Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 15:20

Η υπόθεση Νovartis, η υπερσυνταγογράφιση και οι δήθεν έκπληκτοι

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Στις 21 Φεβρουαρίου 2012  με αφορμή την δημόσια συζήτηση και τις σφοδρές αντιπαραθέσεις που είχαν ξεσπάσει εντός του χώρου της υγείας και της πολιτικής με αφορμή την δημιουργία του ΕΟΠΥ από τον τότε υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο (κυβέρνηση Παπαδήμου), με στόχο την ηλεκτρονική συνταγογράφιση

και την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, γράφαμε στο vetonews (στηλη Editorial) την είδηση ότι «το αμερικανικό κράτος επέβαλε χρηματικό πρόστιμο στην Novartis γιατί ανακαλύφθηκε μετά από έρευνα, ότι χρηματοδοτούσε επί δέκα χρόνια γιατρούς, (και του ΕΣΥ),  προκειμένου να προωθεί ανενόχλητη τα προϊόντα στην ελληνική αγορά και τα εργαλεία της στα Ελληνικά νοσοκομεία εις βάρος άλλων ανταγωνιστών της». Αναρωτιόμαστε τότε, -όταν ουδείς από τους αριστεριδεξιούς τιμητές του σημερινού σκανδάλου ασχολήθηκε με το θέμα – «εάν θα πράξουν κάτι τα συνδικαλιστικά όργανα των γιατρών τόσο στα στα νοσοκομεία, όσο και στους κατά τόπους ιατρικούς συλλόγους, προκειμένου να δούμε ποιοι και με ποιο τίμημα συνταγογραφούσαν εις βάρος των ασφαλιστικών ταμείων η εάν θα γίνει κάποια συστηματική έρευνα από την πλευρά τους για να μάθουμε ποιοι κύριοι που υπηρετούσαν η υπηρέτησαν στο ΕΣΥ και αλλού καρπώθηκαν αυτά τα χρήματα;»

Εκείνη την περίοδο υπήρξε σφοδρή αντίδραση από μερίδα του Ιατρικού κόσμου για την μεταρρύθμιση που προωθούσε η τότε κυβέρνηση Παπανδρέου και συνέχισε η κυβέρνηση Παπαδήμου, υπό την ασφυκτική πίεση της τρόικας για την μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που κυμαινόταν σε δυσθεώρητα ύψη και την καθιέρωση ενός συστήματος που δεν θα επέτρεπε την υπερσυνταγογραφιση. Για το παραπάνω φαινόμενο δεν ευθύνεται μόνο το όνομα της συγκεκριμένου φαρμακευτικού κολοσσού που βρίσκεται στην επικαιρότητα  αλλά και άλλες εξωχώριες η εγχώριες μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες που προσέφεραν πλούσια κίνητρα σε όσους διέθεταν την δύναμη του συνταγολογίου.

Χωρίς περιστροφές μιλήσαμε για το πως γινόταν η «δουλειά»  ανάμεσα στους εμπλεκόμενους. Επισημάναμε ότι «οι Ιατροί γράφουν περιττά η επιπλέον φάρμακα που δεν τα χρειάζονται οι ασθενείς τους, που στο τέλος τα καταναλώνουν».

Εξηγήσαμε  το πώς, τι και γιατί του περίεργου φαινόμενου. «Ποιοι κερδίζουν από τις «βαριές» συνταγές; Μα φυσικά ο συγγραφέας τους δηλαδή ο Γιατρός. Από ποιόν κερδίζουν; Από τις φαρμακευτικές εταιρίες οι οποίες έχουν προνοήσει με τους περισσότερους από το σύνολο των Ιατρικών ειδικοτήτων, να έχουν καλές επαγγελματικές σχέσεις. Πληρώνονται; Στις περισσότερες των περιπτώσεων, ναι, η δουλειά γίνεται με το κομμάτι, (φασόν, στην αργκό της φαρμακευτικής πιάτσας) "όσα θα γράψεις τόσα θα πάρεις". Υπάρχουν και οι πιο ευγενείς που δεν καταδέχονται τα «ψιλά» και αποζημιώνονται εις είδος. Έτσι αδιάφορες συναντήσεις βαφτίζονται «επιστημονικά» συνέδρια στην Βαρκελώνη η σε άλλους εξωτικούς προορισμούς. Πρόκειται για μια πιο αναβαθμισμένη μέθοδο ώστε να αποζημιώνονται οι καλές υπηρεσίες. Συνταγογραφούν όλοι; Φυσικά, δικαίωμα στο να συνταγογραφεί έχει ο γιατρός που κάνει το Αγροτικό του στην "Παλιοπετινίτσα" Κοζάνης με τους παππούδες και τις γιαγιάδες να σχηματίζουν ουρές έξω από το ιατρείο του όπου στο τέλος φεύγοντας από το επαρχιακό φαρμακείο του χωριού να μην μπορούν να κρατήσουν στο ένα τους χέρι την σακούλα με τα φάρμακα».

Επίσης γράφαμε τότε -το 2012- ότι «μέχρι ώρας δεν έχει συγκινηθεί ουδείς αριστερό-ΠΑΣΟΚ-δεξιός συνδικαλιστής Ιατρός, …η τέλος πάντων, κάποια προσωπικότητα του χώρου για το αίσχος της υπερσυνταγογράφισης που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Γιατί με αυτή την νοοτροπία, βουλιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου στο τέλος αναγκάζονται να χρηματοδοτούνται από τα δάνεια που εξασφάλισε το Ελληνικό κράτος".

Αυτά λέγαμε και σημειώναμε πριν από έξι χρόνια, τότε μας πλησίασαν κάποιοι και σε φιλικό τόνο  μας επισήμαναν ότι «μπαίνουμε σε χωράφια όπου τα συμφέροντα και τα χρήματα  είναι πολλά». Βέβαια δεν ανακαλύψαμε την Αμερική,  οποίος επιθυμούσε, με λίγο ψάξιμο μπορούσε να μάθει πως δούλευε το ''σύστημα''. Απορώ όμως με τους σημερινούς έκπλήκτους και όσους πέφτουν από τα σύννεφα. Όσο και εάν θέλουν κάποιοι να στρέψουν το ενδιαφέρον στα πολιτικά πρόσωπα το ψωμί και το ζουμί, δηλαδή τα χρήματα, είναι αλλού, βρίσκονται στην σφαίρα των προσώπων του χώρου της Υγείας. Θα μάθουμε ποτέ για τα πρόσωπα που πλούτισαν από την αθρόα χρήση του συνταγολογίου; Από όσο διακρίνω ουδείς έχει διάθεση να ασχοληθεί.  Βέβαια για όλα τα παραπάνω ήταν αναγκαία προϋπόθεση  η «πολιτική ειρήνη» που συνήθως εξασφαλίζεται σε άλλο επίπεδο, με συμφωνίες στους «διαδρόμους» των υπουργείων που εμπλέκονται υπηρεσιακά η άλλα πρόσωπα που κινούνται στο περιβάλλον της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας. Αυτό που μένει πια να μάθουμε είναι εάν τελικά  χρηματίστηκαν  πρόσωπα της πολιτικής. Ας μείνουμε ψύχραιμοι και ας μην λησμονούμε ότι τα πολλά «χρήματα» δόθηκαν σε όσους είχαν την δύναμη των προμηθειών και του συνταγολογίου.   

Το πλήρες κείμενο που δημοσιεύτηκε το Φεβρουάριο του 2012 με τίτλο «η Σιωπή των Γιατρών» μπορείτε να το διαβάσετε με κλικ εδώ.

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 11 Φεβρουαρίου 2018 15:41
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.