Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:02

Αρνητική εξέλιξη για το ΠΔΜ. Φεύγουν δύο πρωτοβάθμιοι καθηγητές με μετάκληση στο ΑΠΘ

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Αποδυναμώνεται δραματικά η Πολυτεχνική σχολή του ΠΔΜ και ειδικότερα το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών που αποτελούσε το στολίδι του πανεπιστημίου

μετά την απόφαση μετάκλησης δύο πρωτοβάθμιων καθηγητών του τμήματος προς την Πολυτεχνική σχολή του ΑΠΘ.

Πρόκειται για τους καθηγητές Ανανία Τομπουλίδη κοσμήτορα της Πολυτεχνικής σχολής του ΠΔΜ ο οποίος από το τμήμα Μηχανολόγων αναχωρεί με μετάκληση για το ίδιο τμήμα της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ και του Ευστάθιου Κικινίδη που από το τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του ΠΔΜ αναχωρεί για το τμήμα Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής σχολής του ΑΠΘ. Οι δύο καθηγητές ακολούθησαν τις νόμιμες διαδικασίες για να αναχωρήσουν από το εδώ Πανεπιστήμιο. Έκαναν αίτηση μετάκλησης για το ΑΠΘ την οποία υπέβαλαν προς έγκριση στην Κοσμητεία του Πολυτεχνείου στην όποια κοσμήτορας είναι ο ένας εκ των αιτούντων ο γνωστός καθηγητής με καταγωγή από την Κοζάνη Ανανίας Τομπουλίδης. Η αίτηση εγκρίθηκε με ομόφωνα από τα μέλη της κοσμητείας του Πολυτεχνείου της Κοζάνης ώστε να μεταφερθούν για τις περιπτώσεις των δύο καθηγητών οι πιστώσεις του πανεπιστημίου ΠΔΜ προς στο ΑΠΘ.

Θα μπορούσε η κοσμητεία να πάρει κάποια άλλη απόφαση; Όχι, γιατί κανένας καθηγητής δεν θέλει να σταθεί εμπόδιο στην επιστημονική και θεσμική εξέλιξη συναδέλφου του. Οι δύο καθηγητές είναι από τους παλιούς της Πολυτεχνικής σχολής. Ο κ. Ανανίας Τομπουλίδης βρίσκεται στο τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών εδώ και 13 χρόνια. Μάλιστα το 2013 ανάμεσα από δεκάδες ομολόγους του από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιστιντούτα κατάφερε να εκλεγεί στην θέση του Προέδρου (Chairman) στην Ευρωπαϊκή ερευνητική Κοινότητα ERCOFTAC (European Research Community on Flow, Turbulence and Combustion) δηλαδή στην κορυφή της Ευρωπαϊκής έρευνας για θέματα ενέργειας.

Ο Ευστάθιος Κικινίδης υπηρετεί στο πανεπιστήμιο την τελευταία 10 ετια και ήταν μέλος της τελευταίας διορισμένης Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου πριν γίνουν εκλογές για την ανάδειξη του Αντώνη Τουρλιδάκη στην θέση του Πρύτανη. Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews, οι δύο καθηγητές έκαναν τις αιτήσεις τους πριν από ένα χρόνο το φθινόπωρο του 2014 και μόλις στις 24 Ιουλίου 2015 δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της κυβερνήσεως η απόφαση του πρύτανη του ΑΠΘ Περικλή Μήτκα για την δημιουργία δύο θέσεων καθηγητών με την διαδικασία της μετάκλησης. Ενώ στις 27 Αυγούστου 2015 ενημερώνεται το υπουργείο Παιδείας για την ολοκλήρωση της μετάκλησης και τα σχετικά διαδικαστικά.

Περισυλλογή στο ΠΔΜ
Η απόφαση αποχώρησης των δύο καθηγητών δημιουργεί τεράστιο πλήγμα για την Πολυτεχνική σχολή του ΠΔΜ αποδυναμώνει δραματικά ένα από τα πιο οργανωμένα τμήματα του Πολυτεχνείου και δημιουργεί πλείστα ερωτηματικά για το μέλλον του Πανεπιστημίου δυτικής Μακεδονίας. Ένα αποδυναμωμένο τμήμα Μηχανολόγων ένα εντελώς ελλειμματικό τμήμα όπως των Μηχανικών Πληροφορικής  απο καθηγητές όλων των βαθμίδων και το καινούργιο τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος χωρίς μέλη ΔΕΠ επιδεινώνει την κατάσταση του Πανεπιστημίου. Πολλοί φοβούνται ότι λόγο έλλειψης επαρκούς χρηματοδότησης και της απόφασης της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων να δημιουργεί θέσεις μελών ΔΕΠ με το σταγονόμετρο, το Πανεπιστήμιο θα πληγεί άμεσα με αποτέλεσμα για λόγους επιβίωσης ο διαμοιρασμός των ιματίων του στο ΑΠΘ και στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία να φαντάζει ως μονόδρομος.

Απραξία Δήμου Κοζάνης και Περιφέρειας
Οι τοπικοί φορείς Περιφέρεια και δήμος Κοζάνης κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου. Λόγω απουσίας οραματικού περιβάλλοντος και αδυνατούν να κατανοήσουν τις βαθύτερες διεργασίες που γίνονται στα σπλάχνα του Πανεπιστημίου. Οταν συνομιλούν αναφέρονται μόνο σε μελέτες για το κτιριακό και την χρηματοδότησή του  Η νέα διοίκηση του δήμου Κοζάνης υπό τον Λ. Ιωαννίδη υποβάθμισε δραματικά τις σχέσεις των δύο πλευρών, με την κατανόηση των διεργασιών και των βαθύτερων αναγκών του πανεπιστημίου - κάτι που ήταν κεκτημένο όλων των προηγούμενων χρονικών περιόδων - να βρίσκεται στο χειρότερο δυνατό επίπεδο. Στο ιδιο μοτίβο απαξίας είναι ο περιφερειάρχης με τους επιτελείς του που δεν μπόρεσε να βρεί κοινό βηματισμό με την πανεπιστημιακή κοινότητα. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 02 Σεπτεμβρίου 2015 19:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.