Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 18:22

Το σχόλιο του Ρογήρου για την τρόϊκα

Γράφτηκε από τον

του Ρογήρου

Θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι το ουσιώδες ζήτημα όσον αφορά την τρόικα ως εποπτικό μηχανισμό δεν είναι η νομιμότητά της.

Αυτή, πράγματι, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί με ιδιαιτέρως βάσιμες πιθανότητες επιτυχίας, όχι μόνο γιατί η σύστασή της προβλέφθηκε από συγκεκριμένα νομοθετικά κείμενα, αλλά και γιατί τυχόν αποκλίσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να δικαιολογηθούν με την επίκληση των έκτακτων συνθηκών στις οποίες οφείλει την ύπαρξή της: επρόκειτο για θεσμό που έπρεπε να στηθει βιαστικά στην προσπάθεια άμεσης αντιμετώπισης μιας σοβαρής διατάραξης της οικονομίας κράτους μέλους.
Η αποδοχή, όμως, της τυπικής νομιμότητας του μηχανισμού δεν συνεπάγεται ότι πρέπει να αναχθεί περίπου σε τοτέμ της δημοσιονομικής σταθερότητας και να παρουσιασθεί ως η «καλύτερη δυνατή λύση». Κάτι τέτοιο θα παρέβλεπε τόσο τον ad hoc χαρακτήρα της ως θεσμού (για την Ελλάδα, η ύπαρξη της τρόικας τερματίζεται τυπικά στο τέλος του μηνός αυτού) όσο και τις σοβαρές αντιρρήσεις που εκφράσθηκαν όχι μόνο για τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, αλλά και για την αποτελεσματικότητά της από αμιγώς τεχνοκρατική άποψη.
Διότι, όπως θα έπρεπε να αναμένουμε, το ζήτημα είναι πρωτίστως πολιτικό. Και οι αντιρρήσεις δεν προέρχονται μόνο από την Ελλάδα ή από την Αριστερά.
«Στο μέλλον, θα πρέπει να μπορέσουμε να αντικαταστήσουμε την τρόικα με μια δομή που θα διαθέτει ευρύτερη δημοκρατική νομιμοποίηση και θα πρέπει να λογοδοτεί σε μεγαλύτερο βαθμό για τις πράξεις της, δομή που θα βασίζεται στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και θα υπόκειται σε ενισχυμένο κοινοβουλευτικό έλεγχο, τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο» [άνοιξη 2014, πρόγραμμα ενόψει των Ευρωεκλογών].
«Οι μηχανισμοί διαχείρισης της κρίσης που είχαμε ως τώρα στη διάθεσή μας δεν ήταν ιδιαιτέρως δημοκρατικοί. Υποστήριζα ανέκαθεν ότι πρέπει να προσθέσουμε μια δόση δημοκρατίας στην τρόικα. Επισημαίνω επίσης ότι, όπως φαίνεται, κατά τον γενικό εισαγγελέα του ΔΕΕ... δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στην ΕΚΤ η συμμετοχή στην τρόικα αν... η ΕΚΤ μπορεί και να καθορίζει ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και να μετέχει στην εφαρμογή του. Τούτο αποτελεί ένδειξη περί του ότι η τρόικα με τη μορφή που γνωρίσαμε μέχρι σήμερα δεν πρέπει να έχει πολύ μέλλον μπροστά της» [ομιλία στην ENA, Στρασβούργο 16.1.2015]
Αυτά δεν τα έχει δηλώσει βέβαια κανένας Βαρουφάκης ή Τσίπρας. Οι απόψεις αυτές ανήκουν στον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ.
Για περισσότερα στο άρθρο της Μοντ.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 18:27
ΡΟΓΗΡΟΣ

Ρογήρος Β΄ της Σικελίας

Γεννημένος στη Μίλητο της Καλαβρίας, κατά πάσα πιθανότητα στις 22 Δεκεμβρίου 1095 (1093 σύμφωνα με άλλους). Γιος του Νορμανδού κόμη Σικελίας και Καλαβρίας και της Αδελαΐδας της Μομφερρατικής. Άξιος συνεχιστής της υπέροχα τυχοδιωκτικής νορμανδικής παράδοσης, αλλά μεγαλωμένος κάτω από τον ήλιο της Μεσογείου, μεταξύ Καλαβρίας, Μεσσήνης και Παλέρμου, και μεθυσμένος από τα αρώματα του Νότου και της Ανατολής. Μορφωμένος από τον Έλληνα παιδαγωγό του, τον Χριστόδουλο του Ροσσάνο που οι αραβόφωνες πηγές της εποχής αποδίδουν ως Αμπν Αρ Ραχμάν αν Νασρανί.

Κατορθώνει να ενώσει όλες τις νορμανδικές κτήσεις Σικελίας και Κάτω Ιταλίας σε ενιαίο κράτος. Εκμεταλλευόμενος και τις έριδες μεταξύ (πάπα) Ιννοκέντιου Β΄ και (αντιπάπα) Ανακλήτου Β΄ παίρνει τον τίτλο του βασιλιά. Επεκτείνει το κράτος του, κατακτώντας τη Μάλτα και τμήμα της Βορείου Αφρικής, ενώ εξαπολύει συνεχείς επιδρομές στα εδάφη του Βυζαντίου. Το νορμανδικό βασίλειο του ιταλικού νότου γίνεται ένα από τα ισχυρότερα και αρτιότερα οργανωμένα κράτη της εποχής. Οι Ασσίζες του Αριάνο (1140) αποτελούν ίσως την πληρέστερη κωδικοποίηση νομικών διατάξεων του Μεσαίωνα ενώ η dohana de secretis είναι ο πιο εξελιγμένος δημοσιονομικός μηχανισμός της εποχής.

Κι όλα αυτά στο πλαίσιο μιας γνήσια διαπολιτισμικής κοινωνίας, στην οποία συνυπάρχουν Νορμανδοί και λοιποί Λατίνοι, Έλληνες ορθόδοξοι, μουσουλμάνοι και Εβραίοι (η ανακτορική γραμματεία εκδίδει έγγραφα σε 5 τουλάχιστον γλώσσες, λατινικά, ελληνικά, γαλλικά, αραβικά κι εβραϊκά). Κι ο Ρογήρος Β΄ συνδέει τη βασιλεία του με μια άνευ προηγουμένου πολιτιστική άνθιση, την οποία μαρτυρούν τα Ανάκτορα των Νορμανδών με το υπέροχο παρεκκλήσιο κι η Μαρτοράνα (Santa Maria dell’Ammiraglio, έργο του «πρωθυπουργού» του Ρογήρου, του εμίρη των εμίρηδων Γεωργίου του Αντιοχέα) στο Παλέρμο ή ο καθεδρικός ναός της Τσεφαλού (Κεφαλοίδιον). Στην αυλή του Ρογήρου συχνάζουν Έλληνες κι Άραβες σοφοί. Προστατευόμενός του υπήρξε κι ο σπουδαίος Ανδαλουσιανός γεωγράφος Αλ Ιντρισί, ο οποίος ολοκληρώνει το 1154 το περίφημο «Kitâb Nuzhat al-muchtâq fî ikhtirâq al-âfâq«, γνωστότερο ως ”al-kitâb al-Rudjari”, δηλ. το βιβλίο του Ρογήρου.

rogerioscommentaires.wordpress.com/