Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 18:05

Οι εκλογές τελείωσαν, οι "προκλήσεις" και η επόμενη ημέρα για το ΠΔΜ

Γράφτηκε από τον
φωτο απο τις εκλογές για την ανάδειξη Πρυτανικών αρχών φωτο απο τις εκλογές για την ανάδειξη Πρυτανικών αρχών

του Σπύρου Κουταβα

Στις 31 Αυγούστου 2022 όταν θα ολοκληρώνεται η θητεία της σημερινής νεοεκλεγείσας Πρυτανικής αρχής, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας δεν θα θυμίζει σε τίποτα την σημερινή του εικόνα.

Η υπόθεση ΤΕΙ θα’χει τοποθετηθεί στην θέση ενός ιστορικού παρελθόντος, οι απόφοιτοι του ΤΕΙ που εισήλθαν ως τελευταίοι εισακτέοι το 2018 θα’χουν λάβει το πτυχίο τους τα διπλά προγράμματα σπουδών για τους παλιούς των ΤΕΙ και τους νέους φοιτητές δεν θα υφίστανται και κάθε είδους επετηρίδα της προ του 2019 εποχής θα ‘χει κλείσει οριστικά. Επίσης το νέο πανεπιστήμιο το 2022 θα ετοιμάζεται να δώσει διπλώματα και πτυχία στους πρώτους αποφοίτους των νέων τμημάτων που δημιουργήθηκαν με τον νόμο Γαβρόγλου. Επίσης ενα μεγάλο μέρος της πανεπιστημιούπολης θα λειτουργεί επισήμως στην ΖΕΠ στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις που κτίζονται και το άλλο μέρος θα λειτουργεί στο σημερινό αξιοζήλευτο πανεπιστημιακό κάμπους που υπάρχει στα Κοίλα Κοζάνης. Το 2022 δεν θα υπάρχουν όπως σήμερα ενοικιαζόμενα  διάσπαρτα κτίρια του πανεπιστημίου στην πόλη η γραφεία διοίκησης κλπ  και το νέο πανεπιστήμιο θα λειτουργεί σε δυο μεγάλες υποδομές στην ΖΕΠ και στα Κοίλα Κοζάνης.

Από μόνο του αυτό το στοιχείο θα λειτουργεί ελκτικά ως προς την προτίμηση των υποψηφίων φοιτητών.  Αλλά από ‘ότι φαίνεται το στοιχείο αυτό δεν επαρκεί. Χρειάζεται το νέο πανεπιστήμιο με τα 25 τμήματα σε όλη την Περιφέρεια να γίνει ισχυρό ως προς το περιεχόμενο σπουδών του, στο παραγόμενο έργο, στην εκπόνηση ερευνητικών εργασιών, στην έρευνα και την προσέλκυση χρημάτων από κάθε πηγή της Ευρώπης η του ιδιωτικού τομέα. Κι εδώ χρειάζεται προσπάθεια ζήλος και σκληρή δουλειά από ‘όλους κυρίως από τα μέλη ΔΕΠ, παλιούς και νέους, από τους νέους ερευνητές, από τα μέλη των ΕΔΙΠ ΕΕΠ κλπ. τους υπαλλήλους του ιδρύματος.  

 Τα αποτελέσματα δεν θα είναι άμεσα ούτε γρήγορα, αλλά χρειάζεται από τώρα να μπουν ακόμη πιο στέρεες βάσεις από το πρόσφατο παρελθόν για την επιτυχή έκβαση του στόχου. Το πανεπιστήμιο πρέπει να αποκτήσει διεθνές αποτύπωμα. Η πρόσφατη δημοσιοποίηση στοιχείων για την ποιότητα του πανεπιστημιακού ερευνητικού έργου που γίνεται στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και που είδε το φως της δημοσιότητας μόνο ελπίδες μπορεί να δημιουργεί για το μέλλον. Χρειάζεται όμως επιπλέον εξωστρέφεια και ένας νέος πατριωτισμός για πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για παράδειγμα σένα οργανωμένο περιβάλλον του εξωτερικού και εδώ μας φαντάζουν έως αδύνατα. Γιατί να μην μπορούμε;  Ας μην ξεχνούμε ότι στο νέο πανεπιστήμιο υπάρχουν νησίδες αριστείας, καινοτομίας, και έρευνας που μπορεί να μην είναι ευρύτερα γνωστές στην δημόσια σφαίρα αλλά είναι γνωστές στον επιστημονικό περίγυρο.

Οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι  που εκλέχτηκαν πρόσφατα ως νέα διοίκηση στο ΠΔΜ  και όσοι τους επιβράβευσαν με την ψήφο τους, φαίνεται ότι μοιράζονται ένα τέτοιο σχέδιο για την επόμενη ημέρα του πανεπιστημίου. Φαίνεται ότι συναντήθηκαν σε μια οριογραμμή για να συνεχίσουν ως μεγαλύτερη και πιο πολυπληθέστερη ομάδα στο επόμενο σημείο που είναι ψηλότερα. Ορισμένοι εξ αυτών είναι σαραντάρηδες στην πιο δημιουργική και ορεξάτη περίοδο της ζωής τους. Έχουν φιλοδοξίες, στόχους για την δουλειά τους το εργαστήριό τους την ομάδα τους.

Η τοπική κοινωνία και οι φορείς  θα βοηθήσουν όπου και όπως μπορούν στο μέρος που τους αναλογεί, αυτή την βοήθεια εξάλλου πρόσφεραν  και στο παρελθόν.  

Η επόμενη ημέρα για το πανεπιστήμιο ξεκινά με ένα θετικό πρόσημο σε όλες τις συνθήκες.

Όλο αυτό το διάστημα των συζητήσεων της απορρόφησης του ΤΕΙ από το πανεπιστήμιο και της εκλογικής διαδικασίας, ειπώθηκαν δημόσιες κουβέντες και υπήρξε δημόσιος λόγος με έντονη χολή και δηλητήριο που δεν συνηθίζεται στους ακαδημαϊκούς χώρους. Η νέα διοίκηση και με αφορμή την ευρεία αποδοχή που είχε ο λόγος της από το εκλογικό σώμα, οφείλει να δώσει το χέρι σε όλους ανεξαιρέτως, ανεξαρτήτως  τι έπραξαν στο παρελθόν, να "μοιράσει το παιχνίδι" γιατί σε αυτή την διαδρομή δεν πρέπει να απουσιάσει κανείς. Εκτός κι αν κάποιος επιθυμεί να αυτό εξαιρεθεί από αυτή την προσπάθεια.

Το εκλογικό σώμα έστειλε ένα σοφό μήνυμα. Επιβράβευσε στην θέση του πρύτανη τον Θεόδωρο Θεοδουλίδη το πρόσωπο που πρωταγωνιστηκε θετικά, με σταθερότητα και συνέπεια σε όλη την διάρκεια των διαπραγματεύσεων και συζητήσεων με το υπουργείο Παιδείας την λειτουργία του νέου πανεπιστημίου και όρισε στην θέση των αντιπρυτάνεων επίσης τέσσερις καθηγητές που πρωταγωνίστησαν θετικά στο όλο εγχείρημα, δύο αξιόλογους ακαδημαϊκούς από το παλιό πανεπιστήμιο και δύο από το πρώην ΤΕΙ.

Η δήλωση του νέου πρύτανη στο ΑΠΕ ΜΠΕ  μετά το αποτέλεσμα των εκλογών για την επόμενη μέρα του ιδρύματος  ότι  «όλοι μαζί με το νέο πρυτανικό συμβούλιο που εκλέχτηκε, θα εργαστούμε σκληρά  για να δημιουργήσουμε ένα  δυνατό, ισχυρό και Διεθνές Πανεπιστήμιο της δυτικής Μακεδονίας», είναι χαρακτηριστική, αλλά ταυτόχρονα ας είναι το μέτρο που θα κρίνεται κάθε φορά η νέα διοίκηση για το έργο της.  

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 22 Αυγούστου 2019 18:26
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.