Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Τρίτη, 06 Αυγούστου 2019 15:37

Ο ασύλητος τάφος και η «πλούσια» νεκρή στη Μαυροπηγή Κοζάνης

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

Η δοκιμαστική τομή που έκαναν οι αρχαιολόγοι κάτω από τα χαλάσματα ενός σύγχρονου σπιτιού που κατεδαφίστηκε πρόσφατα από την ΔΕΗ για να προχωρήσει η διάνοιξη του ορυχείου στην Μαυροπηγή Κοζάνης,

έκρυβε μια πολύ μεγάλη έκπληξη.

Μόλις άρχισαν να απομακρύνονται τα μπάζα  και τσιμέντα από τα θεμέλια του σπιτιού, αποκαλύφθηκε ένας λακκοειδής τάφος, των Υστεροελληνιστικών χρόνων (προς τα τέλη του 1ου αιώνα π.Χ.), με πλούσια κτερίσματα. Ο τάφος προς έκπληξη των αρχαιολόγων εντοπίστηκε ασύλητος και αδιατάρακτος από τη σύγχρονη δόμηση. Αυτό που εντυπωσίασε ιδιαίτερα την ανασκαφική ομάδα δεν είναι τόσο ο ίδιος ο τάφος όσο το περιεχόμενο του. Σύμφωνα με την Αρχαιολόγο, υπεύθυνη της Ανασκαφής και προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης Αρετή Χονδρογιάννη, «η νεκρή που βρέθηκε στον τάφο είναι τοποθετημένη σε μια περίτεχνη χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται σε άριστη κατάσταση, ενώ τα χάλκινα στοιχεία του κρεββατιού φέρουν στοιχεία διακόσμησης και εικονογραφίας που  θα φανούν στο σύνολο τους κατά την συντήρηση τους».

Η Χάλκινη νεκρική κλίνη που διατηρείται στο σύνολο της είναι σπάνια για τον βορειοελλαδικό χώρο και μοναδική ως ακέραιο αντικείμενο για το σύνολο του ελλαδικού χώρου, σύμφωνα με τα διαθέσιμα δημοσιευμένα αρχαιολογικά δεδομένα. Επίσης το εύρημα  παρέχει πολύτιμες πληροφορίες  για την επίπλωση της περιόδου, το εξελιγμένο επίπεδο της  μεταλλοτεχνίας, αλλά και για τα ταφικά έθιμα και την κοινωνική διαστρωμάτωση του οικισμού στον οποίο ανήκει η ταφή.

«Η νεκρή γυναίκα ήταν κτερισμένη με πέντε πήλινα μυροδοχεία και ένα γυάλινο ενώ στο κεφάλι και στο χέρι της βρέθηκαν επτά χρυσά ελάσματα" που οι αρχαιολόγοι υποθέτουν ότι  κοσμούσαν κάποιο ύφασμα ή κόσμημα κεφαλής από άλλο υλικό. "Στο στόμα της βρέθηκε χρυσό έλασμα – πιθανόν επιστόμιο, ενώ πάνω στο δεξί της χέρι διατηρήθηκαν χρυσές ίνες και ένα μικρό χρυσό αντικείμενο, πιθανόν από διακοσμημένο ύφασμα».

Τα οστά της νεκρής μεταφέρθηκαν στα εργαστήρια του Αρχαιολογικού μουσείου Αιανής και το επόμενο διάστημα μέσω της ανθρωπολογικής μελέτης που θα ακολουθήσει θα οριστικοποιηθεί ταυτότητα του φύλου , η ηλικία ακόμη και τα αίτια του θανάτου. Η κα Αρετή Χονδρογιάννη αναφέρει στο ΑΠΕ ΜΠΕ «έχουμε να κάνουμε με μια πλούσια γυναίκα η με γυναίκα που είχε ιδιαίτερη θέση στην κοινωνία της εποχής αλλά  με περισσότερη σιγουριά θα μπορούμε να  μιλήσουμε μετά  την ολοκλήρωση της ανασκαφής και την αξιολόγηση όλων των στοιχείων για το εάν πρόκειται για συνήθει ταφικά έθιμα της εποχής η για ταφή ενός σημαίνοντος προσώπου».

               Η ανασκαφή στην περιοχή της Μαυροπηγής είναι σε εξέλιξη και το συγκεκριμένο εύρημα εντοπίστηκε 1,5 μέτρο  από την επιφάνεια του εδάφους ακριβώς κάτω από το θεμέλιο της κατοικίας που κατεδαφίστηκε από την ΔΕΗ.  Το χωριό Μαυροπηγή απαλλοτριώθηκε από την ΔΕΗ και οι κάτοικοι του εγκατέλειψαν τις κατοικίες τους προκειμένου η ΔΕΗ να προχωρήσει στην διάνοιξη του νέου ορυχείου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της αρχαιολογικής έρευνας στην Μαυροπηγη έχουμε πυκνή και συνεχόμενη κατοίκηση που ξεκινά από την ύστερη εποχή του Χαλκού 1600 πΧ και φθάνει έως και τους ύστερους Βυζαντινούς χρόνους 1600 μΧ. Τα ευρήματα που έχουν έλθει στο φως, όπως οικισμοί, νεκροταφεία, μεμονωμένες κατασκευές και αγροικίες, μαρτυρούν την αδιάλειπτη κατοίκηση της περιοχής τα τελευταία 3.600 χρόνια.

πηγη:ΑΠΕ ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 08 Αυγούστου 2019 19:51
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.