για τι κανένας δεν επιζητεί την πολυτέλεια και τα ακριβά εδέσματα. Αρκούν το φιλόξενο σπίτι, μία παρέα και μία καλή ατμόσφαιρα. Κάποτε τα γιορτινά δείπνα ήταν με 10 πιάτα με πολλά επώνυμα και ακριβά εδέσματα. Τώρα είναι τρία και κανένας δεν παραπονιέται. Η γιορτή και η διασκέδαση είναι προ εξασφαλισμένη όταν στο ίδιο τραπέζι με σένα θα βρεθούν άλλοι σαν και εσένα. Για τι να παραπονεθείς αφού θα παραβρεθείς με ανθρώπους που αγαπάς και σε αγαπάνε. Αυτό φτάνει και αρκεί για να γίνει η βραδιά αξέχαστη. Τύφλα να έχουν οι κρίσεις ,οι άνθρωποι θα αντέξουνε ,δεν χάνονται και θα αντέξουν.

΄΄ Μην θυμώνεις ουρανέ αν κλαίω και αν βρίζω. Ψάχνω το ζευγαράκι μου.΄΄ Καλά κάνουμε που γλεντάμε ακόμα και με ελάχιστα. Καημός μας βρήκε μάτια μου! Φτάνει να είμαστε μαζί ,ενωμένοι και πρόθυμοι να χαρούμε την στιγμή. Αρκεί να νοιώσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξη. Μπόρα είναι και θα περάσει. Αύριο θα είναι μία καινούργια ημέρα πιο καλή!

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 27 Ιανουαρίου 2015 09:48
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.