Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 10:24

Οι ψεύτικες αλήθειες του νέου Μεσαίωνα

Γράφτηκε από τον

Του Γιώργου Παναγόπουλου

Η διαστρέβλωση της πραγματικότητας και η παραγωγή μιας άλλης βολικής αφήγησης για τα πράγματα είναι πλέον κυρίαρχη. Σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο στη χώρα μας, τα λεγόμενα fake news, οι ψευδείς ή οι κατασκευασμένες ειδήσεις

που δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα, κυριαρχούν. Η απονομιμοποίηση των συστημικών μέσων ενημέρωσης (με εκμετάλλευση των δικών τους λαθών ή παραλείψεων, αλλά και της καθυστερημένης ή ελλειμματικής αντίδρασής τους, ακόμα και τώρα, στο συγκεκριμένο φαινόμενο) ήταν το πρώτο βήμα - για να κυριαρχήσει στη συνέχεια το απόλυτο χάος της ψευδολογίας και της μπουρδολογίας στο Διαδίκτυο. 

Η κατασκευή ειδήσεων και μιας βολικής πραγματικότητας γίνεται πλέον με συστηματικό τρόπο, μέσα από τη χρησιμοποίηση  αντισυστημικών -υποτίθεται- μέσων. Η τεχνολογία έχει δώσει τα εργαλεία ώστε οι μύθοι που κατασκευάζονται, επειδή είναι βολικοί και «φιλολαϊκοί», να γίνονται άμεσα η κυρίαρχη αφήγηση. Έχουμε δηλαδή απολύτως ψεύτικες «αλήθειες», που μεγάλο μέρος των πολιτών τις θεωρεί αδιαπραγμάτευτα αληθινές. Και το σημαντικότερο; Όποιος προσπαθήσει με επιχειρήματα λογικά ή επιστημονικά να τις διαψεύσει, μετατρέπεται αμέσως σε όργανο συνωμοσίας των συμφερόντων και των κυρίαρχων... ελίτ. 

Το παραμύθι είναι ίδιο και λέγεται σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη. Έχουμε μπει σε έναν νέο μεσαίωνα που χρησιμοποιεί πια την έκρηξη της πληροφόρησης για να οδηγήσει στο απόλυτο σκοτάδι. Από τους οπαδούς του Σώρρα μέχρι αυτούς του Τραμπ, οι «εχθροί» είναι τα μέσα ενημέρωσης και η συνωμοσία των ελίτ κατά των... απλών ανθρώπων. Η αλήθεια τελικά κακοποιείται με τόσο βάναυσο τρόπο, που αν αυτός ο παραλογισμός δεν σταματήσει, σε λίγο καιρό θα οδηγηθούμε σε απίστευτη παγκόσμια τραγωδία μέσα από την πλήρη αδυναμία διαχωρισμού της αλήθειας από το ψέμα, και του λογικού από το παράλογο.

Το πρόβλημα είναι ότι οι πολίτες δεν έχουν τη γνώση που απαιτείται για να ξεχωρίσουν το αληθινό από το ψεύτικο. Όπως παλιότερα έλεγαν «το είπε η τηλεόραση» ή «το έγραψαν οι εφημερίδες», άρα ισχύει, έτσι τώρα η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων θεωρεί ότι αυτό που βλέπει στο Facebook και παραπέμπει στη σελίδα... «Eδώ μόνο αλήθειες» αποτελεί πραγματική είδηση. Στην πλειοψηφία τους οι πολίτες δεν έχουν την εκπαίδευση, την εμπειρία, το ακονισμένο κριτήριο που θα τους βοηθούσε να διακρίνουν την αλήθεια από το ψέμα και την μπούρδα. Επιπρόσθετα, τα ψέματα των λαϊκιστών έχουν μια απλοϊκή αφήγηση που αυτομάτως τα νομιμοποιεί και τα καθιστά απολύτως πειστικά. 

Τα βολικά ψέματα μετατρέπονται σε ακλόνητες «αλήθειες», οι οποίες οδηγούν στη συνολική παραπλάνηση των πολιτών. Καλλιεργούν δε αυταπάτες που όταν καταρρεύσουν δημιουργούν επιπρόσθετη οργή. Κι όλο αυτό το γαϊτανάκι του ανορθολογισμού τρέφει τον εθνολαϊκισμό σε παγκόσμιο επίπεδο - και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει σε εθνικές τραγωδίες.

Ένα από τα βασικά στοιχεία της παραπλάνησης των πολιτών, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει απίστευτες διαστάσεις, είναι η κομματική προπαγάνδα. Η προπαγάνδα είναι τόσο παλιά όσο και τα κόμματα, όμως η τεχνολογική εξέλιξη της έδωσε νέα διάσταση. Η χρήση των σόσιαλ μιντια από τα κόμματα γίνεται με τρόπο που δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποιος λέει τι. Αυτά που υποστηρίζει ένα ακροδεξιό κόμμα για την οικονομία είναι ίδια με αυτά ενός ακροαριστερού. Προδότες του έθνους βλέπουν άλλωστε τόσο οι ακροδεξιοί όσο και οι ακροαριστεροί, ενώ εθνικές υπερηφάνειες με εθνικά νομίσματα φαντασιώνονται επίσης και οι μεν και οι δε. 

Διαβάζαμε, για παράδειγμα, τις τελευταίες ημέρες στα σόσιαλ μίντια, «αυτοί είναι οι προδότες ευρωβουλευτές που νομιμοποίησαν την παραγωγή φέτας στον Καναδά» - και η κατηγορία της «προδοσίας» έρχεται από ακροδεξιές κι ακροαριστερές σελίδες. Στο παιχνίδι αυτό των εντυπώσεων, που στήνεται με τέτοιους αβανταδόρικους χαρακτηρισμούς, στη συνέχεια συμμετέχουν όλοι. Μέχρι και ο ΣΥΡΙΖΑ βρήκε θέμα για να εκδώσει ανακοίνωση... για να καταγγείλει τους «προδότες» της φέτας! 

Ποια είναι η αλήθεια εδώ; Οτι οι ευρωβουλευτές δεν έκαναν τίποτα περισσότερο από το να εγκρίνουν αυτό που ήδη είχε συμφωνηθεί σε επίπεδο κυβερνήσεων της Ε.Ε., όπου ο υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει φαρδιά πλατιά για το ίδιο θέμα! Οι πολίτες δεν γνωρίζουν όμως ότι στην Ε.Ε. οι αποφάσεις ουσιαστικά λαμβάνονται στα Συμβούλια Υπουργών και το Ευρωκοινοβούλιο σπάνια διαφωνεί, μιας και η πλειοψηφία ανήκει στα κόμματα που κυβερνούν τα κράτη-μέλη. 

Με δυο λόγια, τσάμπα μαγκιές εκ του ασφαλούς... με στόχο την εξαπάτηση των πολιτών. Τώρα, αν μπούμε στην εξέταση και την ουσία του υποτιθέμενου θέματος, εκεί θα καταλήξουμε σε ακόμα χειρότερα συμπεράσματα, για πώληση ψευτοπατριωτισμού και ψευτοπροστασίας του συμφέροντος των παραγωγών φέτας. Πόσοι όμως θα καταλάβουν πώς ακριβώς έχουν τα πράγματα, και ειδικά η πλειοψηφία των πολιτών, που δεν γνωρίζει πώς λειτουργεί το διεθνές εμπόριο και πώς έχουν τα ζητήματα με την προστασία ΠΟΠ; Ελάχιστοι. Οι πολλοί νομίζουν και θα συνεχίσουν να νομίζουν ότι κάτι φοβερό και τρομερό συνέβη... και κάποιοι ανθέλληνες πούλησαν τα συμφέροντα της χώρας! 

Είναι καιρός όμως να καταλάβουν όλοι πως με τα ψέματα και με την πώληση ψευτοπατριωτισμού δεν προστατεύεται κανένας. Αντίθετα, τρέφεται ένα τεράστιο τέρας, που θα το βρούμε όλοι μας μπροστά μας.

 

                                                                                              Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. 

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 07 Μαρτίου 2017 10:27