Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 00:48

Νικησε ο Α. Τσίπρας, αλλά εδραιώνεται ενα πρωτόγνωρο ακροδεξιό μόρφωμα στη χώρα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρχηγός του Αλέξης Τσίπρας πέτυχαν μια σπουδαία εκλογική νίκη που νομίζω ότι δεν την περίμεναν ούτε οι ίδιοι.

Η νίκη αυτή σημαδεύτηκε από μια πρωτοφανή αποχή που αγγίζει το 45% του εκλογικού σώματος. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως το Σεπτέμβριο του 2015 έχουμε 800.000 λιγότερους ψηφοφόρους να προσέρχονται στην κάλπη δηλαδή αποφασίζουν να απέχουν. Οι ψηφοφόροι δίδουν στον ΣΥΡΙΖΑ με το 35,55% και την ευκαιρία να υλοποιήσει το μνημόνιο με το δικό του φιλολαϊκό τρόπο όπως υποσχέθηκε κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης καταφέρνει με πρωτοφανή συσπείρωση να προσδώσει μόνο ένα 0,5% από το ποσοστό του Ιανουαρίου 2015 στην ΝΔ φτάνοντας στο 28,20%.

Το εκλογικό σώμα προσέφερε παράταση ζωής στο ημιθανές ΠΑΣΟΚ με 6,36% απο το 4,68%  του Ιανουαρίου ενώ κράτησε περίπου στα ίδια επίπεδα με κλίση ανοδική τα ποσοστά του ΚΚΕ από τις εκλογές του Ιανουαρίου δηλαδή λαμβάνοντας 5,51%.

Το ΠΟΤΑΜΙ μέσα στη πόλωση των δύο μεγάλων κομμάτων και την επανασυσπείρωση του ΠΑΣΟΚ δείχνει να έχει τις μεγαλύτερες απώλειες σε αυτή την αναμέτρηση, απώλειες που αγγίζουν κοντά τις δύο μονάδες από το ποσοστό του Ιανουαρίου λαμβάνοντας μόλις 4,04%.

Η ΛΑ.Ε του Π. Λαφαζάνη και της Ζ. Κωσταντοπούλου απέτυχε να εισέλθει στην βουλή. Η πολιτική επένδυση οτι το κόμμα τους είναι η συνέχιση του ΟΧΙ του δημοψηφίσματος δεν πέρασε κάν στο εκλογικό ακροατήριο. Επίσης πολλοί αριστεροί του κόμματος θέλησαν να δώσουν κι'άλλη ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα.

Όμως σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση έχουμε την ολοκλήρωση ενός τερατουργήματος, ενός νέου ακροδεξιού αρχιτεκτονικού οικοδομήματος με τρείς ξεχωριστούς πυλώνες. Αυτό το νέο μόρφωμα που εδραιώνεται πιά με όλες τις απολήξεις του στην ελληνική πολιτική ζωή, στηρίζεται απο το 14% του εκλογικού σώματος τουτέστιν 700 χιλ ψηφοφόρους.
1. Ο ένας πυλώνας είναι η Χ.Α. Το εκλογικό σώμα αποφάσισε να επιβραβεύσει την πολιτική διαδρομή της Χ.Α τόσο για την προφυλακιστέα στάση της όσο και για την πρόσφατη δήλωση του αρχηγού της ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για την δολοφονία του Π. Φύσσα δίδοντας της 0,8% επιπλέον από τον Ιανουάριο δηλαδή 7%.
2. Ο δεύτερος πυλώνας είναι το Εθνολαϊκό κόμμα των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου που έχασε 1,15% από τις εκλογές του Ιανουαρίου κρατά το 3,65%.
3. Ο τρίτος Πυλώνας είναι η ΈΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ του Β. Λεβέντη ένα κόμμα από το γραφικό περιθώριο της trash TV και του θεάματος όπου με 3,36% εισέρχεται δυναμικά στην βουλή.

Ειναι η πρώτη φορά που στην χώρα εχουμε την παγίωση, την εδραίωση ενός ακροδεξιού μορφώματος με παραλλαγές, με διαφορετικές απολήξεις και με μια πληθωρική βάση.   

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015 01:27
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.