Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 09:24

Οι άγνωστες γυναίκες

Γράφτηκε από την
Γυναίκες φιλόσοφοι από την αρχαία Ελλάδα Γυναίκες φιλόσοφοι από την αρχαία Ελλάδα

  της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

    Για τις περίφημες και διάσημες γυναίκες έχουν γραφτεί πολλά. Η φιλοσοφική σκέψη δεν ήταν προνόμιο των ανδρών. Περίπου 40 γυναίκες φιλόσοφοι και μαθηματικοί από τον 10ο αι. π.Χ. έως 5ο αι. μ.Χ..

Ανάμεσά τους οι Αρήτη, Διοτίμα, Θεανώ, Θυμϊστα, Λασθενία ,Περικτιόνη και φυσικά η Υπατία. Διάσημες γυναίκες άφησαν το στίγμα τους στην ιστορία της ανθρωπότητας. Για τις άγνωστες, τις βυθισμένες στην ρουτίνα των γεγονότων  ελάχιστα έχουν γραφτεί . Πως και για τι ξεχωρίζουν ;Το έργο τους είναι ορατό μόνο στους γνώστες Ποιός αναλογίζεται πως ισορροπούνε ανάμεσα στις μονότονες τις αφόρητες ίδιες καταστάσεις και τις μόνιμες υποχρεώσεις. Ποιός ζυγίζει τις μικρές και άγνωστες ηρωικές στιγμές τους;

   Αεικίνητες μέσα στην σιωπή πρωταγωνιστούν πίσω από τα φώτα της δημοσιότητας .Δίνουν έναν καθημερινό αγώνα για να βελτιώσουν μία κατάσταση ενώ δεν αλλάξει τίποτα στην άοσμη και άγευστη ζωή τους. Καταπολεμάνε την αχαριστία και την αγένεια πράττοντας το σωστό με βάση τα ηθικά μας κριτήρια ξερώντας a priori ότι  κανένας δεν θα τις αναγνωρίσει στο πλήθος. Το καθήκον και το πρέπει ,η υπερκόπωση και η ψυχική και σωματική φθορά συνδυάζονται άψογα με την κρυφή χαρά ότι διεκπεραίωσαν  σωστά  και ουσιαστικά το έργο τους. Δεν τις κινάγανε οι κάμερες επειδή δεν το επιδιώκουν και άλλωστε γίνεται γνωστό και όλοι επωφελούνται.

   Διαπρέπουν σε πολλούς εργασιακούς χώρους. Γιορτάζουν; Σίγουρα !αλλά δεν το κάνουν θέμα. Δεν βγάζουν σέλφι ,επειδή έχουν άλλα πράγματα να κάνουν. Ξεχωρίζουν σε ένα νοσοκομείο . όπου εξασκούν την νοσηλευτική. Τέχνη και επιστήμη υγείας που ασχολείται με την καθημερινή και λεπτομερή φροντίδα των ατόμων, της οικογένειας και της κοινότητας για τη πρόληψη, διατήρηση και αποκατάσταση της υγείας σε όλο το φάσμα των φυσιολογικών βιοψυχοκοινωνικών λειτουργιών της .Συνεργάζονται στενά με τον ιατρό και εφαρμόζουν, στη πράξη, τις ιατρικές οδηγίες. Εργάζονται με τους ασθενείς και τους γιατρούς. Ξεκινώντας από την καθαριότητα ενός τμήματος ,την διακριτικότητα πάνω στα προσωπικά θέματα και τελειώνοντας με την νοστιμιά ενός πιάτου που σερβίρεται ζεστό μέσα στην κακή ψυχολογική κατάσταση ενός αρρώστου. Το πρωινό χαμόγελο  μαζί με ένα άκακο αστειάκι αλλάζει εύκολα την διάθεση πολλών ανθρώπων. Η φροντίδα για την εύρυθμη λειτουργία ενός τμήματος. Η τήρηση του ωραρίου, η ιεράρχηση των νοσηλευτικών πράξεων, ο σεβασμός απέναντι στις ιδιαιτερότητες του κάθε ασθενούς σε συνδυασμό με την  προσοχή και την   επιμέλεια των ιατρικών πράξεων προφυλάσσουν τους ασθενείς από πιθανά ιατρογεννή λάθη. Οι άγνωστες γυναίκες αξίζουν άλλα δεν το κάνουν θέμα..Αφήνουν το στίγμα τους στην μνήμη των ασθενών κάνοντας πιο ευχάριστες τις στιγμές της αγωνίας και της αρρώστιας .Χρόνια τους πολλά!   

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 07 Μαρτίου 2018 09:28
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.