Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 13:34

Απούσα η Δυτική μακεδονία απο την "Έγκριση Οδικού Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022" που ανακοίνωσε η κυβέρνηση

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η αναφορά του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργου Δακή στο περιφερειακό συμβούλιο στο Άργος Ορεστικό «ότι η Καστοριά δεν περιλαμβάνεται στις άμεσες στρατηγικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για την κατασκευή δικτύων ΦΑ μέχρι το 2021»,

προκάλεσε αίσθηση σε όσους το άκουσαν αλλά ταυτόχρονα  προκάλεσε μεγαλύτερη αίσθηση το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε επί τόπου και άμεσα από τον Περιφερειάρχη ο οποίος ως επικεφαλής του Περιφερειακού συμβουλίου βρισκόταν μόλις πέντε χλμ μακριά από τον σχεδιαζόμενο  κόμβο εξόδου του ΦΑ.

 

Πραγματικά διαβάζοντας κανείς το φύλλο της εφημερίδα της κυβερνήσεως που επικαλέστηκε ο κ Δακης δεν αναφέρει πουθενά ότι η Καστοριά περιλαμβάνεται στις περιοχές όπου θα αναπτυχθούν δίκτυα ΦΑ έως το 2022. Το γεγονός αυτό δημιουργεί πλείστα  ερωτηματικά, γιατί το επίμαχο ΦΕΚ 59/18-1-2018 με θέμα «Έγκριση Οδικού Χάρτη Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022» που στην ουσία αποτελεί την απόφαση του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής Πολιτικής, περιγράφει με λεπτομέρειες το σχέδιο της κυβέρνησης για την μεγαλύτερη διείσδυση του ΦΑ στην κατανάλωση, αναφέρει  τις περιοχές που θα γίνουν επεκτάσεις η θα κατασκευαστούν δίκτυα ΦΑ, αλλά δεν αναφέρει πουθενά την περιοχή της δυτικής Μακεδονίας και την Καστοριά.

 Πιο συγκεκριμένα στο κομμάτι της «Εσωτερικής Αγοράς Φυσικού Αερίου 2017-2022» στο ΦΕΚ αναφέρεται ότι «Προγραμματίζεται με χρονικό ορίζοντα το 2021 η επέκταση των υφιστάμενων δικτύων διανομής σε Αττική, Θεσσαλία και Θεσσαλονίκη (ΕΔΑ Αττικής και ΕΔΑ Θεσσαλίας – Θεσσαλονίκης) και η εντατικοποίηση αξιοποίησης του υφιστάμενων δικτύων με νέες συνδέσεις».  Επίσης αναφέρεται με σαφήνεια ότι  «Προγραμματίζεται μέχρι 31.12.2021 η κατασκευή δικτύων διανομής σε νέες γεωγραφικές περιοχές όπου οι όροι βιωσιμότητας είναι ικανοποιητικοί και πιο συγκεκριμένα σε Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία (33χλμ.) και Α. Μακεδονία –Θράκη (490 χλμ.) (ΔΕΔΑ/ΔΕΠΑ)».

Η αλήθεια είναι ότι ως «νέα περιοχή» δεν αναγράφεται ούτε ονοματίζεται πουθενά η Δυτική Μακεδονία και πιο συγκεκριμένα η Καστοριά. Ακόμη και στο θέμα της ανάπτυξής δικτύων διανομής CNG που αφορά την περιοχή των Γρεβενών δεν αναγράφεται καμία περιοχή παρότι η συγκεκριμένη δράση προβλέπει έργα δεξαμενών αποθήκευσης αερίου κλπ.

Η παραπάνω απόφαση ελήφθη και δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 15 Ιανουαρίου 2018 φέρει την υπογραφή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και 11 υπουργών μεταξύ αυτών και του Γιώργου Σταθάκη ο οποίος δεκαπέντε μέρες αργότερα στις 30 Ιανουαρίου στην πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καστοριάς ανακοίνωσε ότι «έως το 2023 προβλέπεται για τους δήμους  Καστοριάς, Άργους Ορεστικου και Γρεβενών η ανάπτυξη και λειτουργία 138,6 χλμ δικτύων  χαμηλής πίεσης και 15 χλμ δικτύων μέσης πίεσης ΦΑ ενώ τα έργα κατασκευής του δικτύου διανομής θα ξεκινήσουν το 2019».

Το ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί οι εξαγγελίες του υπουργού δεν περιγράφονται στον οδικό χάρτη που αποφάσισε λίγες ημέρες νωρίτερα η κυβέρνηση  για την ανάπτυξη του ΦΑ στην Ελλάδα; Εάν η Καστοριά αναφερόταν στο ΦΕΚ οδικού χάρτη ανάπτυξης ΦΑ,  χρειαζόταν να έρθει ο υπουργός σε πανηγυρική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της πόλης να μιλήσει για τα μελλοντικά σχέδια; Τότε τι ακριβώς συμβαίνει; Υπάρχει κάποιοι εμπόδιο η πρόβλημα και επισήμως η περιοχή της Καστοριάς απουσιάζει από τέτοιους σχεδιασμούς. Μήπως η αναφορά ότι προγραμματίζονται «νέα δίκτυα» εκεί που οι «όροι βιωσιμότητας είναι ικανοποιητικοί» κρύβει κάτι για την περιοχή που συζητάμε;

Για να προλάβω τους επιθετικούς προσδιορισμούς των προθύμων της περιφερειακής "αυλής", σε κανέναν περιφερειακό σύμβουλο δεν δημιουργούνται εύλογες απορίες για τα παραπάνω ερωτήματα;

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 16 Μαρτίου 2018 15:56
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.