Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 09:33

Βρέχει στην Πατησίων

Γράφτηκε από την

της ΕΥΓΕΝΙΑΣ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ


Η οδός Πατησίων , από τους κυριότερους οδικούς άξονες της Αθήνας, έχει μήκος 4,5 χιλιομέτρων. Ξεκινά από την οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας,

πενήντα μέτρα από την πλατεία Ομονοίας, και με κατεύθυνση προς βορρά, οδηγεί στα Πατήσια, συνοικία της Αθήνας από την οποία έλαβε το όνομά της. Παλαιότερα, και έως τα μέσα του 20ού αιώνα, τα Πατήσια ήταν ύπαιθρος και ο δρόμος αυτός συνέδεε τα Πατήσια με την Αθήνα, διερχόμενος από άκτιστες εκτάσεις. Με την ανάπτυξη όμως της Αθήνας, και μέχρι τη δεκαετία του 1970, η Πατησίων εξελίχθηκε σε σημαντικό δρόμο που διέρχεται μέσα από την πόλη, ανάμεσα σε συνοικίες όπως του Μουσείου, η Κυψέλη, η Πλατεία Βικτωρίας και η Πλατεία Αμερικής. 
Ο καιρός κρύος και μουντός. Ο κόσμος τρέχει ,νευρικός στους δρόμους γύρω από το κέντρο. Για να προλάβει τις δουλειές .Να προλάβει και την βροχή. Τελευταία ο καιρός μας κάνει έχει μπερδέψει πολύ με τα τσαλιμάκια του. Μαυρίζει απειλητικά ο ουρανός και εκεί που τρέχεις να κρυφτείς ,από την καταιγίδα, ο ήλιος βγαίνει και σου σκάει ένα μεγάλο χαμόγελο. Μία λιακάδα που σε τρελαίνει. Μια ομορφιά που δικαιολογεί για τη αγαπάς και λατρεύεις αυτόν τον τόπο. Καμαρώνεις και επιβραδύνεις το βήμα σου. Οι πνεύμονες σου γεμίζουν με το απίθανο άρωμα των ανθισμένων νεραντζιών και για λίγα λεπτά χαλαρώνεις όμως το σκηνικό πάλι αλλάζει. Σε κλάσμα δευτερολέπτων ο ουρανός μαυρίζει και αρχίζει μία καταρρακτώδης βροχή. Όπου φύγει φύγει. Οι αλλοδαποί μικροπωλητές, μόνιμοι τα τελευταία 20 χρόνια, μπροστά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, τσουβαλιάζουν άρον άρον την πραμάτεια τους σε τεράστια λερωμένα σεντόνια. Τα ρίχνουν άνετα στην πλάτη τους και εξαφανίζονται. Το σκηνικό αδειάζει. Οι μόνοι που κοιτούν με απάθεια την βροχή είναι οι ναρκομανείς. Για αυτούς τίποτα δεν αλλάζει. Είτε βρέχει είτε όχι αυτοί παραμένουν εκεί. Ξάπλα ή όρθιοι ,είναι σε φάση αναμονής για τον ΄΄ άνθρωπο ΄΄ τους το βαποράκι. Ασυζήτητα τον δέχονται η διαπραγματεύονται μία καλύτερη τιμή. Χωρίς ντροπή κάνουν χρήση μπροστά στα μάτια των περαστικών. Ξέρουν ότι κανείς δεν θα τους σταματήσει. Με δική τους ευθύνη οδηγούνται σταδιακά και σίγουρα .Στον θάνατο. Αξιοσημείωτη η προσπάθεια των επίδοξων υποψήφιων δημάρχων να δώσουν λύση στο πρόβλημα αλλά όλοι ξέρουμε ότι τα κυκλώματα προμήθειας και διανομής του μαύρου θανάτου δεν θα σπάσουν. Είναι πολλά τα λεφτά και πολλοί έχουν μερίδιο. 
Ο άστατος καιρός της Αθήνας σε παραπέμπει στη άστατη ψυχολογική κατάσταση πολλών Αθηναίων. Ταλαιπωρημένοι από την οικονομική κρίση και τον αγώνα της επιβίωσης έχουν δεδομένη την συμπαράσταση της φύσης. Δυσανασχετούν. Μια γελάνε μια κλαίνε. Παραπονιούνται που οι συχνές αλλαγές του καιρού τους αποδοκιμάζει συχνά. Ναι! τους έχει κουράσει. Είναι προνομιούχοι που ζούνε σε τόσο όμορφη χώρα ή είναι δυσαρεστημένοι αποδέκτες κλιματικής αλλαγής; Μήπως η φύση εκδικείται για αυτά που της κάναμε;

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 20 Απριλίου 2019 10:32
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.