Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 09:01

Άνοιξη στην Argentina

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιοπούλου

Ο Θεός σε εξυπηρετεί πάντα και σε πονάει  αλλά   τα γραφείο του είναι στο Μπουένος Άιρες (ρητό αργεντινού)                                   

Η χώρα του ασημιού ονομάστηκε  το 1516 από τον ισπανό Χουάν Ντίας δε Σολίς  που  ακλουθώντας τον ποταμό Ριο ντε λα Πλάτα 

βάφτισε το ποτάμι θάλασσα Μαρ Ντούλτσε (γλυκιά θάλασσα).Το ποτάμι μετονομάστηκε  Ριο ντε Σόλις. Μετά την αποβίβαση του Μαγγελάνου το 1520 λόγω αφθονίας ,στο νερό, των ασημένιων διακοσμητικών αντικειμένων των ινδιάνων. οι ισπανοί  ζήλεψαν και επέμειναν να την κατακτήσουν. Η πρωτεύουσα της Μπουένος Άιρες είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που βομβαρδίστηκε από το ίδιο της το πολεμικό ναυτικό. Πήρε το όνομα της το 1536 από τον κατακτητή( conquistador Pedro de Mendoza)αλλά η πόλη λεηλατήθηκε και μετά πυρπολήθηκε. Το 1580 ένας μισθοφόρος  γερμανικής καταγωγής   βρήκε τα ερείπια της πόλης και μετά από την αναστήλωση της η πόλη αναβαπτίστηκε.

     Η πόλη του Μπουένος Άιρες είναι το Παρίσι της Λατίνο Αμερικής. Λαμπερή και συνάμα όμορφη είναι ένα υπαίθριο μουσείο αρχιτεκτονικής. Εντυπωσιακές κατασκευές, ουρανοξύστες, με ιδιαίτερη προσωπικότητα και στυλ, κοσμούν το κέντρο της πόλης. Ατελείωτα πάρκα πράσινα και όμορφα προσφέρουν τους χώρους τους στους κουρασμένους πολίτες  .Τα Σαββατοκύριακα  δημιουργείται το αδιαχώρητο. Πολλοί κατασκηνώνουν πάνω στο γρασίδι. Δυστυχώς η καθαριότητα δεν είναι κάτι που να σου προκαλεί θαυμασμό. Από το αεροδρόμιο,  όπου συνάντησα μία τεράστια κατσαρίδα, ευτυχώς πεθαμένη  μέχρι το κέντρο συναντάς παντού βρωμιές, πάσης φύσεως, και πολλά άχρηστα αντικείμενα πεταμένα στην μέση του δρόμου. Η οικονομική κρίση δικαιολογεί και τον αυξημένο αριθμό άστεγων και ζητιάνων .

Μεγάλη εντύπωση μου προκάλεσε ένα άστεγος που διατηρούσε ένα άτυπο μαγαζάκι πάνω σε ένα μεταλλικό καρότσι με πολλές πλαστικές σακούλες άδειες να κρέμονται  Σαν τελάλης διαφήμιζε την ανύπαρκτη πραμάτεια του .Βρώμικα σεντόνια κάλυπταν το κρεβάτι του σε ένα παγκάκι. Δίπλα  περαστικοί είχαν αφήσει  μπισκότα και μία μπίρα. Το 1/3 του πληθυσμού της Αργεντινής κατοικεί στο Μπουένος Άιρες και τα περίχωρά του(12 εκατ. στο σύνολο των 40 εκατ.) και αυτό οφείλεται στην κεντρική συγκέντρωση  κρατικών και διοικητικών υπηρεσιών. Σχεδόν όλες οι αεροπορικές και οδικές μεταφορές από την μία άκρη στην άλλη της χώρας και από την μία επαρχία στην άλλη(έχει 25 επαρχίες και 376 ντεπαρταμιέντος (τμήματα ) περνάνε υποχρεωτικά μέσα από την πόλη.

   Ως τουρίστες ακολουθήσαμε ένα πρόγραμμα διασκέδασης και ψυχαγωγίας συναρπαστικό . Αλλά αυτό που ισχύει εδώ είναι αυτό που ζούμε και εμείς στην ωραία Ελλάδα μας με το syrtaki,το tzatziki και το musaka.΄΄ Πρωταρχικό στοιχείο του κοινωνικού ελέγχου, η τεχνική της διασκέδασης συνίσταται στη στροφή της προσοχής του κοινού από τα σημαντικά προβλήματα και από τις μεταλλαγές που αποφασίστηκαν από τις πολιτικές και οικονομικές ελίτ, με ένα αδιάκοπο καταιγισμό διασκεδαστικών και ασήμαντων λεπτομερειών ΄΄ λέει ο Ν. Τσόμσκι και στην Αργεντινή έχει πολύ βάση. Οι τουρίστες θα δουν το tango το rancho και τους λεβέντες  gauchos και μπορεί να πιστεύουν  ότι όλοι εδώ γλεντάνε από το πρωί μέχρι το βράδυ. Δυστυχώς μερικοί προσγειώνονται όταν κάνοντας την βόλτα τους ανέμελα περνάει ένας με το ποδήλατο ή με την μοτοσυκλέτα και τον κλέβει μέρα μεσημέρι στο κέντρο της πόλης. Και είναι και τυχεροί που δεν τους σακάτεψαν ή σκότωσαν για πενταροδεκάρες....

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 08 Δεκεμβρίου 2015 09:07
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.