Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 10:15

Σε ρυθμούς Πολιτισμού η Πτολεμαϊδα - Το 3ο Πολυθεματικό Φεστιβάλ πολιτισμού «Η πόλη γιορτάΖΕΙ» είναι γεγονός

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

«Η πόλη γιορτάΖΕΙ», ξεκίνησε δειλά - δειλά το 2017 ως μια εβδομάδα εκδηλώσεων και σήμερα, τρία χρόνια μετά η Πτολεμαΐδα από τις 5 έως 21 Απριλίου, θα γιορτάζει στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφέ, σε όλες τις δημόσιες και

δημοτικές αίθουσες, όπου θα παίζεται Θέατρο, θα γίνονται συναυλίες, θ ‘ακούγονται αισθαντικές μουσικές του δρόμου, θα γίνουν εκθέσεις με σημαντικούς εικαστικούς, θα προβληθούν ταινίες και θα λάβουν χώρα παρουσιάσεις βιβλίων  που το προηγούμενο διάστημα βράβευσε με τις επιλογές του το αναγνωστικό κοινό.  Για τους πιο «ψαγμένους» θα υπάρχουν σεμινάρια για το θέατρο, την μουσική, την απόδοση και έκφραση του λόγου από θεατρικό κείμενο, την χαρακτική  καθώς και δημιουργικές δράσεις για τα παιδιά της πόλης.

Η "Υψικάμινος" ...ένεκα ΔΕΗ είναι ο σύλλογος, - σαν αυτές τις παρέες που στο τέλος μπορεί να γράφουν ιστορία - που είχε την αρχική ιδέα της γιορτής στην Πτολεμαΐδα.  Φιλοδοξούν για 16 ημέρες να "σηκώσουν" την πόλη στο πόδι,  να βγάλουν τους κατοίκους στις πλατείες, στους δρόμους, στα καφέ,  στις αίθουσες συναυλιών και θεάτρου δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα γιορτής και δημιουργίας.

Οι περσινές εκδηλώσεις ήταν αφιερωμένες στην προσφορά και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, φέτος οι διοργανωτές τιμούν εάν βασικό συνοδοιπόρο του νεοσύστατου πολιτιστικού θεσμού της πόλης, έναν επιστήμονα και άνθρωπο με κοινωνική προσφορά στην πόλη και τους ανθρώπους της, τον Χρήστο Κατσίνα, που πρόσφατα έφυγε αιφνίδια από την ζωή.

Από τις μουσικές βραδιές ξεχωρίζουν, το Σάββατο 6 Απριλίου η ζωντανή εμφάνιση του Δημήτρη Ζερβουδάκη, την Τρίτη 16 Απριλίου η συναυλία του Χρήστου θηβαίου, όπου θα αναβιώσει την ατμόσφαιρα και τους ήχους της πλατείας Εξαρχείων, μέσα από  μουσικές αναφορές στον Παύλο Σιδηρόπουλο και το Νικόλα Ασιμο. Επίσης το Σάββατο 20 Απριλίου η Άλκηστης Πρωτοψάλτη μέσα από την μουσική παράσταση «Σε απευθείας σύνδεση» θα ξεδιπλώσει, με κέφι, ευαισθησία και με πολλές δόσεις νοσταλγίας σε μικρούς και μεγάλους, όλα τα αγαπημένα δικά της τραγούδια.

Η Πτολεμαΐδα είναι αμιγώς προσφυγική πόλη και με τα δεκάδες χωριά που περιμετρικά αποτελούν το περιαστικό της ιστό, φέρει όχι μόνο τα τραύματα της προσφυγιάς, αλλά και τα τραύματα ορισμένων από τις μεγαλύτερες θηριωδίες που διέπραξαν οι Ναζί στο Β Παγκόσμιο πόλεμο στα χωριά Μεσόβουνο, Πύργοι και Ερμακιά Εορδαίας.   Έτσι οι Εικαστικοί Σάββας Πουρσανίδης και ο Παναγιώτης Τανιμανίδης με τα έργα τους, αναψηλαφούν το παρελθόν, σκαλίζουν την τραυματισμένη μνήμη, προσκαλώντας τον επισκέπτη σε αναστοχασμό για την κατανόηση του παρελθόντος. Με το έργο των δύο  εικαστικών αλληλοεπιδρά μια ομάδα επτά καλλιτεχνών σε επιμέλεια του Μάνου Στεφανίδη και της Αλεξάνδρας Τσιτσιντά.

Στην ανακαινισμένη αίθουσα του πνευματικού κέντρου της πόλης το θεατρόφιλο κοινό θα ‘χει την τύχη να παρακολουθήσει δυο σημαντικές παραστάσεις που συζητήθηκαν έντονα την προηγούμενη περίοδο. Ο συνταρακτικός μονόλογος του Τάσου Ιορδανίδη σε σκηνοθεσία Σοφίας Αδαμίδου, από το  αντιπολεμικό αριστούργημα του Ντάλτον Τράμπο «Ο Johnny πήρε το όπλο του», θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 10 Απριλίου. Το έργο  συγκλονίζει με την δύναμη και την αμεσότητά του θέτοντας τον άνθρωπο απέναντι στην  προαιώνια πρόκληση,  δηλαδή να στέκεται αντιμέτωπος με την ευθύνη του.

Επίσης, την Κυριακή 14 Απριλίου θα παρουσιαστεί το βραβευμένο μυθιστόρημα του Θωμά Κοροβίνη «Αριστος» με κεντρικό θέμα την ζωή του φερόμενου ως δράκου του Σέϊχ Σού Θόδωρου Παγκρατίδη που μεταφέρθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Γιώργου Παπαγεωργίου.    

Σε ότι αφορά το βιβλίο, ξεχωρίζει η παρουσίαση της έκδοσης με τίτλο «Το αίμα αθώων» του ιστορικού και καθηγητή στο πανεπιστήμιο Μακεδονία Στράτου Δαρδανά που ερευνά με διεξοδικό τρόπο  το θέμα των αντιποίνων που εφάρμοζαν οι ναζί κατά την Γερμανική κατοχή στους πληθυσμούς της Μακεδονίας, αλλά  και ο τίτλος του βιβλίου «Ο θρύλος του Ασλάν Καπλάν» του Θωμά Κοροβίνη,  όπου μέσα από τον θυελλώδη έρωτα ενός Τουρκαλβανού και μιας Ισπανοεβραίας, ο συγγραφέας ανασυνθέτει το πολυπολιτισμικό και πολυεθνικό μωσαϊκό της Θεσσαλονίκης, παραμονές του πρώτου Παγκοσμίου πολέμου.

Ταλαντούχοι ηθοποιοί, όπως η Φιλάρετη Κομνηνού και Γρηγόρης Βαλτινός, θα μιλήσουν για το θέατρο, την εκφορά και την εκφραστικότητα του θεατρικού λόγου, ενώ  ο τραγουδοποιός Κώστας Θωμαΐδης θα μιλήσει για τις ρίζες της ελληνικής μουσικής, τις επιρροές και την εξέλιξη της στο χρόνο.

Οι εκδηλώσεις "Η πόλη Γιορτάζει", ολοκληρώνονται την Κυριακή 21 Απριλίου, με την συναυλία του τραγουδοποιού Φοίβου Δεληβοριά.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την υποστήριξη του υπουργείου Πολιτισμού, την  συνδρομή της ΔΕΗ, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονία και της εταιρίας Delco logistic company.

Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 05 Απριλίου 2019 10:28
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.