Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Κυριακή, 25 Αυγούστου 2019 12:10

Φλώρινα: Υπό το φως των λιμνών και του φεγγαριού στον Αγ Αχίλλειο η μεγάλη συναυλία των εκδηλώσεων "Πρέσπες 2019" (βιντεο φωτο)

Γράφτηκε από τον

Του Σπύρου Κουταβά

Οι Έλληνες ποιητές που μίλησαν για την ελευθερία, το πάθος του έρωτα, την αγάπη και την λησμονιά, ήταν  παρόντες σε μια μυσταγωγική βραδιά στο νησάκι του Αγ. Αχίλλειου  πού φρόντισαν με κάθε λεπτομέρεια οι διοργανωτές των φετινών Πρεσπείων 2019.

Οι εκδηλώσεις φέτος κλείνουν τριάντα χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας και ο Οργανισμός των Πρεσπών φρόντισε να σφραγίσει αυτά τα σημαντικά γενέθλια, αφιερώνοντας το πρώτο μέρος της βραδιάς στον λόγο των ποιητών που τραγουδήθηκαν όσο κανείς άλλος στις πολύχρονες εκδηλώσεις των Πρεσπών, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών, ενώ από την άλλη τίμησαν τον άνθρωπο που ανέσκαψε και ανέδειξε το βυζαντινό Παρελθόν της Πρέσπας αλλά και την Βασιλική του Αγ. Αχιλλείου τον αείμνηστο Νίκο Μουτσόπουλο.   

Σε μια μυσταγωγική ατμόσφαιρα με το φως των λιμνών και το μισοφέγγαρο του Αυγούστου  να φωτίζει τα ερείπια της Βυζαντινής Βασιλικής του Αγ. Αχιλλείου, ο Μανώλης Μητσιάς με την δωρική φωνή του,μετέφερε με αριστοτεχνικό τρόπο στην σκηνή στίχους και τραγούδια από τους μεγάλους ποιητές  απο την Σαπφώ και τον Άγγελο Σικελιανό έως τον Ρίτσο και τον Βάρναλη. Η Καρυαφυλλιά Καραμπέτη  με την σπαρακτική αγωνία της Αντιγόνης στον εκφραστικό λόγο της, τραγούδησε για την ελευθερία, τον ανεκπλήρωτο έρωτα και την λησμονιά, μέσα από τους στίχους του Ν. Λαπαθιώτη, του Γκάτσου και το Μάνου Ελευθερίου.

Στο δεύτερο μέρος της βραδιάς με την βοήθεια του βιολιού της Ευανθίας Ρεμπούτσικα,  οι τρεις χιλιάδες θεατές που κατέκλυσαν το νησάκι του Αγ. Αχιλλείου, ταξίδεψαν στα μεταβυζαντινά σοκάκια της Πόλης της Σμύρνης και της Μ. Ασίας. Η Έλλη Πασπαλά  με την αισθαντική φωνή της και η σπουδαία Τουρκάλα Dilek Koc ερμήνευσαν μουσικές και τραγούδια της Ευανθίας Ρεμπούτσικα από το θέατρο και τον κινηματογράφο.

Ο Γιώργος Λιάνης στο σύντομο χαιρετισμό του, μίλησε για το «θαύμα» της ενότητας και της ομόνοιας των Πρεσπών και του τριαντάχρονου Φεστιβάλ, όπου το σύνολο των πολιτικών κομμάτων πολιτικοί αρχηγοί πρόεδροι της δημοκρατίας και πρωθυπουργοί έχουν στηρίξει και στηρίζουν ακόμη και σήμερα. Κρατώντας στην αγκαλιά την 37 άχρονη σήμερα Ντάνα, το μικρό κορίτσι που λάτρεψε ο Αντώνης Σαμαράκης, που χρειαζόταν να περάσει την παγωμένη λίμνη για να πάει στο σχολείο της και που για μια περίοδο ήταν ένα από τα αναγνωρίσιμα στοιχεία της Πρέσπας, θυμήθηκε τις δοκιμασίες και τις προσπάθειες για να πραγματοποιηθεί το εμβληματικό έργο κατασκευής της πλωτής γέφυρας.

Ο δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης  στο σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε ότι «φέτος κλείνουν 70 χρόνια από την λήξη του εμφυλίου πολέμου που είχε σαν αποτέλεσμα η Πρέσπα να χάσει τα ¾ των κατοίκων της». Όπως εξήγησε οι άνθρωποι  κατάφεραν να σταθούν στα πόδια τους και η περιοχή να προοδεύσει σημαντικά ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την ανάγκη «να ολοκληρωθούν τα έργα διάνοιξης της νέας συνοριακής διόδου στον Λαιμό της Πρέσπας  ένα έργο που με την ολοκλήρωση του αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην περεταίρω ανάπτυξη της περιοχής».

Νωρίτερα ο Οργανισμός των Πρεσπών σε μια σεμνή τελετή, ονοματοδότησε την πλωτή γέφυρα του Αγ. Αχιλλείου σε γέφυρα «Νίκος Μουτσόπουλος», προς τιμήν του αείμνηστου καθηγητή,  Αρχαιολόγου και επιστήμονα που  έφυγε πρόσφατα από την ζωή.  Ο Νίκος Μουτσόπουλος ανέσκαψε την Βυζαντινή Βασιλική όπου  βρήκε τα οστά του Τσάρου Σαμουήλ, ενώ την ιδιά στιγμή  με το πολυσχιδές έργο του ανέδειξε το Βυζαντινό παρελθόν των Πρεσπών με την αναστήλωση του ομώνυμου ναού  του Αγίου Γερμανού και άλλα αναστηλωτικά έργα και σωστικές ανασκαφές.  Ο καλλιτεχνικός διευθυντής των Πρεσπών Γιώργος Λιάνης ενώπιον της συζύγου του αείμνηστους καθηγητή και πολλών φοιτητών του που σήμερα είναι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι στο ΑΠΘ δήλωσε ότι «ευγνωμονούμε τον επιστήμονα κα άνθρωπο με το βαρύ ίσκιο υποσχέθηκε ότι το 2020 οι Πρέσπες με ειδικό αφιέρωμα  εκδήλωση θα τιμήσουν τον καθηγητή» ενώ ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης διάβασε την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου για την ονοματολογία της γέφυρας.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι δύο βουλευτές του νόμου Φλώρινας Γιάννης Αντωνιάδης (ΝΔ) και Πετη Πέρκα (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ παραβρέθηκαν οι Σωκράτης Φάμελλος και Δημήτρης Βίτσας από τον Συριζα, ο εκπρόσωπος τύπου του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, και η Σοφία Σακοράφα από το ΜΕΡΑ25.

 Σήμερα στο Νέο Πάρκο της Φλώρινας θα πραγματοποιηθεί ρεσιτάλ από τον  Κώστα Χατζή ενώ στο δεύτερο μέρος της βραδιάς η Ρένα Μόρφη θα απογειώσει  το μουσικό ενθουσιασμό των νέων της πόλης.

Οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με μία εκδήλωση την Δευτέρα 26 Αυγούστου  στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης με τίτλο «ο κόσμος ο μικρός ο Μέγας» όπου ο Γιώργος  Κουρουπός, θα παίξει στο πιάνο και η Ιουλίτα Ηλιοπούλου και ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος θα διαβάσουν ποιήματα του Οδυσσέα Ελύτη.

ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.