Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 09 Ιουνίου 2019 19:46

Εδώ είναι Βαλκάνια δεν είναι παίξε γέλασε

Γράφτηκε από την

της Ευγενίας Ηλιoπούλου

Μοιράζω το ψωμί/σας δίνω το παγούρι
ντιρετεμ λε ντιλέμ
στα μάτια σας κοιτάζω/και λέω ένα τραγούδι
ντιρετεμ λε ντιλέμ
και το τραγούδι λέει/πως παίρνω την ευθύνη
ντιρετεμ λε ντιλέμ
πως είμαι αρχηγός/σ’ αυτό το πανηγύρι
Δ.Σαβόπουλος 1971

   Και ξαφνικά όλοι ανακάλυψαν το σύστημα έχει πάγιες εντολές  κινητικότητας των Δ.Υ.( Π.χ. Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για μετάταξη (5) υπαλλήλων της κατηγορίας ΠΕ του κλάδου Δικαστικών Υπαλλήλων ΠΕ Πληροφορικής .Πρόσκληση για την Απόσπαση Υπαλλήλων στο Γραφείο της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης Σας ενημερώνουμε για την έκδοση της με αριθ. πρωτ.: )..και φυσικά έχει τα τρωτά του σημεία . Τις μετατάξεις και τις αποσπάσεις τις βιώσαμε, εμείς οι εργαζόμενοι στο δημόσιο, χρόνια τώρα. Ξέραμε για τι υπολειτουργούσαν  νοσηλευτικά τμήματα.  τα  γραφεία  προσωπικού και διοικητικού μας.Ξέραμε για τι δεν μπορούσαν να γίνου προσλήψεις. Η εκάστοτε κυβέρνηση είχε ακολουθήσει την πεπατημένη και οι βουλευτές της  ΄΄ καλούσανε για βοήθεια ΄΄ τα δικά τους παιδιά . Για να βάλουνε εξειδικευμένο χέρι (και δικού τους ανθρώπου)στην διεκπεραίωση του έργου. Της σωτηρίας του τόπου. Και κανείς δεν έλεγχε πώς θα πραγματοποιηθούν τα υποσχόμενα. Με τον ίδιο μισθό αλλά σε άλλες συνθήκες εργασίας. Και άλλες επαφές με την εξουσία..

   Η Ελλάδα μας είναι ίσως η μοναδική χώρα όπου ο ένας στους δύο έβαλε υποψηφιότητα  στις εκλογές των προηγούμενων ημερών. Τι πρόγραμμα πολιτικό  είχαν και τι ακριβώς πρεσβεύουν αυτοί οι  φιλόδοξοι συν έλληνες; Το έκαναν  επειδή είναι σωτήρες και ανιδιοτελείς;  Στροφή στην πορεία και μηδενικές αντοχές στο ρουσφέτι υπόσχονταν ,μόλις παίρνανε  θέση ,οι καινούργιοι  αλλά προς το τέλος της θητείας τους κατέληγαν στις μετακινήσεις τελευταίας ώρας. Δοκιμασμένη συνταγή  με αλάνθαστο βαλκάνιο πνεύμα.   ΄΄Η κινητικότητα βάζει τέλος στο πελατειακό κράτος΄΄ δήλωσε η κυρία Ο. Γεροβασίλη υποσχόμενη ότι θα ελέγξει την κάθε υπογραφή  της αγνοώντας όμως ότι οι περισσότερες μετακινήσεις είχαν  ελεγχθεί και εκκρεμούσαν καιρό μήνες τώρα .Τώρα που χάσαμε τον έλεγχο για το πόσοι  και πόσες βολεύτηκαν στην σκιά της Βουλής (συγγενείς πρώτου και δεύτερου βαθμού ,μπατζανάκη και συνεφάδες ,ξαδέρφια και φίλοι από τα παλιά) απορούμε. Μόνο με βάση το ίδιο επώνυμο θα βρούμε πολλούς και πολλές βολεμένους.

    Ο Σαββόπουλος ήξερε ότι όποιος μοιράζει το ψωμί και δίνει το παγούρι  ισχυρίζεται  ότι  παίρνει και την ευθύνη για να γίνει  αρχηγός σε αυτό το πανηγύρι  των Βαλκανίων όπου τίποτα δεν θα αλλάξει. Το πεπατημένο είναι να υπόσχεσαι ότι θα κάνεις πολλά  για να κερδίσεις μόνο εσύ. Ο Μητσοτάκης άλλαξε και λούκ με ριχτό πουκάμισο και ..βλέπουμε  ¨Όποιος ακολουθεί τους άλλους δεν φτάνει ποτέ μπροστά τους ΄΄ έλεγε ο Λεονάρντο ντα Βίντσι   που κυνηγούσε ,και αυτός  την αριστεία. Προφανώς δεν ήξερε ότι στα Βαλκάνια το να κάνεις ακριβώς τι κάνανε οι προηγούμενοι είναι η πιο εγγυημένη συνταγή επιτυχίας. 

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 10 Ιουνίου 2019 08:32
ΕΥΓΕΝΙΑ ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΥ

       Γεννήθηκε σε μία πόλη της Ρουμανίας από Έλληνες γονείς. Για πολλά χρόνια στερήθηκε την ελληνική υπηκοότητα επειδή ανήκε στους πολιτικούς πρόσφυγες (sans patrie). Στην Ελλάδα έφτασε το 1980. Από μικρή ονειρευόταν και μοχθούσε να γνωρίσει την Ελλάδα. Σπούδασε την Ιατρική και  απέκτησε μία πλούσια μόρφωση  (λογοτεχνία, τέχνη, ιστορία των λαών ). Για πολλά χρόνια ασχολήθηκε με την μουσική (ερμηνεία, κιθάρα και μαντολίνο) και την φωτογραφική τέχνη. Ταξιδεύει συνέχεια  αναζητώντας καινούργιες εμπειρίες και γνώσεις.  

Εργάζεται ως πλαστικός χειρούργος.  Πιστεύει στις ηθικές αρχές και την αξιοπρέπεια ενός ιατρού. Θεωρεί ότι η ιατρική είναι λειτούργημα και όχι επάγγελμα. Ως εκ τούτου προσφέρει τις υπηρεσίες μου, εδώ και 27 χρόνια., στο ΕΣΥ σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Αττικής (ΚΑΤ).

   Οι πρώτες δοκιμές στο γραπτό λόγο ήτανε χρονογραφήματα (σε μορφή αλληλογραφίας) και ελάχιστα ποιήματα. Τα πρώτα βήματα ήταν αρχικά στα ρουμάνικα και μετά στα ελληνικά.. Από το 1984 έως σήμερα δημοσίευσε (αφιλοκερδώς) πάνω από 700 άρθρα σε πολλές εφημερίδες όπως: Κυριακάτικη Απογευματινή, Καθημερινή, Αθηναϊκή, Ακρόπολις, Ελευθεροτυπία. Από το 1999 γράφει μόνιμα στην Αυγή.  Επίσης με την εφημερίδα Έβρου Πολίτης της Θράκης(2006) , την εφημερίδα Χαλανδρίου Φλυαρία.(2004) και το vetonews.gr από το 2010.