Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 11:35

Δεν είχε πρόθεση αλλά...

Γράφτηκε από την

   της  ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

     Κάθε 8 του Μάρτη ζούμε ένα θαύμα. Γιορτάζει μόνο το ασθενές φύλο . Ενώ, οι άντρες και οι γυναίκες έχουμε πολλά κοινά χαρακτηριστικά το βιολογικό φύλο μας καθορίζεται κατά βάση

από το είδος των γεννητικών οργάνων με τα οποία γεννήθηκε ο οργανισμός, ενώ τα μέρη τους διακρίνονται σε εσωτερικά και εξωτερικά. Όλα τα ζώα που έχουν φύλο έχουν εσωτερικά γεννητικά όργανα, στα οποία παράγονται οι γαμέτες( όρχεις στους αρσενικούς και τις ωοθήκες στους θηλυκούς οργανισμούς). Τα δύο φύλα αποτελούν την βάση για την αναπαραγωγή .

      Το τιμούμενο πρόσωπο , η Γυναίκα από θύμα γίνεται πρωταγωνίστρια. Από σκλάβα γίνεται βασίλισσα. Από το φτύσιμο  γίνεται ήρωας. Αναγνωρίζονται τα εσωτερικά και τα εξωτερικά της προσόντα, τον δυνατό της χαρακτήρα και ο ιδιαίτερος της ψυχισμός. Δικαιούται να ομιλήσει δημόσια και να εκφράσει ελεύθερα τις σκέψεις και επιθυμίες της. Όλοι θυμούνται ότι μία μάνα τους γέννησε, μία κοπέλα τους αγάπησε και μία σύζυγος τους περίθαλψε όταν αρρώστησαν. Η γυναίκα που πουλάει τον έρωτα δεν μπαίνει στην αξιολόγηση παραμένοντας εργαλείο για την σεξουαλική αποσυμφόρηση και την ψυχική εκτόνωση.Η γυναίκα θα πρέπει να μαλακώνει αλλά όχι να αποδυναμώνει τον άντρα. (Σ. Φρόιντ ).    Για μία ημέρα κυριαρχεί μία γιορτινή ατμόσφαιρα. Οι άνδρες τρέχουν να αγοράσου λουλούδια, δώρα και να προσφέρουν διάφορες υπηρεσίες. Για να ξεχαστεί για λίγο το θύμα. Να πετάξει τις ανασφάλειας της και να ανοίξει λίγο τα φτερά της. Να σχεδιάσει μία καλύτερη ζωή. Να θωρακιστεί απέναντι στις κριτικές και τις χολές που συνήθως την στολίζουν.

    Μετά όλα επιστρέφουνε στην σκληρή πραγματικότητα. Ο άντρας γυρίζει στην ρουτίνα. Βρίζει ,επιτίθεται λεκτικά και σωματικά ,προπηλακίζει , φτύνει και τελικά σκοτώνει. Όταν τον ρωτάνε για τι ;δηλώνει δεν είχα την πρόθεση αλλά ΄΄ ...εννοώντας ότι η γυναίκα φταίει. Πολλά τα παραδείγματα που μας οδηγούν στο ίδιο συμπέρασμα. Μπορεί να μας έχουνε προϊδεάσει για πολλά θετικά στοιχεία σε ότι αφορά την αναγνώριση της θέσης της γυναίκας στην κοινωνία αλλά...τίποτα δεν άλλαξε. Θα μείνει πάντα θύμα!

    Τι μετράει παραπάνω στην ζωή μας ;Η πρόθεση η το αποτέλεσμα των πράξεων μας; Λειτουργούμε με βάση το συμφέρον μας και τις ανάγκες μας; Όταν η έκβαση είναι κακή  κρίνουμε με βάση την πρόθεση και όταν έχει καλή έκβαση με βάση το αποτέλεσμα δικαιολογώντας;  "Αθωώσαν", ουσιαστικά, τον βιομήχανο Ιωσήφ Βαγιωνή οι ιατροδικαστές, που διενήργησαν νεκροψία στο πτώμα της άτυχης 33χρονης φίλης του Ελένης Πίσχου, την οποία είχε τραυματίσει θανάσιμα με ένα ξιφίδιο στις 24/2/94 μέσα στο γραφείο του στη Λυκόβρυση. Ο παραολυμπιονίκης Οσκαρ Πιστόριους  σκότωσε τη σύντροφό του (13.02,2013) και παραδέχτηκε , ότι "έκανε ένα λάθος", και  δεν είχε πρόθεση να τη σκοτώσει. Στην Σητεία (2019)ο σύζυγος δεν είχε πρόθεση να την στραγγαλίσει αλλά <<ξέφυγε>> πάνω στον καυγά. Εκ των υστέρων όλοι θυμούνται την συχνή και την τακτική κακοποίηση της μητέρας δύο παιδιών. Αλλά είναι πλέον αργά!

 

Eugenia Heliopoulou

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 09 Μαρτίου 2019 11:39
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.