Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 10:12

Εσύ, τα όρια σου και το ....σπίτι σου

Γράφτηκε από την

   της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

Τι είναι τα όρια μας; Μην είναι οι κάμποι...

    Ο άνθρωπος είναι μία μοναδική οντότητα που γεννιέται προικισμένος με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Σωματικά, νοητικά, κληρονομικά και ψυχολογικά.

Πάνω σε αυτό το οικοδόμημα -γιαπί προσθέτει τα υλικά του. Τα λιθαράκια της δύναμης και της ευθύνης σου απέναντι στους άλλους ανθρώπους. Το λόγου και της μόρφωσης. Του μυαλού και της ψυχής σου. Απαραίτητη προϋπόθεση για την διατήρηση ,στο χρόνο, του σπιτιού ,είναι η χάραξη ηθικών αξιών. Τα δοκάρια και οι στυλοβάτες που ακόμα και όταν φύγεις θα έχουν μείνει χαραγμένα στην μνήμη των συνανθρώπων σου. Με ποιόν τρόπο τις προασπίζεσαι και πόσο βολεύεσαι; Γράφεις και διεκδικείς την ιστορία σου με τον δικό σου ανοικτό η κρυφό τρόπο. Αυτό το σπίτι έχει μία άυλη προίκα. ¨Έχει μία πόρτα και ένα κουδούνι πάνω στο οποίο αναγράφεται το όνομα σου. Πόσο μεγάλο η μικρό είναι και  διαφοροποιείσαι  ανάλογα με τα όρια σου και τις ανάγκες Εσύ αποφασίζεις το πόσο θα είναι μία δανεική η αυτόνομη ζωή.

   Τα προσωπικά σου όρια θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως:

•          •Φυσικά όρια: ο χώρος και τα  προσωπικά αντικείμενα σου.

•          •Διανοητικά όρια: οι ιδέες, οι σκέψεις ,τα πιστεύω, οι αντιλήψεις σου

•          Συναισθηματικά όρια: τα συναισθήματα σου, πώς νιώθεις και βιώνεις την χαρά και την κορύφωση, τον πόνο και το δάκρυ .

•          Κοινωνικά όρια: πως  επιλέγεις φίλους και  κοινωνικές επαφές

•          Οικονομικά όρια: ορίζει το χρήμα την ζωή σου, πώς το κερδίζεις και πόσο οικονομικά ανεξάρτητος είσαι

•          Σεξουαλικά όρια:  ποιόν επιτρέπεις να σε αγγίξει και τι σε αηδιάζει

•          Χρονικά όρια:  πότε τρέχεις και πότε είσαι αδρανής .

   Ο καθένας μας, σύμφωνα με την προσωπικότητα , τα πιστεύω του και τις ιδέες του θέτει τα όρια του, πιο ελαστικά ή πιο αυστηρά ,ανάλογα με τον πιο έχουμε απέναντί μας κάθε φορά, και φυσικά ανάλογα με την  συναισθηματική κατάσταση έχουμε εκείνη τη στιγμή που θα εκδηλωθεί μια συμπεριφορά ή αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση. Πόσο μας αγγίζει μία κριτική όταν προέρχεται από άγνωστο η από καρδιακό φίλο; Είναι  αποδεκτή αν προέρχεται από κάποιον ξένο; Τα σύνορα αλλάζουν ανά πάσα στιγμή επειδή ήμαστε  ευάλωτοι ή υποχρεωμένοι να τις δεχτούμε ;

  Σε αυτό το σπίτι με ελαστικά πλαίσια (τα όρια σου)περνάει ο βιός σου. Πόσο ελαστικός και επιτρεπτικός ή αυστηρός και απόλυτος θα είσαι; Πόσα αντέχεις και πόσα βαριέσαι την καθημερινότητά σου; Θα κάνεις την ανατροπή αν ξέρεις ότι μπορεί να φέρει μία θετική αλλαγή στην ζωή σου.  Εσύ τα  ορίζεις  ή σου τα επιβάλλουν άλλοι; Μόνος σου χαράζεις πορεία και καλείσαι  να  δραστηριοποιηθείς η να μείνεις αδρανής. Στην πρακτική εφαρμογή εσύ θα αποσαφηνίσεις τα όρια αναγκών σου. Το πόσο ικανοποιημένος η απογοητευμένος είσαι είναι εντελώς μία προσωπική υπόθεση. Τα βγάζεις στην φόρα ή τα κρύβεις στα άδυτα της ψυχής σου. Δική σου απόφαση είναι και οι άλλοι οφείλουν να την σεβαστούν.

 
 
 
 
 
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018 10:16
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.