Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 23:15

H ώρα των αποφάσεων

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η αγωνία για το πού οδηγούνται τα πράγματα στην οικονομία είναι πλέον έκδηλη παντού και μάλιστα ανεξάρτητα από το τι έχει ο καθένας ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές.

Οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι βλέπουν ότι τα περιθώρια στενεύουν και μέρα με την ημέρα η ασφυξία στην αγορά πνίγει όποια ελπίδα υπήρχε για κάτι καλύτερο.

Η αγωνία και το σφίξιμο των ανθρώπων πηγάζει από την καθημερινή τους συναλλαγή σε κάθε έκφανση της πραγματικής οικονομίας. Δεν οφείλεται στα δελτία των 8 στους δημοσιογράφους και τα συμφέροντα, όπως υποστηρίζουν διάφοροι φονταμενταλιστές που απειλούν να κόψουν χέρια και να κλείσουν Μ.Μ.Ε για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Και μόνο το ότι νομίζουν ότι στη σημερινή εποχή θα ελέγξουν την ενημέρωση και την κριτική δείχνει το πού ακριβώς βρίσκεται το επίπεδο σκέψης και η πρακτική τους. Δεν μιλούμε βέβαια για δημοκρατικές ευαισθησίες, αυτές αναζητούνται μεταξύ απειλών για πρόστιμα και αγωγές. Ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, είναι δε τόσο εμφανής που δεν αφήνει καμία δυνατότητα για κανέναν να τρέφει αυταπάτες.

Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι το έχουν καταλάβει. Οι περισσότεροι έχουν λάβει τα μέτρα τους, γιʼαυτό και έχουν αδειάσει τραπεζικοί λογαριασμοί, και κρατούν όλοι στάση αναμονής για τα πάντα. Πολλοί ελπίζουν ακόμα ότι την τελευταία στιγμή κάτι θα γίνει και θα σωθεί η παρτίδα και μαζί της η πατρίδα. «Πέντε πάνω - πέντε κάτω θα τα βρούμε και κάτι θα κερδίσουμε από όλη αυτή τη φασαρία» υποστηρίζουν αρκετοί. Η αλήθεια βέβαια είναι ότι πριν μερικές εβδομάδες αυτή η προσδοκία ακουγόταν πολύ δυνατά, αλλά κάθε μέρα που περνά γίνεται ψίθυρος που ακούγεται περισσότερο ως ευχή. Ο κόσμος ανησυχεί και το σιωπηλό βουητό δεν ακούγεται σε όσους έχουν κλειστά μάτια και αυτιά. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και συνεχιστεί η παύση πληρωμών του δημοσίου και των τραπεζών προς την ιδιωτική οικονομία, ο σημερινός ψίθυρος θα μετατραπεί σε βροντερό ποτάμι που θα συμπαρασύρει τα πάντα στο διάβα του.

Η κυβέρνηση είναι φανερό ότι έχει εγκλωβιστεί στις προεκλογικές και μετεκλογικές της εξαγγελίες και ελπίζει στο να κάνουν οι άλλοι πίσω για να παραμένει αυτή στην εξουσία και η χώρα στην Ε.Ε. Την ίδια ώρα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, και κυρίως η Ν.Δ και ο αρχηγός της, αναμένουν το αδιέξοδο για να επιστρέψουν δικαιωμένοι και τροπαιούχοι στην εξουσία. Οι πολίτες δεν επιθυμούν όμως την παραμονή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην εξουσία με όποιο κόστος,, αλλά ταυτόχρονα δεν θέλουν σε καμία περίπτωση και την επιστροφή του παλιού σχήματος με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Η πραγματικότητα αυτή επί του παρόντος λειτουργεί υπέρ της σημερινής συγκυβέρνησης, μιας και υπάρχει ακόμα προσδοκία ότι κάτι στο τέλος θα γίνει.

Είναι φανερό ότι τις επόμενες εβδομάδες θα υπάρξουν εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα. Η συνοχή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα δοκιμαστεί. Η σύνθεση των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων της συγκυβέρνησης δείχνει ότι και η καλύτερη δυνατή συμφωνία να υπάρξει δύσκολα θα ψηφιστεί, πολύ δε περισσότερο που αυτό που διαφαίνεται ως συμφωνία είναι κάτι παρόμοιο, αν όχι χειρότερο, με το περίφημο mail Χαρδούβελη. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν την κυβέρνηση και πώς αυτό θα συμβεί. Αν δεν υπάρξει συμφωνία και ξεκινήσουν οι στάσεις πληρωμών σε δανειστές, μισθούς και συντάξεις είναι προφανές ότι οι εξελίξεις θα είναι εκτός ελέγχου. Τα κόμματα και οι πολιτικοί που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας θα πρέπει να βρουν σχήμα κοινής καθόδου, με αρχηγό και κυβερνητικό σχήμα ευρείας αποδοχής. Δεν υπάρχει πλέον χρόνος και περιθώρια για προσωπικά παιχνίδια και κομματικούς υπολογισμούς. Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Ο λαός δίνει πάντα τη λύση, και όλα δείχνουν πως αυτός θα κληθεί να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά. Γιʼαυτό και πρέπει να έχει καθαρές και δυνατές επιλογές.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 21 Απριλίου 2015 23:47