Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 12:51

Οι Ρομά, οι συγκεντρώσεις των κομμάτων και ο δημοσιογραφικός λόγος

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Σε συνθήκες κρίσης η και πολιτικής οξύτητας οι άνθρωποι χωρίς καμία αναστολή βγάζουν από μέσα τους είτε αυθόρμητα είτε από σκοπιμότητα, τα πιο δύσκολα, τα αχώνευτα στοιχεία τους, αυτά που τους κάμνουν να μοιάζουν με την μαύρη παραμορφωμένη σκιά τους.

Έχει κατακλυστεί τις τελευταίες ημέρες το διαδίκτυο με «δημοσιογραφικές επιτυχίες» δηλαδή φωτογραφίες που δείχνουν ΡΟΜΑ να κρατούν σημαίες στις προεκλογικές του συγκεντρώσεις του κυβερνητικού κόμματος η να τους δείχνουν να κατεβαίνουν από λεωφορεία που τους μεταφέρουν πλησίον των εκδηλώσεων. Οι φωτογραφίες στις πλείστες των περιπτώσεων  συνοδεύονται με απαξιωτικά η πικρόχολα σχόλια και αναφορές για την πολύπαθη μειονότητα  των συμπολιτών μας.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί εκ των δημοσιογράφων που σχολιάζουν με τέτοιο ειρωνικό τρόπο δεν έχουν επισκεφθεί ποτέ καταυλισμό των  ΡΟΜΑ, δεν εισέλθει στην σκηνή τους, στο μουσαμαδένιο σπιτικό τους η σε σπίτι όπως όλων ημών, να δεχτούν την φιλοξενία τους, να πιούν νερό από το ποτήρι που θα τους προσφέρουν και να γευτούν από τις λιχουδιές που γιαγιά τσιγγάνα θε φέρει στα γρήγορα. Τους αναγνωρίζουν μόνο από την εικόνα του δρόμου, όταν τους βλέπουν  να ανακυκλώνουν σίδερα και πλαστικά η στα δικαστήρια για τις παραβατικές συμπεριφορές συνήθως για ναρκωτικά και μικροκλοπές. Η δημοσιογραφική γύμνια στο απόγειο της.

Οι "καλοί" συνάδελφοι αναγνωρίζουν σε όλους τους υπόλοιπους πολίτες το δικαίωμα να πηγαίνουν ακόμη και οργανωμένα με λεωφορεία στις συγκεντρώσεις των κομμάτων τους, πληρώνοντας οι ίδιοι το κόμιστρο η εάν διαθέτει χρήματα το ίδιο το κόμμα τους. Το θεωρούν κανονικότητα, δεν τους απασχολεί, δεν το σχολιάζουν όταν το πράττουν τα κόμματα που εναλλάσσονται η εναλλάχθηκαν στην εξουσία. Δεν φωτογραφίζουν τους οπαδούς του Κυριάκου, της Φώφης και του Αλέξη ως κάτι το αξιοπερίεργο. Το κάνουν όμως με τους Ρομά. Και αυτό είναι το πρόβλημα, ότι με τον τρόπο τους στοχοποιούν μια ολόκληρη μειονοτική ομάδα συμπολιτών μας, της δαιμονοποιούν το δικαίωμα να συμπεριφέρεται όπως και οι υπόλοιποι, και να έχει επιλογές και κομματικές προτιμήσεις όπως έχουν όλοι οι άλλοι οι συμπολίτες μας.

Για αυτούς τους δημοσιογράφους και τα ΜΜΕ  που έχουν την ευθύνη του δημόσιου λόγου σε βασικές αρχές που άπτονται των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών και που δεν πρέπει να τους διακρίνουν ανάλογα με την φυλή η το χρώμα τους, ταιριάζει μόνο ντροπή.

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 23 Μαϊος 2019 13:13
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.