Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:39

''Ανθρακες'' η επίσκεψη Λαφαζάνη σε Κοζάνη - Πτολεμαϊδα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με άδεια χέρια ήρθε ο υπερ-υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Π. Λαφαζάνης στο ενεργειακό Λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας. Απ'όλες τις εκκρεμότητες που έχει η περιοχή με την ΔΕΗ

και το μέλλον της ως ενεργειακός κόμβος ο κ. Λαφαζάνης δεν δεσμεύτηκε και δεν απάντησε με ξεκάθαρες θέσεις σε καμία από αυτές. Ο υπουργός φάνηκε να είναι παντελώς απροετοίμαστος στο να απαντήσει και να δεσμευτεί με χρονοδιαγράμματα για τα προβλήματα και τις εκκρεμότητες της περιοχής.
- Ήταν σαφής και ξεκάθαρος μόνο σε δύο ζητήματα: ότι σταματά η πορεία της μικρής ΔΕΗ με νομοθετική πρωτοβουλία το αμέσως προσεχές διάστημα και ότι σταματούν οι προγραμματισμένες αυξήσεις ρεύματος στο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος υπέρ ΑΠΕ από την ΡΑΕ με νομοθετική πρωτοβουλία.
Για την 5η μονάδα δήλωσε ότι υπόγραψε δύο από τις μελέτες σημειώνοντας γενικά ότι θα.... επισπευστούν οι διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών. Για το χειροκρότημα της πλατείας έριξε και την στρακαστρούκα ότι θα επαναδιαπραγματευθεί το τίμημα του έργου. Εν τω μεταξύ, γνωρίζει ο κ. Λαφαζάνης ότι αρχίσουν να τρέχουν ρήτρες αποζημίωσης από τον ανάδοχο για την καθυστέρηση του των εργασιών; Ποιος θα πληρώσει το κόστος;
Δεν δεσμεύθηκε και δεν απάντησε με σαφήνεια η δεν είχε πρόταση για τα παρακάτω:
- Μισόλογα και δικαιολογίες για την πρωθυπουργική εξαγγελία Τσιπρα λίγο πριν από τις εκλογές στο εκθεσιακό κέντρο των κοίλων για μειωμένο ηλεκτρικό ρεύμα στους πολίτες της δυτικής Μακεδονίας.
- Γενικολογίες και αόριστες αναφορες για τις τις μετεγκαταστάσεις οικισμών που αυτή την ώρα βαλτώνουν στα γραφεία υπουργείων που εποπτεύει ο κ. Λαφαζάνης, όπως η μετεγκατάσταση της Ακρινής που οι κάτοικοι της περιμένουν εναγωνίως την δημοσίευση της απόφασης στο ΦΕΚ. Γιατί δεν την υπογράφει άραγε;
- Κουβέντα και δέσμευση καμία για τις χρηματοδοτήσεις και το χρονοδιάγραμμα των έργων υποδομής των οικισμών που θα μετεγκατασταθούν.
- Καμία αναφορά στο θέμα του τοπικού πόρου αλλά και στο τέλος λιγνίτη που αρχίζει να συζητείται έντονα στην περιοχή.
- Καμία αναφορά στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος και της μόλυνσης στην περιοχή ζητήματα που εποπτεύει το υπουργείο του.
- Καμία αναφορά στο μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ, - που εκτελεί η ΔΙΑΔΥΜΑ για την διαχείριση των απορριμμάτων της δυτικής Μακεδονίας- που γίνεται στην Ελλάδα και που βρίσκεται στο στάδιο της έναρξης των εργασιών από την πλευρά του αναδόχου. Γιατί άραγε;
- Καμία αναφορά στα σχέδια για το μέλλον την επόμενη ημερα της περιοχής. Ήδη η το ενεργειακό λεκανοπέδιο της δυτικής Μακεδονίας τα επόμενα τρία χρόνια θα χάσει τον ΑΗς Πτολεμαΐδας και ολόκληρο και τον Αης Καρδιάς. H περιοχή ήδη από σήμερα δεν μονοπωλεί το παιχνίδι της ενέργειας και ένα νούμερο που θα αναφέρουμε είναι χαρακτηριστικό για να καταλάβει ο αναγνώστης τι μας περιμένει. Έχουμε εγκατεστημένη ισχύ 17000 mw (συμπεριλαμβάνονται οι επενδύσεις των ιδιωτών, φυσικό αέριο, ΑΠΕ κλπ) και η ζήτηση είναι στα 6500mw.
- Αόριστες αναφορές ότι θα... επανεξεταστεί η σύμβαση για το ορυχείο της Βεύης. Αξίζει να πούμε ότι και εδώ υπάρχει ανάδοχος για την εκμετάλλευση του ορυχείου που η έναρξη της εκμετάλλευσης του τόσο από τον ιδιώτη όσο και από την ΔΕΗ (της ανήκει το 50% του κοιτάσματος) θα έλυνε δια παντός τα προβλήματα επάρκειας καυσίμου του ΑΗΣ ΜΕΛΊΤΗΣ.

Η επίσκεψη Λαφαζάνη στην δυτική Μακεδονία ήταν φτωχή έως αδιάφορη ως προς τα άμεσα αποτελέσματα της για την περιοχή.
Ο υπουργός φάνηκε να μην γνωρίζει με επάρκεια κανένα από τα καυτά θέματα του ενεργειακού λεκανοπεδίου, ήταν φανερά απροετοίμαστος . Μιλούσε με σιγουριά μόνο όταν αναφερόταν στους εργαζόμενους και τα συνδικάτα τους. Δεν υπήρχε κάτι συγκροτημένο, γραμμένο σένα κομμάτι χαρτί που να αποτυπώνει το σχέδιο της επόμενης ημέρας για την ενεργειακή λεκάνη της χώρας.

Την ευθύνη της κακής προετοιμασίας και της απαράδεκτης εικόνας που εμφάνισε ο υπουργός στην Κοζάνη κα την Πτολεμαΐδα φέρουν σε σημαντικό βαθμό οι τρείς βουλευτές της περιοχής (Μακρή, Ουζουνίδου, Δημητριάδης) που ετοίμασαν την περιοδεία του. Επίσης η ευθύνη στο μικρό μερίδιο που του αναλογεί έχει και ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης που συμμετείχε σε διάφορες συσκέψεις με τον υπουργό.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 27 Μαρτίου 2015 10:52
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.