Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 00:17

Ο διευθυντής της Παθολογικής Λ. Αποστολίδης μιλά για τα όσα δρομολόγησαν την απόφαση που οδήγησε στην εκ περιτροπής λειτουργία των κλινικών

Γράφτηκε από τον

Ο Λάζαρος Αποστολίδης είναι διευθυντής της Παθολογικής κλινικής του Μαμάτσειου νοσοκομείου Κοζάνης διευθυντής της Ιατρικής υπηρεσίας του και εκτελών χρέη διοικητή στο ίδιο νοσοκομείο. Tα όσα είπε στο vetonews φωτίζουν αθέατες πλευρές της απόφασης για εναλλάξ λειτουργία των δύο κλινικών,

αποκαλύπτoυν  την πίεση που υπάρχει σήμερα στα νοσοκομεία μας με την οριακή λειτουργία των κλινικών και των εφημεριών.

 Τι συνέβη και λάβατε  αυτή την απόφαση;

Από τον Μάρτιο έως το μήνα Ιούλιο στην Παθολογική κλινική της Κοζάνης εκτός από τον διευθυντή της υπάρχει μόνο ένας ειδικευόμενος γιατρός  ο οποίος εφημερεύει οκτώ φορές το μήνα. Υπάρχει πρόβλημα στην λειτουργία της κλινικής τόσο στην διάρκεια της καθημερινής  διαδικασίας του εξεταστηρίου αφού δεν υπάρχει ένας γιατρός  που να κρατά έστω τις ακτινογραφίες η να χρειασθεί να πάρει μια πίεση από ένα ασθενή όσο  και στην λειτουργία των ΤΕΠ και των εξωτερικών ιατρείων της Παθολογικής. Φτάσαμε στο σημείο να γίνονται εφημερίες στα Επείγοντα (ΤΕΠ) της Παθολογικής κλινικής μόνο με έναν Αγροτικό γιατρό κάτι που δεν είναι επιτρεπτό στην δουλειά μας.

Άρα μιλάμε για ένα πρόβλημα που είναι ήδη γνωστό σε όλους

Φυσικά. Το Μάρτιο 2016 η 3η ΥΠΕ  αναγνωρίζοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην λειτουργία των δύο Παθολογικών κλινικών σε Κοζάνη και Πτολεμαΐδα μας είχε πρότεινε την εναλλάξ εφημεριακή λειτουργία. Τότε αντέδρασα τόσο εγώ όσο και ο Δήμαρχος Κοζάνης που παρεβρίσκετο σε εκείνη την συνάντηση. 

Αντιδράσατε τότε αλλά όχι σήμερα;

 Κοιτάξτε η  εναλλασσόμενη λειτουργία των κλινικών δεν είναι κάτι καινούργιο στα νοσοκομεία μας. Ήδη λειτουργούν έτσι οι  Παιδιατρικές κλινικές των δύο νοσοκομείων τα τελευταία δύο χρόνια και δεν έχει δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Την απόφαση για την Παιδιατρική έλαβε το κοινό ΔΣ χωρίς να χρειαστούν εγκρίσεις γνωματεύσεις κλπ.  Και μου κάνει εντύπωση που δημιουργείται τέτοιος θόρυβος από ορισμένους για το θέμα των Παθολογικών κλινικών.

Ποια ήταν η στιγμή που ξεχείλισε το ποτήρι;

Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι τους τελευταίους δύο μήνες οι ασθενείς της Παθολογικής του Μποδοσάκειου νοσοκομείου έρχονται κα νοσηλεύονται στην Κοζάνη. Η παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου παραμένει κλειστή χωρίς να υπάρχει θέμα γνωμοδότησης του υπουργού η από κάποια αρχή και έχει γίνει με απόφαση της διοίκησης .

Γιατί έκλεισε;

Έκλεισε γιατί δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με δύο ειδικούς γιατρούς και χωρίς κανένα ειδικευόμενο. Έτσι μετά από συζήτηση  με τον κ. Κυφωνίδη της Πτολεμαϊδας και εκτιμώντας ότι δεν μπορούμε εδώ στη Κοζάνη να συνεχίσουμε να λειτουργούμε σε τέτοιο οριακό σημείο που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κάποιο ατυχές περιστατικό ασθενή μας αποφασίσαμε να προβούμε στην εναλλάξ λειτουργία των δύο κλινικών.

Ανά ημέρα η ανά 'βδομάδα;

Εγώ πρότεινα την ανά δεύτερη μέρα  εφημερίας της κλινικής, σε αυτό όμως υπήρξε διαφωνία από την Πτολεμαΐδα γιατί δημιουργούσε πρόβλημα στην εκεί λειτουργία των εφημεριών και έτσι αποφασίστηκε η ανά 15 νθήμερο λειτουργία των κλινικών έως οτου λυθεί το πρόβλημα της έλλειψης ιατρών.

Διαβάσατε τις ανακοινώσεις του βουλευτή Μίμη Δημητριάδη και της περιφέρειας;

Τις είδα αλλά δεν θέλω να σχολιάσω το περιεχόμενο τους. θα σας πω όμως κ. Κουταβα ότι υπηρετώ πάνω από τριάντα χρόνια στο ΕΣΥ, ο κόσμος δεν σώζεται από τα μεγάλα λόγια της πολιτικής αλλά από την διαρκή προσπάθεια των ανθρώπων και εάν μείνετε δυο με τρεις μέρες εδώ στο νοσοκομείο μας θα καταλάβετε  πολύ καλά τι εννοώ. Να σας πω ακόμη ότι στους μήνες που εκτελώ χρέη διοικητή και εφημερεύοντας  κρατώ όρθια την Παθολογική κλινική δεν αισθάνθηκαν την ανάγκη να με ρωτήσουν  πως τα βγάζω πέρα, ούτε ο περιφερειάρχης Θ. Καρυπίδης,  ούτε ο βουλευτής Μ. Δημητριάδης. Μόνο ο δήμαρχος Κοζάνης Λ. Ιωαννίδης επικοινώνησε μαζί μου κάποιες φορές και ζήτησε να με συναντήσει.

Τι λέτε για την μηνυτήρια αναφορά που έκανε ο κ. Γιαννακίδης  και όσα λέγονται ότι βάλατε σε κίνδυνο της υγεία των ασθενών;

Το έμαθα και λυπάμαι πολύ για την στάση ορισμένων ανθρώπων. Σας διαβεβαιώνω ότι δεν κινδύνευσε η υγεία ούτε σε έναν ασθενή και όπου χρειάστηκε υπήρχε και γιατρός κατά την μεταφορά τους στην Πτολεμαΐδα. Δεν θα πω  για τους άλλους αλλά είναι αστείο κάποιοι γιατροί να ισχυρίζονται ότι κινδύνευσε η υγεία των ασθενών επειδή  μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο σε άλλο νοσοκομείο.  

η συνέντευξη δόθηκε στο σπυρο ΚΟυταβα

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 03 Ιουλίου 2016 17:56
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.