Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 09:06

Οι λεπτομέρειες που συνέβαλαν στην ήττα του Λευτέρη Ιωαννίδη στο δήμο Κοζάνης Η ευρεία νίκη του Λάζαρου Μαλούτα

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η νίκη του Λάζαρου Μαλούτα στο Δήμο Κοζάνης με ποσοστό 55,42% και 16.390 ψήφους έναντι 44,58%  και 13.186 ψήφους του Λευτέρη Ιωαννίδη, επαναφέρει ως θριαμβευτή στον δημαρχιακό θώκο τον ηττημένο Λάζαρο του 2014 και μαζί με αυτόν

επανεισέρχεται με αξιώσεις στο πολιτικό παιχνίδι, μετά το σοκ του 2015, ο επί 33 έτη ενεργός στην αυτοδιοίκηση και κεντρική πολιτική σκηνή Πάρις Κουκουλόπουλος.

Το ποσοστό που έλαβε ο Μαλούτας στις πρόσφατες εκλογές κατά την πρώτη Κυριακή 27,90% είναι μεγάλο, αλλά υπολείπεται του 44% που έλαβε το 2014. Η συμμετοχή Σημανδράκου σε αυτές τις δημοτικές εκλογές συσπείρωσε στην κάλπη όλο το πρώην προεδρικό ΠασοκοKιναλ που βρίσκεται απέναντι στο πολιτικό σύστημα του δημαρχείου όπως το γνωρίσαμε επί Πάρη και το βλέπουμε να διαιωνίζεται επί  Μαλούτα. Ο Γιάννης Παπαϊορδανιδης για παράδειγμα και ο κύκλος επιρροής του που δεν είναι ασήμαντος, στήριξε ανοικτά και με προεκλογικό αγώνα την υποψηφιότητα Σημανδράκου όπου στον συνδυασμό του είναι ενσωματωμένος ένας δυναμικός κεντροαριστερός Πυρήνας, με φιλοδοξίες για την πόλη και με έντονη καχυποψία η έχθρα απέναντι στην κρατούσα πλειοψηφία της νέας δημοτικής αρχής.  

Τολμώ να πω ότι η νίκη Μαλούτα  δεν είναι μόνο θριαμβευτική αλλά είναι σπουδαία, γιατί ένας αυτοδιοικητικός  που ηττήθηκε το ’14, κατάφερε σε πρώτο επίπεδο να εξαφανίσει τις γκρίνιες και τις αμφισβητήσεις στο πρόσωπο του, να ανασυγκροτηθεί και να κάνει στοχευμένη αντιπολίτευση στην δημοτική αρχή για κάθε μικρή η μεγάλη επιλογή της. Δεν είναι από τα εύκολα να χάνεις τον δήμο και παρ'όλη την φθορά του χρόνου που έχεις στην πλάτη σου, να καταφέρνεις να νικάς τον φρέσκο στην πολιτική και πολύ νεότερο αντίπαλο σου που δεν πρόλαβε καλά καλά να ζεστάνει την δημαρχιακή καρέκλα.

Ο κ. Ιωαννίδης φαίνεται ότι δεν αρέσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ

Ο συνδυασμός του κ. Ιωαννίδη την πρώτη Κυριακή με 23,29% έλαβε 82 ψήφους λιγότερους απτοί έλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ στο δήμο Κοζάνης (22,39 % και 9116 ψήφους). Εάν υπολογίσουμε τους ψήφους ότι ορισμένων του ψηφοδελτίου του που προέρχονται από την κεντροδεξιά και την κεντροαριστερά τελικά είναι ακόμη πιο μεγάλο το ποσοστό των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ που προτίμησαν να κάνουν άλλες επιλογές για δήμαρχο. Ο κ. Ιωαννίδης με ευθύνη δική του και του στενού του περιβάλλοντος δείχνει να μην είναι αρεστός σε μερίδα ψηφοφόρων του κυβερνητικού κόμματος .

Τι πήγε λάθος στον συνδυασμό Κοζάνη τόπος να ζεις του Λευτέρη Ιωαννίδη και δεν μπόρεσε να κερδίσει μια δεύτερη θητεία προκείμενου να ολοκληρώσει το έργο του; 

Ο Λ Ιωαννίδης με έντονες σχέσεις γύρω από το κίνημα της πολιτικής Οικολογίας φαίνεται ότι παρερμήνευσε την εντολή του εκλογικού σώματος το 2014. Από το 24,81% του πρώτου γύρου κέρδισε τον αντίπαλο του με 57.38 % και μάλλον πίστεψε ότι όλοι αυτοί που ψήφισαν τον συνδυασμό του είτε την πρώτη είτε την δεύτερη Κυριακή, ασπάζονται ως «ιερές γραφές» ορισμένες Οικολογικές απόψεις της κίνησης και μάλιστα για μείζονα προβλήματα της περιοχής.   Ο κ. Ιωαννίδης με συνεπικουρία του λόμπι της WWF και ορισμένους ‘’σκληρούς’’ της πολιτικής οικολογίας, συγκρούστηκε «με το καλημέρα σας» στο θέμα της 5ης μονάδας διατυπώνοντας απόψεις για την μη αναγκαιότητα λειτουργίας της, θέμα που βρίσκεται  πέρα από τις αρμοδιότητες του δήμαρχου. Αυτό δυσαρέστησε αρκετούς.  Δεν είναι τυχαίο, ότι ο πρώτος υπουργός ενέργειας της κυβέρνησης ΣΥΡΖΑ ΑΝΕΛ Π. Λαφαζάνης, κατά την τριήμερη επίσκεψη του στην Κοζάνη τον Απρίλιο του 2015  είδε τους πάντες, επισκέφτηκε ορυχεία, περιφέρεια, συνδικαλιστές πέρασε έξω από το δημαρχείο, αλλά επιδεικτικά αρνήθηκε να κάνει μια στάση και να τον επισκεφθεί. Μια διάχυτη δυσαρέσκεια σε όλο το ΣΥΡΙΖΑ για τα πρώτα δείγματα γραφής του δήμαρχου που είχε την αμέριστη στήριξη του κόμματος ήταν εμφανής ακόμη από την αρχή της θητείας του..

Μέρος της κοινής γνώμης που ακόμη θεωρεί την παρουσία της ΔΕΗ ‘’ευλογία’’ για την περιοχή, που εξαρτώνται τα εισοδήματα της και ο πλούτος της από την εστω αποδυναμωμένη παρουσία της, αισθάνθηκε ότι ο δήμαρχος με την ρητορική του, την στάση και τις δημόσιες θέσεις του τουλάχιστον τα δυο πρώτα χρόνια της θητείας του υπονόμευσε την οικονομική και εργασιακή τους αξιοπρέπεια. Όταν ο Ιωαννίδης αντιλήφθηκε την ‘’ζημιά’’, άλλαξε την στάση του αλλά ήταν αργά. Στην συνείδηση των περισσοτέρων είχε καταγραφεί ως ένας από τους εχθρούς της ΔΕΗ  και από τους υπονομευτές της λειτουργίας της. Η παρουσία του Λάζαρου Μαλούτα μια μέρα πριν από τις δεύτερες κάλπες στην 5η μονάδα το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που εκτελείται στην χώρα έστελνε το μήνυμα που είχαν ανάγκη οι ψηφοφόροι της Κοζάνης. 

Οι σχέσεις του με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ

Το ράγισμα των σχέσεων του δημάρχου με το κόμμα που τον στήριξε στις εκλογές, όσο περνά ο καιρός γίνεται μεγαλύτερο.  Η ευθύνη καταλογίζεται περισσότερο στον δήμαρχο που δεν έκανε ουδεμιά προσπάθεια βελτίωσης του κλίματος. Ενώ στην Αθήνα συνδιαλέγεται με όλα τα  στελέχη της κυβέρνησης, στην Κοζάνη περιφρονεί η αδιαφορεί στην ύπαρξη τοπικών στελεχών. Συνδιαλέγεται μόνο με τον παλαιοσυνδικαλιστη της ΔΕΗ Μανώλη Κουτσοσίμο  και τον φρέσκο του Συριζα μόλις το 2012 Χάρη Κουζιακη. 

Επέλεξε να συγκρουστεί με σφοδρότητα μ’ένα από τα ιστορικά στελέχη της τοπικής αριστεράς και του ΣΥΡΙΖΑ  τον Γιώργο Μητλιάγκα, με σκληρές δημόσιες ανακοινώσεις εναντίον του προσώπου του και με απειλές ότι θα κληθεί να λογοδοτήσει στην δικαιοσύνη γιατί ο τελευταίος με δημόσια επιστολή του καταλόγισε ευθύνες για θέματα της ΔΕΥΑΚ στο πρωτοπαλίκαρο του Πάρη και αργότερα του Λάζαρου.  Ο κ. Ιωαννίδης για όλη την διάρκεια της θητείας του από δική του και μόνο επιλογή θα’χει μονίμως ένα κομμάτι του τοπικού κυβερνητικού κόμματος απέναντι του. Για παράδειγμα ο Λάκης Γκούμας δημοτικός σύμβουλος και ο Νίκος Χατσίδης περιφερειακός σύμβουλος -αντικατέστησε τον Θ. Μουμουλίδη- είναι στελέχη από τον στενό πυρήνα του τοπικού σύριζα που θα τοποθετηθούν απέναντι στον δήμαρχο. Ο πρώτος που ανήκει στα βασικά στελέχη της Κίνησης πέρασε στο περιθώριο, ενώ στην συνέχεια έθεσε υποψηφιότητα με τον Ευάγγελο Σημανδράκο και εκλέχθηκε 5ος στην σειρά σύμβουλος με 435 σταυρούς. Ο κ. Χατσίδης επιχειρηματίας και λογιστής, από φίλος της δημαρχιακής αρχής έγινε πολέμιος της, με αποκορύφωμα την αντιπαράθεση επαγγελματιών της εστίασης για σωρεία προβλημάτων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του δήμου και ειδικά στο θέμα της εφαρμογής του νόμου για το κάπνισμα. Επίσης ο κ. Χατσίδης έθεσε υποψηφιότητα στον συνδυασμού του Λάζαρου Μαλούτα, δεν εκλέχθηκε αλλά έλαβε 379 ψήφους.

Ο κ. Ιωαννίδης έχει και μια άλλη επίσης σοβαρή απώλεια αυτή την φορά όμως από τον πολιτικό του χώρο τους Οικολογους της Κοζάνης. Πρόκειται για  την δημοτική σύμβουλο και πρώην πρόεδρο του ΟΑΠΝ Φανή Φτακα. Εξ αίτιας εξυπηρέτησης προσωπικών του επιλογών και μόνο, η Φτάκα οδηγήθηκε εκτός ΟΑΠΝ και στην συνέχεια αδρανοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο. Ενας από τους ελάχιστους δραστήριους συμβούλους και από τους λίγους του συνδυασμού που ξέρει την παλιά Κοζάνη όχι μόνο δεν ήταν υποψήφια σύμβουλος, αλλά δεν συμμετείχε καν στην προεκλογική εκστρατεία. Μεγάλος απών δήλωσε και ο Λάζαρος Τσικριτζής, ο μέντορας του δημάρχου, μαχητής, με σημαντικές περγαμηνές στην πολιτική Οικολογία, ο άνθρωπος  που ήξερε να θέτει θέματα στην τοπική πολιτική ατζέντα και να την επηρεάζει, το έκανε εξάλλου με επιτυχία την πρώτη περίοδο της δημοτικής αρχής οδηγήθηκε και αυτός στο περιθώριο.

Επίσης ως σημαντική απώλεια καταγράφεται η μη ανανέωση συμμετοχής στα ψηφοδέλτια του γνωστού Πιανίστα, συνθέτη και αντιδημάρχου Παναγιώτη Δημόπουλου,  με σημαντικές αναφορές και προσβάσεις σε ακροατήριο που έτσι η αλλιώς ο κ. Ιωαννίδης και ο συνδυασμός του δεν είχε καμία τύχη η επιρροή.

Διαχειριστική αδυναμία και έλλειψη πολιτικής πυγμής

Ο κ. Ιωαννίδης έθεσε ψηλά τον πήχη στην καθημερινότητα του πολίτη στην πόλη και ορθώς. Όμως έβαλε στο στόχαστρό της μια ολόκληρη επαγγελματική ομάδα (καφέ, εστίαση κλπ.)  δείχνοντας τους επιδεικτικά, απειλώντας τους ότι δεν θα διστάσει να επιβάλλει πρόστιμα για παραβάσεις τους κλπ. Η έπαρση ως προς το συγκεκριμένο θέμα έγινε μεγαλύτερη από την ακατανόητη συμπεριφορά της παράταξης του, να ταυτίσουν όλη αυτή την επαγγελματική ομάδα με προνομιακές σχέσεις με την  διοίκηση Μαλούτα.

Έδειξε διαχειριστική αδυναμία, έλλειψη κοινωνικής και πολιτικής πυγμής σε αρκετά θέματα της αρμοδιότητας του.

Ανέκρουσε πρύμνα στην υπόθεση  δημιουργίας συγχρόνων κοιμητηρίων  για τρία η τέσσερα χωριά στην υπόθεση γνωστή «ως Κλείτος».

 Οι εμπλεκόμενοι στο χώρο της Ειδικής Αγωγής αμεα κλπ. του χρεώνουν περιφρονητική συμπεριφορά στην υπόθεση «Ειδικό δημοτικό σχολείο». Από τα σεβάσμια πρόσωπα της πόλης και του χώρου των ΑΜΕΑ με αφορμή την ανάδειξη από πλευράς μας του παρασκηνίου με το κτίριο- σχολείο στον Κλειτο και την εξορία του Ειδικού δημοτικού στον Τετράλοφο, μας έλεγε ότι «δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το ράπισμα που δεχθήκαμε από τον δήμαρχο από την στάση του στο συγκεκριμένο θέμα».

Προκάλεσε την κοινή γνώμη και την κοινή λογική με την κατώτερη των περιστάσεων αντιμετώπιση του θέματος των σκύλων που κατασπάραξαν τον 5χρονο αγόρι. Έχασε την ευκαιρία ως δήμαρχος να ορθώσει το ανάστημα του πάνω από το ασαφές γράμμα του νόμου και να προστατεύσει από την μια μεριά την μνήμη του 5χρονου -παιδί μετανάστριας από την Βουλγαρία- και από την άλλη την φήμη της πόλης. Οι δηλώσεις του ιδίου και της αντιδημάρχου του εκείνη την πονεμένη περίοδο, ότι ‘’τα σκυλιά θα δοθούν για υιοθεσία εφαρμόζοντας το γράμμα του νόμου’’ έχουν μείνει στην ιστορία.  

Επέλεξε να επενδύσει στην δημιουργία χώρου αναψυχής στον περιοχή του σιδηροδρομικού σταθμού (με το ΣΒΑΚ) ενώ άφησε σε τρίτη μοίρα την αναθεώρηση του ΓΠΣ που εκκρεμεί στις λεπτομέρειες εδώ και χρόνια γεγονός που θα έδινε προοπτική στην πόλη και θα πρόσφερε στην ανάπτυξη της οικοδομικής δραστηριότητας και του κατασκευαστικού τομέα. Από προσωπική και μόνο στρατηγική στενών συνεργατών του απέτυχε να συνδέσει την δημιουργία μιας νέας πόλης που γεννιέται  στα νοτιοδυτικά της Κοζάνης με το όραμα ανάπτυξης της Κοζάνης Βιβλιοθήκη στρατόπεδο δάσος υπαίθριο θέατρο έως την ΖΕΠ.

Οι δημότες,  ακόμη και το νοικοκύρεμα και όσα κατάφερε ο  αντιδήμαρχος Γ. Βαλαής στα Οικονομικά, ο δήμαρχος και οι στενοί του συνεργάτες το υπονόμευσαν, θέτοντας το σε αντιδιαστολή με την περιφορά των μπλε τετραδίων που διακινούσαν στο διαδίκτυο και στις δημόσιες τοποθετήσεις τους. Οι δημότες δεν κατάλαβαν ότι αυτό αφορά άμεσα την τσέπη τους αλλά εξέλαβαν το γεγονός ως μια συνήθη αντιπαράθεση του νυν και του πρώην δημάρχου. Ο κ. Ιωαννίδης δυσαρέστησε ουκ ολίγους με συνέχιση του συστήματος «της παρέας» που διακατείχε και τους προηγούμενους  στην διοίκηση του δήμου. Κουμπάροι, συγγενείς, σύζυγοι συμβούλων και κολλητών, παρατρεχάμενων  σε θέσεις νομικών προσώπων του δήμου, με μοναδικό  κριτήριο, αυτό του χειροκροτητή και όχι πρόσωπα με επαγγελματική επάρκεια και παρουσία στην πόλη.

Το σύστημα της "παρέας" 

Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι δύο σημαντικά πρόσωπα που κοσμούν την πόλη με την προσωπική τους διαδρομή, την προσφορά τους και την κοινωνική τους δράση, με αδιαμφισβήτητη επιρροή και αποδοχή σε όλους τους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους η Τάσα Σιόμου και ο Τάσος Γκλούμπος ήταν ανύπαρκτοι για τον κ. Ιωαννίδη και τους στενούς του συνεργάτες. Η Τάσα δεν μπορούσε να φανεί χρήσιμη στον δήμαρχο ούτε για το εγχείρημα της νέας βιβλιοθήκες, ενώ ο Γκλούμπος με την 25εταή δράση του στον Πανελλαδικής εμβέλειας Φιλοπρόοδο κι αυτός ήταν αχρείαστος στο δήμο που ήθελε να φτιάξει ο Ιωαννίδης. Δεν ξέρω εάν πρόκειται για περιφρόνηση η εκδικητικότητα, αλλά ενθυμούμαι με θλίψη ότι στην πανηγυρική  τριημερία που έγινε στην αίθουσα Κοβενταρειο λίγο διάστημα πριν από την έναρξη λειτουργίας της νέας  βιβλιοθήκης, μίλησαν ως εισηγητές απίστευτοι τύποι, παπάδες αρχιμανδρίτες κολλητοί και κολαούζοι ακόμη και κουμπάροι των νέων προσώπων της δημοτικής αρχής, πάνω από 40 άτομα, κι όμως δεν βρέθηκε ούτε ένα θέμα για την Σιόμου τον άνθρωπο που διακόνησε επί μακρόν την βιβλιοθήκη στο πλευρό του αείμνηστου Βασίλη Σιαμπανόπουλου. 

Από νωρίς το δημιούργημα της αυτοδιοκητικης κίνησης έπεσε σε αδράνεια,  τα πάντα κουβεντιάζονται στην Εκτελεστική επιτροπή του δήμου  και όσοι έμειναν στην κίνηση παραιτήθηκαν η έφυγαν για τοι σπίτι τους βλέποντας ότι το κύτταρο λειτουργίας της δεν υφίστατο πάρα μόνο ως βραχίονας υποστήριξης των προσώπων που βρίσκονταν σε επιτελικές θέσεις στον δήμο.

Στα σοβαρά συστήματα εξουσίας που μακροημερεύουν εκτός από το βασικό και αδιαμφησβήτητο πόλο αφήνουν χώρο για λόγους επιβίωσης δημιουργίας και άλλων πόλων επιρροής που μπορούν να συσπειρώσουν χρήσιμες δυνάμεις. Στην περίπτωση που συζητάμε, για λόγους και μόνο έντονης ανασφάλειας που διακατείχε το Ιωαννίδη δεν μπόρεσε να υπάρξει τέτοιος χώρος σπείρωσης εντός  του συνδυασμού του. Οι μη χειροκροτητές του εκδιώχθηκαν η αδρανοποιήθηκαν.

Τέλος ο κ. Ιωαννίδης υποτίμησε την αντιπολίτευση που έκανε ο Μαλούτας εντός του δημοτικού συμβουλίου, τα θέματα που αναδείκνυε ως δική του αντζέντα, όπου κάποιες φορές υπερτερούσαν και κάλυπταν την ατζέντα που προωθούσε η δημοτική αρχή.

Εχασα γιατί δεν "άλλαξα"

Όλα τα παραπάνω αθροίζουν πολλές λεπτομέρειες που συνέβαλαν ώστε ο κος Ιωαννίδης να μην είναι ο νικητής στο αποτέλεσμα της κάλπης της Α Κυριακής και να βλέπει την πλάτη του Μαλούτα.

Ο κος Ιωαννίδης αμέσως μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των εκλογών με δήλωση του, έριξε τα φταίξιμο στους πολίτες γιατί τάχα μου δεν κατάλαβαν καλά ότι ο ίδιος και η παράταξη του αρνήθηκαν να «αλλάξουν» προκειμένου να παραμείνουν  στην εξουσία. [Αναλαμβάνω την ευθύνη του αποτελέσματος, ...η κίνηση ήρθε να αλλάξει τα πράγματα και όχι να αλλάξει η ίδια προκειμένου να παραμείνει στην εξουσία Ο αγώνας συνεχίζεται].

Προς το παρόν φαίνεται οτι δεν έχουν καταλάβει ακόμη.

Τελευταία τροποποίηση στις Τρίτη, 18 Ιουνίου 2019 09:37
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.