Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 10:13

«Λυματο-λασποταραχή» στην ηγεσία της ΔΕΥΑ Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Με αφορμή την δημόσια συζήτηση που ξεκίνησε από την επιστολή Μητλιάγκα για το θέμα του βιολογικού της Κοζάνης και την λυματολάσπη, θα κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις χωρίς να έχουμε προβεί σε κάποια δημοσιογραφική έρευνα για την ουσία του θέματος με τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Διαβάζοντας μόνο τις επιστολές του Μητλιάγκα που ανάδειξε το θέμα και τις απαντήσεις Κουζιάκη και ΔΕΥΑ Κοζάνης,  καταλαβαίνει κανείς ότι υπάρχει θέμα.

- Από πότε μια δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑ Κοζάνης), νομιμοποιείται να αφήνει να αιωρούνται απειλητικά "αέρια" στο κεφάλι ενός δημότη της, επειδή δημοσίως έθεσε ερωτήματα που μπορεί να αφορούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης;

- Από πότε μια δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑ Κοζάνης), απαντά με εξώδικο σε δημότη της επειδή εξέθεσε δημοσίως στα ΜΜΕ τους προβληματισμούς τους για διαχειριστικά θέματα της εν λόγω επιχείρησης;

- Από πότε μια δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑ Κοζάνης), ζητά με εξώδικο από δημότη της, να προσκομίσει στοιχεία για τα όσα ισχυρίζεται δημοσίως για διαχειριστικά θέματα της εν λόγω επιχείρησης; Το έχει  επαναλάβει και στο παρελθόν με άλλους δημότες η εγκαινιάζεται για  πρωτη φορά στα πλαίσια της δημοκρατικής λειτουργίας της νέας δημοτικης αρχής; 

- Γιατί άραγε, η δημοτική επιχείρηση (ΔΕΥΑ Κοζάνης) στέλνει εξώδικα και αφήνει "αέρια" απειλής σε δημότη της, αφού στο τέλος  η ίδια δηλώνει με ευθύτητα ότι «οι όποιες αποφάσεις της εφαρμόζονται αφού πρώτα κριθούν και εγκριθούν από τις υπερκείμενες αρχές και τους θεσμοθετημένους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Κάτι το οποίο συνέβη και στο θέμα που έθιξε με τα γραφόμενα του ο κ. Γ. Μητλιάγκας».

- Άραγε εννοεί ότι  τα γραφόμενα Μητλιάγκα δεν μας αγγίζουν γιατί έχουμε αποφάσεις των υπερκείμενων αρχών και των ελεγκτικών μηχανισμών;

Για α όσους παρακολουθούν την διαδρομή της νέας δημοτικής αρχής, η περίπτωση της ΔΕΥΑΚ φανερώνει έναν πρώϊμο καθεστωτισμό που δυστυχώς όμως, εντοπίζεται σε ολο το πλέγμα λειτουργίας του δήμου απο ορισμένους συνεργάτες του Λευτερη Ιωαννίδη. Και όπως έχουμε σημειώσει στο πρόσφατο παρελθόν, είναι πολύ νωρίς -η διοίκησή του δεν έχει κλείσει καν μια τετραετία στην εξουσία- να εμφανίζει φαινόμενα  καθεστωτικής νοοτροπίας.  

Ο Γιώργος Μητλιάγκας είναι αυτό που λέμε, από τους παλιούς, τα ιστορικά στελέχη της αριστεράς στην περιοχή μας.  Από το ΚΚΕ ακολούθησε την πορεία του και είναι από τα ιδρυτικά στελέχη του ΣΥΝ στην Κοζάνη, υποψήφιος βουλευτής πολλές φορές, όταν το κόμμα δεν λάμβανε πάνω από 2,5% στην περιοχή. Μέλος της Κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις» και συνδιεκδικητής στην ψηφοφορία που ακολούθησε για το ποιος θα ηγηθεί της κίνησης για το δήμο Κοζάνης, όπου έχασε από τον αντίπαλο του  και σημερινό δήμαρχο Λευτέρη Ιωαννίδη.

Ο κ. Μητλιάγκας  απασχόλησε τα ΜΜΕ με αφορμή την σφοδρή σύγκρουση που είχε με τον πρωθυπουργικό σύμβουλο και συντονιστή Γραμματέα του κόμματος Τάσο Πολιτίδη αποκαλύπτοντας δημόσια τα εσωκομματικά έργα και τις ημέρες εντός του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ του συγκεκριμένου στελέχους.

Επίσης καυτηρίασε δημόσια και την επιλογή ενός άλλου στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ του Γιώργου Χιωτίδη γιατί όπως έγραφε στην επιστολή του  «ενώ διαφωνούσε με την κυβέρνηση βρέθηκε να διεκδικεί την θέση διοικητή στο νοσοκομείο Κοζάνης ενώ την ίδια στιγμή είναι συνταξιούχος».

Να θυμίσω στην  ηγεσία της ΔΕΥΑ Κοζάνης και στους συντρόφους του στον ΣΥΡΙΖΑ, ότι ο Γ. Μητλιάγκας είχε μνημειώδη αντιπαράθεση δια του τύπου με τον πρώην δήμαρχο Παρι Κουκουλόπουλο, όταν και τότε διατύπωνε ερωτήματα και απόψεις για την διακυβέρνηση του τότε δημάρχου σε θέματα της καθημερινότητας. Για την ιστορία, εκείνη την εποχή εκτός της Άννας Νανοπούλου που ήταν  σύμβουλος και επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Κοζάνης, δεν υπήρχε δημότης η πολιτικό στέλεχος που δημοσίως και ευθέως να αντιπαρατίθεται με τον δήμαρχο ακόμη και ο έμπειρος Λ. Τσικριτζής της Οικολογικής κίνησης το απέφευγε επιμελώς.

Ο κ. Γιώργος Μητλιάγκας μπορεί να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ και από τα παλαιότερα στελέχη του, δεν παύει όμως να είναι ένας πολίτης, ένα δημότης, που έχει κάθε δικαίωμα να  αναφέρεται δημόσια και να διατυπώνει ερωτήματα η ακόμη και απόψεις για την λειτουργία των θεσμών.

Στην  επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ  διατυπώνει οκτώ ερωτήματα, παραθέτοντας αριθμούς, ονόματα εταιριών και άλλα συγκριτικά στοιχεία από άλλες περιοχές με βιολογικό καθαρισμό, για να τεκμηριώσει ότι υπάρχει θέμα σπατάλης χρημάτων στην διαχείριση της λυματολάσπης.

Εάν οι αριθμοί τα στοιχεία και οι υπολογισμοί που αναφέρει ο δημότης κ. Μητλιάγκας είναι ανυπόστατοι και ψευδείς, τότε η ηγεσία της ΔΕΥΑ Κοζάνης  δεν έχει πάρα να διαψεύσει αυτοστιγμής το δημοσίευμα. Προς έκπληξη όλων το δημοσίευμα δεν διαψεύδεται αλλά με μια περίεργη απειλητική απάντηση η δημοτική επιχείρηση ζητά με εξώδικο από τον επιστολογράφο δημότη Μητλιάγκα να της προσκομίσει τα στοιχεία που διαθέτει!, ειδαλλως; Γιατί άραγε δεν διαψεύδει;  

Αντίθετα το στέλεχος της ΔΕΥΑ Κοζάνης και συντονιστής της Κίνησης «Κοζάνη τόπος να ζεις» Χάρης Κουζιάκης με επιστολή του διαψεύδει την εμπλοκή του ονόματος του στην υπόθεση λυματολάσπης, αλλά στην συνέχεια  προβαίνει σε μια σφοδρή προσωπική επίθεση με χαρακτηρισμούς και επιθετικούς προσδιορισμούς, μιλώντας για «προσωπικές συντροφικές πολιτικές διώξεις» και αφήνοντας αιχμές ακόμη και για την ηθική υπόσταση του συναγωνιστή του στην Κίνηση και συντρόφου του στον ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τέτοια αντίδραση από τον Χ. Κουζιάκη; Δεν αρκούσε απλά και μόνο η διάψευση της εμπλοκής του;

Για την ιστορία και μόνο. Λίγες ημέρες πριν τα εγκαίνια του βιολογικού καθαρισμού ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑ Γιάννης Βλατής στο διοικητήριο του βιολογικού σε συνέντευξη τής εποχής, μου εξηγούσε τα πρωτοποριακά στοιχεία που έχει ο νέος βιολογικός της πόλης και ότι ο δήμος θα έχει ένα πρόσθετο έσοδο στον προϋπολογισμό του από την αξιοποίηση της λυματολάσπης που θα γίνεται φυσικό λίπασμα και θα μπορεί να αξιοποιείται από τους αγρότες και τα θερμοκήπια  λουλουδιών και οπωροκηπευτικών προϊόντων.

Το θέμα αυτό αναδεικνύει και ο δημότης, πολιτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζοντας ότι η λυματολάσπη θα μπορούσε να γίνει λίπασμα για τους αγρότες της περιοχής μας. Αυτά!

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 03 Δεκεμβρίου 2016 11:35
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.