Επικοινωνία

Μπορείτε να στείλετε το κείμενο σας στο info@vetonews.gr & veto910@otenet.gr. Τηλ. 6947323650 ΓΕΜΗ 165070036000 On Line Media 14499

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 16:40

Γεράσιμος Θωμάς: 'Θα δώσουμε στην τοπική κοινωνία τα 130 εκ € που οφείλει η ΔΕΗ απο τον τοπικό πόρο ανάπτυξης'"

Γράφτηκε από τον

του Σπύρου Κουταβα

«Είμαι εδώ για να δω από κοντά τους εργαζομενους, τις δεξιότητες που διαθέτουν στο χειρισμό γιγάντιου και ξεχωριστού μηχανολογικού εξοπλισμού που δουλεύουν κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες με ήλιο  σκόνη η και το χιόνι και ελπίζω στο τέλος αυτής της

περιοδείας να ανακαλύψω και το επιστημονικό και ερευνητικό προσωπικό που είναι για την περιοχή της δυτικής Μακεδονία μια πηγή πλούτου», τόνισε ο υφυπουργός Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς κατά την διάρκεια της σημερινής του περιοδείας στο ορυχείο του νοτίου πεδίου της ΔΕΗ. «Είμαστε αποφασισμένοι να αξιοποιήσουμε αυτούς τους ανθρώπους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και θέλουμε το σχέδιο που ετοιμάζουμε για την επόμενη ημέρα της περιοχής  να έχει αυτήν την παράμετρο».  Υποσχέθηκε ότι το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες στο υπουργείο και σε συνεργασία με την ΔΕΗ ώστε να αποδοθούν στην τοπική κοινωνία οι οφειλές της επιχείρησης από τον τοπικό πόρο ανάπτυξης. Τα ποσά που οφείλονται από την ΔΕΗ στους ενεργειακούς δήμους της δυτικής Μακεδονίας είναι οφειλές από το 2014 και αγγίζουν τα 130 εκ €.

Εκδήλωσε την επιθυμία στο σχεδιασμό που έχει ήδη ξεκινήσει να συμμετέχουν όλοι οι  φορείς της της περιφέρειας, οι εκπρόσωποί των εργαζομένων «ώστε να φτιάξουμε ένα καλό σχέδιο για τα επόμενα δέκα χρόνια».

Στον ορυχείο του Νοτίου Πεδίου ο διευθυντής της Λιγνιτικής εκμετάλλευσης Κώστας Μαχτής ανέφερε στον υπουργό ότι «η ΔΕΗ έχει δαπανήσει χρήματα και έχει ήδη προχωρήσει  σε απαλλοτριώσεις εκτάσεων που διαθέτουν συνολικό κοίτασμα λιγνίτη 160 εκ τόνων, το οποίο επαρκεί για την λειτουργία του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου έως το 2040».  Ανέφερε επίσης ότι «έχουν γίνει απαλλοτριώσεις του οικισμού της  Ποντοκώμης και της Μαυροποηγης που θα τροφοδοτήσουν με τον λιγνίτη τα επόμενα χρονιά την λειτουργία της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας».

Ο Γεράσιμος Θωμάς επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της νέας μονάδας της Πτολεμαΐδας, ένα έργο που θα κοστίσει 1,386 δις € και σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε από τον διευθυντή παραγωγής Δημήτρη Μετικάνη έχουν εκταμιευθεί από την ΔΕΗ προς την ανάδοχο εταιρία 1,071 δις €. Το έργο   αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2021 κα θα συμβάλει στο ενεργειακό σύστημα της χώρας με 660 ηλεκτρικά MW και 130 θερμικά MW για την τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας. Αυτή την χρονική περίοδο απασχολούνται 1800 εργαζόμενοι ενώ μετέχουν στην κατασκευή ως υπεργολάβοι 100 εργολαβικές εταιρίες από την Δυτική Μακεδονία και την υπόλοιπη Ελλάδα. Σύμφωνα με τις προδιαγραφές του κατασκευαστικού έργου η μονάδα έχει σχεδιαστεί να λειτουργεί 7.000 ώρες το χρόνο για τα επόμενα 40χρονια. Ο υφυπουργός έδειξε ενδιαφέρον για τις κατασκευαστικές καινοτομίες της νέας μονάδας  καθώς και τις περιβαλλοντικές προδιαγραφές σε ότι αφορά την εκπομπή αέριων ρύπων.

Επισκέφθηκε τον λέβητα της μονάδας στα 30 μέτρα ύψους  και συνομίλησε με το εξιδεικευμένοι προσωπικό που ασχολείται στο τομέα των συγκολλήσεων.

Κατά την επίσκεψη του στο ορυχείο του νότιοι Πεδίου ο Γεράσιμος Θωμάς  ανέβηκε στον γιγάντιο εκσκαφέα εξόρυξης αγόνων, μπήκε στο θάλαμο του χειριστή και συνομίλησε μαζί του, ενώ δεν δίστασε υπό την επίβλεψη του χειριστή, να κάνει ελιγμούς στο καδοφόρο εκσκαφέα. Από τον ασύρματο έδωσε το σύνθημα για να πραγματοποιηθεί μια ελεγχόμενη ανατίναξη βράχων, πρόκειται  μια συνηθισμένη διαδικασία που γίνεται τουλάχιστον μια φορά την βδομάδα για την διάνοιξη του ορυχείου.

Μίλησε με τους χειριστές των γιγάντιων φορτηγών Τάμπερ που μεταφέρουν σε κάθε δρομολόγιο 160 τόνους χωμάτων ενώ μετά από πρόσκληση του χειριστή κάθισε στο τιμόνι και το  οδήγησε διανύοντας μια απόσταση 100 μέτρων.

Θέλησε να δει από κοντά ακόμη και τις περιβαλλοντικές δράσεις της εταιρίας  επισκέφθηκε εκτάσεις που έχουν αποκατασταθεί και σήμερα είναι δάση η καλλιεργούμενες εκτάσεις, ενώ δοκίμασε τα μήλα από το πρότυπο οπωρώνα που διαθέτει η επιχείρηση του οποίου η   παραγωγή του μοιράζεται σε ιδρύματα, νοσοκομεία και κοινωνικά παντοπωλεία.

Προσερχόμενος αργά το μεσημέρι στις εγκαταστάσεις του ΑΗΣ Καρδιάς συνομίλησε με μια ομάδα συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ που διαμαρτύρονταν έξω από την πύλη του εργοστασίου.

Αυτή την ώρα ο Γεράσιμος Θωμάς συμμετέχει σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους της ΓΕΝΟΠ και αλλων σωματείων της ΔΕΗ που πραγματοποιείται στις κτηριακές εγκαταστάσεις του ΙΕΚ ΔΕΗ στον ΑΗΣ καρδιάς. 

Τον υπουργό συνοδεύουν ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιάννης Κανάκης η Όλγα Κουρίδου και υψηλόβαθμα στελέχη της επιχείρησης. Επίσης οι βουλευτές της ΠΕ Κοζάνης της ΝΔ και ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης

Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 28 Σεπτεμβρίου 2019 16:52
ΣΠΥΡΟΣ ΚΟΥΤΑΒΑΣ

Πτυχιούχος της ΣΤΕΦ του ΤΕΙ Δυτ. Μακεδονίας

Για 15 χρόνια ανταποκριτής στην Δυτική Μακεδονία του Mega channel, και για 12 χρόνια στην εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ. Περαστικός  από το ημερήσιο Βήμα την εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και για δύο χρόνια στην εφημεριδα  ΕΞΟΥΣΙΑ. Μεγαλύτερο διάστημα στις περιφερειακές τηλεοράσεις  West channel και  Flash tv

Βρέθηκε κοντά στα γεγονότα της κρίσης στα Βαλκάνια. Την  Αλβανική εξέγερση  του 1997, τους βομβαρδισμούς στο Κοσσυφοπέδιο, το κύμα προσφύγων που δημιούργησε ο πόλεμος, και την Αλβανόφωνη εξέγερση στα Σκόπια με τους βομβαρδισμούς στο Αρατσίνοβο εως την Συμφωνια της Οχρίδας (1999-2001).

Κείμενα του στο παρελθόν έχουν φιλοξενηθεί σε αρκετές εφημερίδες της Περιφέρειας, ''Θάρρος, Πτολεμαίος και Πρωινός Λόγος''. Έχει γράψει τα κείμενα σε 9 ντοκιμαντέρ εκ των οποίων ένα συμμετείχε στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Από τους βασικούς δημιουργούς της εφημερίδας vetonews.gr, όπου έχει την δική του στήλη στο editorial. 

Ορισμένα απο τα ρεπορτάζ στο ΑΠΕ ΜΠΕ, Mega, την Ελευθεροτυπία και οι έρευνες στο vetonews.gr έγιναν πρωτοσέλιδα στον ημερήσιο και ηλεκτρονικό τύπο.